Dzūkų žinios

Ir Alytuje ant stogų apsigyveno bitės

Dalintis:
Bičių aviliai ant Vidzgirio progimnazijos stogo. (Alytaus miesto savivaldybės nuotr.)

Rita Krušinskaitė
Jau ketvirtus metus Lietuvoje gyvuojanti veikla – miesto bitininkystė – pasiekė ir Dzūkijos sostinę. Ant Vidzgirio progimnazijos stogo pastatyti 3 aviliai, o ant lopšelio-darželio „Volungėlė“ stogo 2 aviliai.

„Įkurdinti bites ant progimnazijos stogo pasiūlė mokytoja Inesa ir aš sutikau, juk Alytus žalias miestas, mokykla gamtosauginės krypties“, – sakė progimnazijos direktorius Antanas Čiurlionis.

Anot jo, pirmiausia bus seminarai mokytojams bei kitiems mokyklos darbuotojams, tėveliams ir vaikučiams apie bitučių naudą. Po to mokinių bendruomenė galės stebėti bičių gyvenimą, dalyvauti konkurse medaus etiketei sukurti bei edukaciniuose mokymuose.

Ant lopšelio-darželio „Volungėlė“ stogo pastatyti du bičių aviliai sukėlė daug džiaugsmo visam kolektyvui. „Bitė – tai gyvūnas, kuris lietuvį nuo senų senovės siejo su gamta, ūkio darbais, su buitimi, kaimo kultūra ir mityba. Bitininkystė – viena iš dėlionės detalių, padėsianti suvokti supantį pasaulį. Su mokytojais esame sugalvoję daugybę įvairių veiklų, manome, kad vaikams bus labai įdomu ir smagu paragauti savo medaus, jį išsukti, išpilstyti į stiklainiukus, sukurti etiketę. Vaikams bičių gyvenimas jau šiek tiek pažįstamas. Vienas iš darželio renginių, vykstantis gegužės mėnesį, „Bitės diena“. Renginį labai profesionaliai ir vaikams suprantamai veda mūsų darbuotoja ir bitininko žmona Edita Patinskienė. Svarbiausia, kad mes mokėmės ne iš atvirukų ar televizijos, bet praktiškai“, – kalbėjo „Volungėlės“ direktorė Aušra Plytninkaitė.

Dešimtis tūkstančių bičių kiekviename avilyje ant stogų Alytuje apgyvendinti padėjo „Urbanbee.lt“ komanda, populiarinanti miesto bitininkystę visoje šalyje jau keletą metų.

„Esame miesto bitininkystės nešėjai ir skleidžiame tą idėją visoje Lietuvoje. Visa šio projekto esmė yra įveiklinti žmones, skatinti bendruomenes jungtis prie aplinkosauginių tikslų ir išsaugoti bites. Kuo daugiau prisidėsime prie gamtos išsaugojimo, kuo daugiau įgyvendinsime gražių iniciatyvų, tuo daugiau turėsime gražesnių ir žalesnių miestų“, – aiškino „Urbanbee.lt“ įkūrėjas ir bitininkas Pauliaus Chockevičius.

Jis patikino, kad ant stogo gyvenančių bičių ir žmonių keliai paprastai nesusikerta, dažniausiai jos darbuojasi aplink avilius trijų kilometrų spinduliu. Nereikėtų nuogąstauti ir dėl bičių maisto, jo mieste pakankamai – tai skverai, želdynai, gėlynai.

Biomedicinos mokslų daktaras, žinomas Lietuvos bitininkas Algirdas Amšiejus kategoriškai paneigė mitus, jog mieste gyvenančių bičių medus gali turėti kenksmingų medžiagų. „Keista žmonių logika, pamato, kai avilius kelia ant stogų, bet nemato avilių, stovinčių privačių namų kiemuose miestuose. Vadinasi, kiemo aviliuose gyvenančių bičių suneštas medus geras, o ant stogo gyvenančių blogas, nors ir tie, ir tie aviliai mieste. Bitės yra pats didžiausias ekologijos indikatorius, jeigu blogai, tai jos miršta.“

Anot dr. A. Amšiejaus, pastaruoju metu miestai švaresni už pramoninius laukus, ten, kur naudojami pesticidai. Miesto medus visai geras, tik jo nėra tiek daug, kiek laukuose ar miškuose. „Žinoma, miško medus pats geriausias, tą lemia aplinka ir augalų įvairovė. Atlikus miesto medaus tyrimus, buvo gautos 18 lapų išvados nurodant, kad jokių kenksmingų medžiagų nerasta. Tyrimai atliekami nuolat, ir viskas gerai. Vienareikšmiškai sakau, kad mes turėtume tik džiaugtis tokia veikla ir ją skatinti“, – „Dainavos žodžiui“ tvirtino patyręs bitininkas.

Lietuvoje bičių aviliai iškelti ant keliolikos miestų ir miestelių stogų.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: