Dzūkų žinios

Vištų pešėjos asmeninis rekordas: per dieną 66 vištos – nupeštos ir išdarinėtos

Dalintis:
Jei veža į pešyklą, tai vištos būna tokios baltos kaip parduotuvėje, o kai plikini verdančiu vandeniu, tada jos būna geltonos, gražios.

Dineta Babarskienė
Editos rekordas – 66 nupeštos, išdarinėtos vištos per dieną. Pradėjo 5 ryte, baigė apie pusę aštuonių vakare. „Paruoštos pardavimui“, – taip sako ji. Peša ji ir namie savo vištas, kaimynei kokiai padeda nupešt, jei prireikia pagalbos, būna, kad net į Kauno rajoną vežasi ją pešti vištų. Tiek nupešus per dieną, ar rankas dar jautei? „Jaučiau“, – sako ji. Naktį rankų neskaudėjo? „Ne“, – tikina ji.

„Per gyvenimą aš jų nupešusi jau ne šimtais, o tūkstančiais“, – sako Edita Stanionytė iš Naujosios Kirsnos kaimo. Teigia, kad reikia „atkalt ranką“. „Aš jau „atkalusi“, – sako ji.

Pasakoja, kad pirmiausia viską pasiruošia: vištas susigaudo į dėžutes, „leika“ specialiai vištos galvai įstatyti ir tik… šnakšt. Viskas vyksta sparčiai lyg konvejeriu. „Panašiai“, – pritaria ji. Padėjėjų jai nereikia. Viską padaro pati: ir galvą šnakšt, ir peša, ir išdarinėja, ir padaigus išrenka, ir apsvilina. „Paprašė padėti. Sako, gal 30 mėsinių viščiukų per dvi dienas kaip nors įveiksime dviese? Sakau, nejuokykite. Per 4 valandas sutvarkėme“, – pasakoja ji. Ir pinigų neėmė. „Sakiau, jei siūlysite, daugiau nepadėsiu. Tad davė du maišus grūdų mano vištoms“, – prisimena ji. Peša ne tik vištas, bet ir antis. „12 ančių nuo penkių ryto iki 10 valandos ryto nupešiau. Vandens prisikaitinti, susiruošti reikia – viskas šiek tiek užtrunka. Bet vis tiek greitai nupešu: per valandą 4–5 antis. Kiti net pajuokauja, kad per naktį nemiegu, pešu, bet tikrai ne, naktimis miegu“, – patikina ji.

O kodėl vis tik rankomis pešti geriau nei vežti į pešyklą? „Jei veža į pešyklą, tai vištos būna tokios baltos kaip parduotuvėje, o kai plikini verdančiu vandeniu, tada jos būna geltonos, gražios. Todėl ir nori, kad rankomis peščiau“, – aiškina ji. Sako, kad paukštienos kokybė, aišku, priklauso ir nuo to, kuo jas lesina. „Aš savo vištoms duodu kviečių, miežių, avižų. Žolės dar. Tik toms, kurios deda kiaušinius, kombinuotųjų pašarų pilu, reikia joms dėl vitaminų, bet padauginti nereiktų: su saiku. Aišku, vištos turi būt pašertos, nereikia gailėt pašaro“, – sako ji.

Dabar vištos nupešimas rankomis – 2.50, pernai buvo – 2 eurai.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: