Dzūkų žinios

Kodėl ne visi poilsiautojai lieka patenkinti apsilankymu Lazdijų krašte?

Dalintis:
Kokia logika – vasara jau persirito į antrą pusę, o tik dabar nuspręsta sutvarkyti Palangėlę. Ar anksčiau niekas nematė, jog ten visiška netvarka, ar tokios problemos neturėtų būti sprendžiamos pavasarį?

Vasara – Lazdijų kraštui, garsėjančiam nuostabia gamta, ežerais, upėmis, kaimo turizmo sodybomis, – tikras „aukso amžius“. Mūsų rajoną lanko keliautojai iš kitų Lietuvos kampelių, dviračiais keliaujantys užsieniečiai būtinai sustoja pailsėti Lazdijų rajone, upėmis plaukia šimtai baidarių, o ežeruose atsivėsina švaraus vandens ieškantys poilsiautojai. Svečiai yra gėris, tik ar tinkamai mes juos pasitinkame, ar esame tam gerai pasiruošę – įrengę stovyklavietes, sutvarkę ežerų pakrantes, pasirūpinę poilsiavietėmis? Panašu, kad nelabai.

Nesutvarkyti laiptai

Po savaitgalio socialiniai tinklai mirga nuo įspūdžių apie apsilankymą mūsų rajone. Deja, tie įspūdžiai dažnai nelabai geri.

Štai grupė keliauninkų, savaitgalį plaukusių baidarėmis Ančios upe, buvo nustebinti plaukikų gausa, kalbama kad savaitgalį Ančia plaukė keli šimtai baidarių. Problema ta, jog visiems, plaukiantiems Ančia, kilo problema – kur prišvartuoti baidares ir kur išlipti pailsėti, užkąsti.

Daugelis tikėjosi, jog galės sustoti taip vadinamoje Pinčiaragio (Palangėlės) prieplaukoje, tačiau paaiškėjo, jog ten išardyta visa infrastruktūra – sulūžę laiptai, sunku išlipti į aukštą krantą.

Savivaldybė šią savaitę suskubo pranešti, jog ši vieta netrukus bus sutvarkyta. Tačiau kokia logika – vasara jau persirito į antrą pusę, o tik dabar nuspręsta sutvarkyti Palangėlę. Ar anksčiau niekas nematė, jog ten visiška netvarka, ar tokios problemos neturėtų būti sprendžiamos pavasarį?

Apleistos maudyklos

Baltajo ežero paplūdimys. Supuvusi persirengimo kabina su išlūžusiomis grindimis, visiškai apžėlusi pakrantė, įbristi į vandenį įmanoma vos metro pločio properšoje, žolė nepjauta.

Irena socialiniuose tinkluose pasakojo apie apsilankymą prie Metelio ežero, nuo miestelio pusės. „Jokios tvarkos, laiptai į ežerą supuvę, iki nelaimės vienas žingsnis, kur miestelio seniūnaitis žiūri? Kodėl nepasirūpina savo miestelio tvarka, juk suvažiuoja tiek daug poilsiautojų“, – pastebėjo Irena ir įdėjo nuotraukų.

Kiek anksčiau savo pastabas socialiniuose tinkluose paskelbė  Klaipėdoje gyvenanti Irma Žukienė. Ji įkėlė dvi Baltajo ežero paplūdimio nuotraukas, kuriose matyti, kaip atrodė šis paplūdimys, kai buvo įrengtas, ir kaip atrodo dabar.

Irma rašė: „Pirmąją nuotrauką išvystame informaciniame stende prie įėjimo į Baltajo ežero pliažą. Pirmoji karšta šios vasaros diena, automobilių aikštelė pilna, nemažai dviratininkų ir ateinančių pėstute iš miestelio. Oras puikus, pliažas, ką byloja nuotrauka stende, taip pat.

Tačiau koks laukia nusivylimas, atėjus prie ežero. Supuvusi persirengimo kabina su išlūžusiomis grindimis, visiškai apžėlusi pakrantė, įbristi į vandenį įmanoma vos metro pločio properšoje, žolė nepjauta. Sakysite, važiuokit prie Dusios, Metelio ar kur nors toliau? Bet juk pliažas, kaip informuoja rodyklės, stendas, automobilių sustojimo vieta ir šalia jos nuostabios naujos penkios turbošiukšliadėžės, taip ir laukiančios daugybės poilsiautojų, yra čia, prie Baltajo.

Atrodo, kad gražinamas tik fasadas, o kas yra už jo, jau nesvarbu. O gaila, nes daugybė žmonių, pravažiuojančių pro Lazdijus, pamatę žemėlapyje vietą pailsėti ir nusimaudyti, tikisi rasti tokią vietą. Deja, jų laukia nusivylimas. O vietiniai tiesiog nusivylę ir vėl, atėjus vasarai.“

Žmonės taip pat piktinasi, jog iki šiol nesutvarkytas dar vienas lankytinas objektas – Galinių užkarda.

Valdas Žička
Lazdijų turizmo informacijos centro direktorius Valdas Žička. (Lazdijų turizmo informacinio centro nuotr.)

Daugėja dviratininkų ir baidarininkų

Vos prieš pusantro mėnesio Lazdijų turizmo informacijos centro direktoriumi paskirtas Valdas Žička teigė, jog dar nėra deramai įsigilinęs į turizmo situaciją Lazdijų rajone, tačiau sutiko pasidalinti kai kuriais savo pastebėjimais.

Jo teigimu, pravažiuojančių turistų Lazdijų rajone šį mėnesį padaugėjo. Nemažai žmonių atvažiuoja į Druskininkus, o paskui keliauja iki Lazdijų, nes dabar vyksta žaidimas „Surink Lietuvą”, kurio dalyviai stengiasi surinkti kuo daugiau šalies rajonus simbolizuojančių magnetukų.

„Sumažėjo vokiečių turistų, kurie keliaudavo po Lietuvą. Gal dėl Rusijos grasinimų Baltijos valstybėms? Turėjome dviratininką iš Australijos, kuris atvyko į Taliną ir keliavo į Prahą. Jis domisi mūsų kraštu, istorija. Yra nemažai dviratininkų lenkų, prancūzai, čekai su kemperiais užsuka. Stebiu naują tendenciją – mažėja autoturistų, daugėja dviratininkų ir keliaujančių vandens telkiniais”, – sakė V. Žička.

Jo teigimu, šią vasarą kaimo turizmo sodybos savaitgaliais būna visiškai užimtos. O tarp labiausiai turistų lankomų objektų jis priskyrė Veisiejų ir Metelių regioninius parkus. V. Žička teigė yra numatęs dar keletą naujų turistų traukos objektų, tačiau nenorįs apie juos viešai kalbėti, kol nėra suderintas jų įrengimo finansavimas.

Paklaustas apie situaciją dėl poilsiaviečių, V. Žička teigė, jog nuolat domisi tomis vietomis, kur lankosi turistai, ir pastebi nemažai netvarkos.

„Poilsiaviečių ūkine priežiūra turi rūpintis seniūnijos, kuriose jos yra, mes tik viešiname informaciją. Žinau, kad netvarkingi Pinčiaragio laiptai, tačiau girdėjau pažadą, kad per rugpjūtį jie bus sutvarkyti. Pastebėjau, jog Ančios pakrantėje dingo rodyklės, žyminčios poilsiavietes, reiks naujas pastatyti. Dėl Baltajo paplūdimio – seniūnijoje vyksta popieriniai biurokratiniai reikalai. Buvau nuvykęs prie ežero, ten tikrai yra baisu. Perėjau Raišupio tiltelius, ten irgi kai kur reikia remonto. Mums reiktų sistemiškai prižiūrėti tokius objektus, savivaldybė turėtų pasirūpinti”, – kalbėjo naujasis TIC direktorius.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: