Dzūkų žinios

Pedagogėms iš Estijos Lazdijuose labai patiko: čia mums kaip kurortas

Dalintis:

Dineta Babarskienė

Planetos B nėra”, – sako mūsų rajono bei Estijos pedagogės, dalyvaujančios „Nordplus Junior“ programos tarptautiniame mokytojų mainų projekte „Planetos B nėra“.

Lazdijų mokykloje-darželyje „Kregždutė“ startavęs naujas „Nordplus Junior“ programos tarptautinis mokytojų mainų projektas „Planetos B nėra“ į rajoną pakvietė partnerių delegaciją iš Sillamae miesto Vanalinna mokyklos (Estija).

Tarptautinio mokytojų mainų projekto „Planetos B nėra“ tikslas – pasidalinti metodais ir struktūrizuoti temą abiejose mokyklose partnerėse: keistis mokytojų turimomis kompetencijomis ir metodais klimato kaitos, žaliojo augimo ir darnaus vystymosi srityse, taip kuriant ir užtikrinant nuoseklų ir kryptingą bei efektyvų darbą. Projekto metu dalyviai mokytojai (20 mokytojų ir 4 projektų vadovai) pristatė, analizavo ir apibendrino geriausius metodus, klimato kaitos veiklas ekologiško augimo ir tvaraus vystymosi srityse, švietimo įstaigų ir mokytojų praktikas.

Projekto metu mokytojai, dalindamiesi patirtimi, turi galimybę stiprinti savo profesionalumą ir darbo įgūdžius. Šis projektas suteiks žinių parengti metodiką ir pedagogines priemones, kad būtų įgyvendintos mokinių galimybės pasiekti mokymo programos tikslus.

Skaitmeninės programos – pagrindinis projekto rezultatas – bus naudingos dirbant šia tema su mokiniais. Projektas – naudingas mokytojams, dalyvaujančioms institucijoms, mokiniams, mokyklos bendruomenei.

Projektas startavo šį mėnesį ir truks 2022–2023 mokslo metus. Jo įgyvendinimui skirta 16 tūkst. eurų. Lazdijų mokyklos-darželio „Kregždutė“ pedagogai kitais metais vyks į Estiją.

Ne kasdien sulaukiama svečių, juolab iš Estijos

„Norime ir mes pasigirti šia džiugia žinia. Juk ne kasdien sulaukiame tokių svečių, galime bendrauti ir papasakoti vieniems apie kitus”, – sako mokyklos-darželio „Kregždutė“ pedagogės. O pakalbintos viešnios sakė, kad jos čia jaučiasi kaip kurorte, nors veiklų daug, tačiau jau vien ką reiškia kiekvienos dienos maudynės Veisiejo ežere. „O ir sublogti mums nepavyks. Mūsų kolegės iš Lazdijų labai vaišingos“, – ir juokais, ir rimtai kalbėjo viešnios.

Be to, tai puiki galimybė parodyti savo kraštą. Visos dienos buvo suplanuotos nuo – iki. Laiko užteko bendriems darbams ir atokvėpiui, veiksmas vyko iki vėlyvo vakaro. Mokyklos-darželio „Kregždutė“ mokytojos savo koleges iš Estijos supažindino su Lazdijais: apsilankyta Laisvės kovų muziejuje, Šv. Onos bažnyčioje. Ir tai tik pradžia. Sudalyvauta „ančių medžioklėje“ Veisiejuose, apsilankyta Veisiejų regioninio parko lankytojų centre. Ir kaipgi be „International party!“, kur estės jau uždainavo lietuviškai.

Sklandžiai ir produktyviai

Įgyvendinant pagrindinį projekto tikslą ir tobulinant mokytojų turimas kompetencijas bei keičiantis naudojamais metodais ugdomajame procese klimato kaitos klausimais, žaliojo augimo ir darnaus vystymosi srityse, darbas vyko sklandžiai ir labai produktyviai.

Projekto dalyvės dalyvavo „Energy“ žaidimuose, vyko praktinis užsiėmimas „Sveikuoliška duona ir saldumynai“, sveikatos stiprinimo veikla tęsėsi ir kito labai svarbaus užsiėmimo, skirto plokščiapėdystės profilaktikai, „Pėdutes aš masažuoju, linksmas, sveikas aš bėgioju“ metu, kūrybinės užduotys „Kamštelių istorija ir panaudojimas kūrybinėje veikloje“ įtraukė į bendradarbiavimo užduotis, leistasi į kvapų terapijos kūrybines užduotis „Paveikslai iš augalų“ ir „Skrybėlaičių dekoravimo menas“, o tada į Lazdijų hipodromą pasivažinėti karieta ir, žinoma, į Karalienės Elžbietos II tribūną.

Žaliasis augimas ir tvarus vystymasis buvo aptariamas prie Metelių apžvalgos bokšto. Metelių regioninio parko lankytojų centro administratorius Artūras Pečkys organizavo edukaciją „Saugoma gamta“. Žygis per pelkes paliko įspūdį visoms projekto dalyvėms, susipažinta su ypatingais augalais, vabalais, pabuvota aukštapelkėje. Čia viešnios iš Estijos, pamatę Dzūkijos grožį, liko be žado, negalėdamos patikėti, kad jų kolegės iš Lazdijų gyvena čia ir gali tuo džiaugtis kasdien. O kur dar edukacija Varnėnuose „Lietuviški žaidimai, dainos, valgio gaminimas ir kultūra, degustacija“. Šios edukacijos metu stebėta, o ir išbandyta nacionalinio patiekalo –dzūkiškų bandų gaminimas ir, žinoma, paragauta.

Projekto veiklos orientuotos atliepti klimato kaitos veiklas ir ekologiškumą. Šiam tikslui įgyvendinti pasirinkta vieta – Dzūkijos gamta. Jau peržengtos Lazdijų ribos ir pasidairyta pas kaimynus: nuo apžvalgos bokšto gėrėtasi atsiveriančiu Nemuno kraštovaizdžio draustiniu, Nemuno ir Merkio santaka, Pastraujo sala, Merkinės tiltu bei Merkinės miesteliu, lankytasi Merkinės piramidėje, Druskininkuose stebėtas M. K. Čiurlionio paveikslų virtualios realybės filmas „Angelų takais“.

Ir tuo veiklos dar nesibaigė. Kelionė į Birštoną, kur pamatyta kraštovaizdžio įvairovė, nuo Birštono apžvalgos bokšto – aukščiausio bokšto Lietuvoje, susipažinta su miestu, pasivaikščiota basų kojų taku, apžiūrėtos vaistažolių lysvės, pabuvota „Birutės viloje“, degustuoti mineraliniai vandenys, apsilankyta prieš kelias dienas atidarytoje ilgiausioje Lietuvoje vasaros rogučių trasoje. Vėliau popietė pasiplaukiojant „Simonos“ laivu Galsto ežere: čia vyko pirmojo mobilaus vizito aptarimas ir veiklų refleksija.

Kai kolektyvas kaip kumštis – viskas įmanoma

Savaitė neprailgo nė vienai. Projekto dalyvės dėkoja vadovėms Laimai Jarmalavičienei ir Daivai Burneikienei už galimybę dalyvauti projekte, patirtį, už padrąsinimą ir pasitikėjimą. Naujos pažintys, įgyta patirtis – neįkainojamos. Pagiriamojo žodžio vertos ir pačios mokyklos-darželio „Kregždutė” dalyvės, kurios kolegėms iš Estijos pristatė savo veiklas, gebėjo išnaudoti kiekvieną dienos minutę, laiko veltui nešvaistė: toks jausmas, kad į mokyklą-darželį jau sugužėjo vaikai. Tiesa, visas veiklas išbandė viešnios: jos darė tai, kuo užsiima mūsų rajono vaikai, lankantys šią įstaigą. Pasirodo, šios mokyklos-darželio mokytojos itin kūrybingos: iš nieko sukuria tai, kas sudomina šiuolaikinius vaikus: basų pėdučių takas vaikučiams ir piešimas kojytėmis – net paprastus niekam nereikalingus kamštelius sugalvoja kaip panaudoti.

Projekto dalyvės neatsisveikino: susitiks vėl, tik jau Estijoje.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: