Dzūkų žinios

Lazdijų vizitinė kortelė: suglamžyta ir labai nepatraukli

Dalintis:
Merė pasakė, kad neturim pinigų ir netvarkysim pastato. Ji sakė, kad projektas per brangus Lazdijams ir neverta jo realizuoti“, – pasakojo lazdijietis, pastebėdamas, jog dabartinis sporto centro statybos projektas penkis kartus brangesnis už anksčiau parengtąjį.

Kas galėtų paneigti, jog kiekvienos save gerbiančios savivaldybės vizitinė kortelė yra savivaldos pastatas. Jame lankosi garbingi ir svarbūs svečiai, čia savo problemų atvyksta spręsti ir eiliniai rajono gyventojai. Dažnai apsilankymas savivaldybės pastate ar jos vaizdas bendrame miesto kontekste sukuria pirmąjį įspūdį apie rajono centrą, į kurį atvykstama.

Renovacijos atsisakė

Kiek to Lazdijų miesto centro? Bibliotekos pastatas, prekybos centras, meno mokykla ir picerija. Turime gražią Nepriklausomybės aikštę su elegantišku paminklu, tačiau fonas, į kurį atsiremia Lazdijų rajono svečio akys, labai nepatrauklus. Savivaldybės pastatas seniai nematęs remonto, apsilupę dažai, nubyrėjęs tinkas ir labai senoviškas ir neestetiškas pastato vaizdas.

Pasirodo, viskas galėjo būti kitaip, jei dabartinė rajono valdžia prieš pusketvirtų metų nebūtų praleidusi galimybės palankiomis sąlygomis sutvarkyti savivaldybės pastatą. Ir ne tik jo išorę, bet ir vidaus konstrukcijas, stogą, langus, duris ir dar daugiau kitų dalykų.

Buvo parengtas projektas renovuoti savivaldybės pastatą, apšiltinant sienas, stogą, iš esmės pagerinant energetinį pastato koeficientą. Tai ypač aktualu dabar, kai visi energijos šaltiniai yra labai brangūs, todėl nerenovuotas savivaldybės pastato šildymas šią žiemą pareikalaus pasakiškų mokesčių mokėtojų pinigų.

Tačiau dabartinė rajono valdžia, panašu, vadovaujasi principu: „Ką sugalvojo buvusioji valdžia, viską reikia mesti į šiukšlių dėžę.“ Taip atsitiko su sporto centro projektu, tas pats likimas ištiko ir savivaldybės pastato renovacijos projektą bei dar daugiau anksčiau parengtų Lazdijams naudingų projektų.

Siūlė geras sąlygas

Buvęs savivaldybės administracijos direktorius, tarybos narys Gintautas Salatka prisiminė, jog 2018 metais buvo pasiūlytas finansinis mechanizmas savivaldybės pastato renovacijai. Anot jo, renovacijai buvo suteikta galimybė pasiskolinti pinigų lengvatinėmis sąlygomis, su galimybe dalies pinigų negrąžinti. Šis projektas buvo skirtas savivaldybių pastatų renovacijai, jį inicijavo Energijos taupymo agentūra.

„Savivaldybės pastatas paskutinį kartą buvo tvarkomas 2009 metais, bet tada buvo atliekamas kosmetinis remontas, tik neilgam laikui, ateityje planuojant esminę pastato renovaciją. Buvo parengtas renovacijos projektas, kuriame numatytas ir pastato priekio sutvarkymas, tam tikrų konstrukcijų keitimas, nes reikėjo esminių sprendimų“, – pasakojo G. Salatka.

Jo nuomone, savivaldybės pastatui remontas labai reikalingas, prieš trejus metus jį galima buvo sėkmingai atlikti, nes tada dar buvo geros statybos darbų kainos ir energija daug mažiau kainavo.

„Jei pastatas būtų suremontuotas, tai ir už šilumą mokėtų keliskart mažiau, ir vaizdas būtų patrauklesnis“, – sakė G. Salatka.

Merės projektas nesudomino

Analizuojant parengtą renovacijos projektą, matyti, jog, atlikus savivaldybės pastato ekspertizes įvairiais pjūviais, buvo nustatyta, jog daugelis jo elementų neatitinka reikalaujamų normų. Pagal pateiktą projektą renovacijos darbai galėjo būti atlikti per 8 mėnesius.

Buvęs savivaldybės darbuotojas (pavardė redakcijai žinoma) 2019 metais pristatė savivaldybės pastato renovacijos projektą merei ir administracijos direktorei.

„Pristatėme šį projektą naujajai valdžiai, nelabai jie ten klausė ir juo domėjosi, tik sėdėjo telefonuose sulindę. Merė pasakė, kad neturim pinigų ir netvarkysim pastato. Ji sakė, kad projektas per brangus Lazdijams ir neverta jo realizuoti“, – pasakojo lazdijietis, pastebėdamas, jog dabartinis sporto centro statybos projektas penkis kartus brangesnis už anksčiau parengtąjį.

Jis prisiminė, jog vėliau merė kalbėjo, kad pirmą savivaldybės aukštą ji ketinanti atiduoti bendruomenėms, verslininkams, o vienam pastato gale galėtų būti kavinė. Tačiau ir šios merės svajonės neišsipildė.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: