Dzūkų žinios

Iš nupirktų sodybų senos knygos keliauja tiesiai į atliekas: kiti čia ieško eksponatų senų knygų parodai

Dalintis:
Didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės Lazdijų rūšiavimo centre esančiame daiktų mainų punkte „Mainukas” slypi neįkainojamos vertybės.

Dineta Babarskienė
Didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės Lazdijų rūšiavimo centre esančiame daiktų mainų punkte „Mainukas“ slypi neįkainojamos vertybės. Mokytojas, gidas Jonas Malinauskas sako, kad laikas nuo laiko jis čia apsilankantis. „Ne taip dažnai, bet apsilankau pro šoną važiuodamas. Tai Jolanta man atideda knygų, tai aš pats pasidairau“, – sako jis. Neslepia, kad taip jis kaupiantis eksponatus būsimai senų knygų parodai. „Įdomybių čia būna“, – pripažįsta jis.

Lazdijų atliekų rūšiavimo centro vadovė Jolanta Balzerienė neslepia, kad ir ji paieško, o radusi atideda mokytojui ir knygų, ir kalendorių, o ir jis pats tikrai užsukantis čia pasidairyti. Sako, Daina Pledienė, kai dirbo Lazdijų muziejuje, taip pat atvažiuodavo čia: kai ko rasdavo net muziejui.

Mokytojas Jonas Malinauskas ieško čia kalendorių, istorijos, geografijos knygų. „Vienas kitas leidinys vertingas būna, pasitaiko. Ir grožinių, ir mokslinių knygų čia yra. Albinui Jarmalai ir kokį kalendorių seną randu atneštą. Grožinės literatūros knygų nelabai imu. Na, jau nebent sudomina, nes labai daug savo knygų turiu“, – patikina mokytojas Jonas.

O ar esate radęs itin vertingų knygų? „Esu“, – atsako mokytojas. Tikina, kad turintis vieną leidinį, kurį parašęs M. Gustaitis. „Leidimas, berods, 1938 metų“, – sako jis. Ir atnešta buvo į rūšiavimo centrą? „Taip, buvo atnešta“, – aiškina jis.

Paskutinį kartą parsinešta, čia specialiai Jonui Malinauskui buvusi palikta knyga, kaip jis sako, taip pat labai tiks būsimai senų knygų parodai. Tai 1927 metais išleista knyga „Basanavičius ir „Aušra”. Išleista Kaune, „Švyturio” spaustuvėje. Knygoje 32 puslapiai. „Nei kainos, nei tiražo nėra, bet nieko nuostabaus kaip tais laikais išleistoje knygoje. O ir puslapių kiekis neturėtų stebinti, mat pagal tą laikotarpį tai gana gerai”, – aiškina mokytojas Jonas.

„Bus ir daugiau vertybių būsimai parodai, jau netgi turiu“, – patikina jis. Sako, kad gavęs dar vieną gan retą knygą „Kunigas A. Vaitiekaitis“. O šita iš kur? „Irgi iš čia“, – tiesiai sako jis. Dar viena – „Bažnyčios istorijos“ vadovėlis 6 pradžios mokyklos skyriui. „Buvau girdėjęs, bet rankose jos neturėjęs“, – prisipažįsta jis. Pasakoja, kad Antano Bendoriaus iš Giraitėlių kaimo, žymaus geografo, pasitraukusio į užsienį ir rašiusio vadovėlius lietuvių kalba, 1943 metais išleistą „Europos geografijos“ vadovėlį jau turi rankose. „Žmogus griovė pastatą. Sako, čia tokių knygų yra, gal kas tiks? Toje krūvoje ir atradau kraštiečio knygą”, – pasidžiaugia mokytojas.

Paaiškina, kaip tokie reti leidiniai patenka į daiktų mainų punktą. „Ogi viskas paprasta. Miestiečiai perka sodybas kaimuose, tvarko jas. Ir jei jau nusipirko sodybą, tai nieko nežiūri, viską neša ir meta, krauna ir išveža, o jei dar knygos palėpėje dėžėse, tai tik neša ir išveža, net neperžiūri jų. Atvažiuoja darbininkai ir išveža. Deginti negalima, tai išveža į atliekų aikšteles“, – aiškina mokytojas. Taip, anot jo, ir papuola čia įdomių ir vertingų knygų. „O dargi būna, kad pasiima kas kokią knygelę, iš pavadinimo įdomi pasirodo, o pradeda skaityti ir išmeta ją vėl, nors gali būti ji ir labai vertinga. Visaip čia būna“, – aiškina mokytojas, pridurdamas, kad dar labai svarbu, į kokias rankas papuola knygos. Neslepia, kad prieš šimtą metų, kad ir prieš penkiasdešimt metų išleistos knygos būklė dažniausia būna apgailėtina, tad ne visi ir dėmesį atkreipia: dažniau meta į šalį tokias. „Ogi ne paslaptis, kad kiti knygas perka dėl gražių viršelių, perka ir net nežino, ką perka, tai į aptriušusias nė nežiūri, tiesiog išmeta“, – sako jis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: