Dzūkų žinios

Ar laisvė triukšmauti gali atimti iš kitų laisvę ilsėtis?

Dalintis:
Po susitikimo savivaldybėje I. ir V. Talandžiai neslėpė apmaudo. „Norėjome pasikalbėti kaip šeima ir rasti sprendimus. Mūsų bendruomenė graži, tie, kas atvyksta pas mus pasisvečiuoti, supriešina žmones ir nesukuria jokios pridėtinės vertės. Tačiau čia negavome atsakymų į savo iškeltus klausimus. Ir nesulaukėme konkrečių sprendimų. Gaila“, – sakė I. Talandienė.

Ar Lazdijų krašto žmonės turi teisę į ramų poilsį? Ar savivaldybė valdo rajone vykstančių renginių situaciją? Kas gali sutramdyti iš kitų miestų atvykusius ir Lazdijų krašte triukšmingus festivalius rengiančius jaunus žmones? Kaip savivaldybė naudojasi įstatymų baze, reglamentuojančia leistiną triukšmo lygį?

Šie ir kiti klausimai buvo svarstomi antradienį merės Ausmos Miškinienės kabinete vykusioje diskusijoje, kurią inicijavo Baraučiškės kaimo gyventojai, kaimo turizmo sodybos savininkai Ingrida ir Vilmantas Talandžiai.
Per pusantros valandos trukusį pokalbį į šių žmonių klausimus nebuvo sulaukta konkrečių savivaldybės atstovų ir kitų institucijų vadovų atsakymų, buvo tik konstatuota, jog įstatymai nesuteikia savivaldai ir valdžios institucijoms galių suvaldyti privačioje teritorijoje vykstančių renginių keliamo triukšmo.

Prašė surengti susitikimą

Talandžiai į merę pagalbos kreipėsi po to, kai rugpjūčio 19–21 dienomis šalia jų sodybos, Šilaičių poilsiavietėje, vyko alternatyvios muzikos festivalis „Šaknys“. Festivalio metu dvi naktis ir tris dienas dideliu garsu buvo leidžiama muzika, sukeldama aplinkinių žmonių nepasitenkinimą ir atimdama poilsio galimybę.

Šis festivalis Šilaičiuose vyksta jau antrus metus ir jo metu policija, aplinkosauga, kitos institucijos sulaukia nemažai gyventojų skundų.

Pernai po šio festivalio dėl keliamo triukšmo Ingrida ir Vilmantas kreipėsi į merę, žiniasklaidą. Merė tada pažadėjo, jog kitais metais bus imtasi tam tikrų priemonių, kad vietiniai gyventojai nenukentėtų nuo festivalio keliamo triukšmo, tačiau šiemet pasikartojo ta pati situacija.

Susitikime, kuriame dalyvavo merė, policijos vadovas, aplinkosaugos atstovas, savivaldybės administracijos atstovas, Seirijų seniūnė, I. Talandienė išsamiai pristatė situaciją, dėl kurios Talandžiai paprašė diskusijos apie tokių festivalių rengimą Lazdijų rajono teritorijoje ir jų keliamų nepatogumų užkardymą.

Iš anksto įspėjo policiją

„Šių metų liepos 1 dieną kreipėmės į policiją, pranešdami, jog rugpjūčio 19–21 dienomis Šilaičių poilsiavietėje vėl planuojama rengti festivalį „Šaknys“. Įspėjome policiją, jog vėl bus daug triukšmo, taip pat klausėme, ar policija įsigijo triukšmo matavimo įrangą. Mūsų pareiškimas buvo užregistruotas, tačiau jokių konkrečių atsakymų iš policijos nesulaukėme“, – pasakojo ponia Ingrida.

Ji kalbėjo, jog į festivalį susirinko keli šimtai dalyvių, o muzika skambėjo dar garsiau nei prieš metus. Buvo iškviesti policijos pareigūnai, kurie susitiko su festivalio organizatoriais ir juos informavo, jog po 22 valandos leisti garsią muziką negalima. Organizatoriai pažadėjo vakare nutildyti muziką, tačiau savo pažado nesilaikė – muzika skambėjo garsiai, ji, liudininkų teigimu, buvo girdėti už 7 kilometrų.

„Labai noriu, kad mes kartu šią problemą išspręstume, kad vietos gyventojai turėtų teisę į poilsį, kad savivaldybė parodytų aiškią poziciją šiuo klausimu ir tartų savo tvirtą žodį triukšmo matavimo įrenginių panaudojimo klausimu“, – prašė I. Talandienė.

Festivalį lydėjo skandalai

Merė Ausma Miškinienė sakė, kad šis renginys vyko privačioje teritorijoje, todėl savivaldybė nėra ta institucija, kuri galėtų tai sustyguoti.

„Mes gyvename teisinėje valstybėje, galime prašyti žmonių supratingumo. Jei trūksta supratingumo ir nustatomi pažeidimai, yra atitinkamos institucijos, kurios pagal kompetenciją turėtų į tai reaguoti, nustatyti pažeidimus ir taikyti vienokias ar kitokias sankcijas. Iki jūsų atvykimo dėl šio festivalio nesu gavusi jokių skundų“, – kalbėjo merė.

V. Talandis priminė, jog prieš trejus metus festivalis vyko prie Dusios ir tada sukėlė didelį gyventojų nepasitenkinimą ir diskusiją savivaldybėje.

„Prieš trejus metus buvo diskusija savivaldybėje dėl šio renginio, kuris vyko prie Dusios. Mes kalbėjome apie tą festivalį. Tai ne pirmas kartas, tai tendencija. Pernai irgi rašėme pareiškimus policijai dėl keliamo triukšmo, juk buvo galima į tai atsižvelgti“, – kalbėjo V. Talandis.

Savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Dalius Mockevičius pripažino, jog prieš trejus metus festivalis buvo surengtas savivaldybės viešojoje teritorijoje, jam buvo suteiktas leidimas.

„Tada jie neišpildė savivaldybės reikalavimų, todėl supratę, jog mes kitais metais leidimo festivalį rengti ten pat jiems neduosime, pasirinko privačią teritoriją“, – pasakojo D. Mockevičius.

Policija gavo 10 skundų

Lazdijų rajono policijos vadovas Vidmantas Kondrackis teigė, jog dėl šiemet vykusio festivalio „Šaknys“ policija gavo 10 skundų.

„Policija reagavo į pranešimus, buvo fiziškai nuvykusi į festivalio vietą. Buvo surašyti du Administracinių teisės pažeidimų protokolai dėl to, jog keliamas triukšmas sukėlė gyventojams nepatogumų. Už dvi dienas po vieną protokolą. Policija apvažiavo aplinkinius kaimus, buvo įvairių nuomonių dėl triukšmo. Mes neturime triukšmo matuoklių, fiziškai išmatuoti triukšmo lygio mes neturime galimybės ir greitai neturėsime. Iš triukšmo išgelbėti mes jūsų nepajėgūs. Neišmatavus triukšmo lygio, nežinome, kiek viršytos normos. Triukšmo matavimui reikia užsakyti laboratoriją, reikia kreiptis į Visuomenės sveikatos centrą, gal tada bus rimtesnės baudos. Policija negali kištis į renginius, kurie sukelia subjektyvių nepatogumų“, – prisipažino policijos vadovas.

Policijos vadovas kalbėjo, jog festivalio „Šaknys“ organizatoriai buvo atvykę į komisariatą, ten buvo įspėti, kad prieš festivalį pasikalbėtų su vietos gyventojais. Leidimų renginiui jiems nereikėjo, tik savininko sutikimo. Policija pasakė organizatoriams, kad po 22 val. jie negali leisti garsios muzikos. Bet jie nevykdė nurodymų, todėl policija surašė protokolus.

„Dabar išjungti elektrą privačioje teritorijoje mes neturime galimybių. Neįmanoma pagal dabartinius teisės aktus uždrausti tokius festivalius. Mes neturime tokių galių. Dėl kitų metų nieko negaliu pažadėti, nežinau, ar policija turės triukšmo matuoklį. Tai nėra valstybinė problema. Triukšmas vienkartinis. Jei jis būtų pramoninis, nuolatinis, tai gal būtų galima kalbėti apie kitokias priemones“, – sakė V. Kondrackis.

Ar savivaldybė valdo situaciją rajone?

„Ar savivaldybė kontroliuoja situaciją rajone, ar žmonės paliekami tam, kad kovotų kaip donkichotai su vėjo malūnais? Norime ilsėtis ir gyventi ramiai. Atėjome pagalbos, kad mums padėtumėte, jūs rajono žmonių išrinkti tam, kad spręstumėte bendruomenes problemas. Jei negalite padėti, tai patarkite, kur mums kreiptis“, – retoriškai klausė V. Talandis.

Merė prisipažino, jog teisės aktų kontekste savivaldybė neturi stebuklingos burtų lazdelės.

„Mes negalime veikti ne pagal teisės aktus. Mes nežinome apie visus privačius renginius, kurie vyksta rajone. Apie „Šaknis“ buvau informuota, žinojau, kad jis vyks, tačiau šio renginio reguliavimas – ne savivaldybės kompetencija. Po pirmojo karto prie Dusios mes nesuteikėme jiems galimybės rengti festivalį viešojoje erdvėje. Jei privati teritorija, mes tame procese nedalyvaujame. Mes negalime nueiti pas Šilaičių poilsiavietės savininką ir nurodyti jam, su kuo sudaryti nuomos sutartis“, – kalbėjo merė.

Policijos vadovas pasiūlė, jog kitais metais prieš festivalį bendromis pastangomis reiktų užsakyti triukšmo matavimo laboratoriją.

„Jei būtų nustatytas didelis triukšmo lygio viršijimas, tai ir baudos būtų didesnės, tada ir policija galėtų kitaip kalbėtis su savininku, kuris išnuomojo tą teritoriją“, – siūlė policijos vadovas.

Jis taip pat pasiūlė problemą iškėlusiems Talandžiams kreiptis į įstatymų leidėjus, kad šie inicijuotų įstatymų pataisas dėl griežtesnių poveikio priemonių taikymo triukšmadariams.

Merė pripažino, jog esminių sprendimų dėl festivalio savivaldybė negalės priimti.

„Smagu, kai susitikimai su gyventojais baigiasi ir galime susitarti. Dabar matau, kad neturime galimybių priimti sprendimų. Nesu garantuota, kad kitais metais to festivalio nebus. Galime tik jų prašyti. Palaikau jaunimą, tai mūsų ateitis, laisvoje šalyje jie turi teisę į savo renginius“, – susitikimo pabaigoje kalbėjo merė.

Ketina nenuleisti rankų

Po susitikimo savivaldybėje I. ir V. Talandžiai neslėpė apmaudo.

„Norėjome pasikalbėti kaip šeima ir rasti sprendimus. Mūsų bendruomenė graži, tie, kas atvyksta pas mus pasisvečiuoti, supriešina žmones ir nesukuria jokios pridėtinės vertės. Tačiau čia negavome atsakymų į savo iškeltus klausimus. Ir nesulaukėme konkrečių sprendimų. Gaila“, – sakė I. Talandienė.

Talandžiai teigė, jog neketina nuleisti rankų, todėl toliau kovos už savo ir kitų šio krašto žmonių teisę į poilsį ir ramybę. Jie sakė, jog tai, kad „Šaknys“ vyksta šalia per karą nužudytų žydų kapų, jau susidomėjo Lietuvos žydų bendruomenė. Įdomu, kokia bus oficiali šios bendruomenės reakcija? Talandžiai taip pat ketina kreiptis pagalbos į Seimo narius dėl įstatymų pakeitimų inicijavimo.

„Jei savivaldybė nuleido rankas, mes jų nenuleisime, surasime kelių ir būdų suvaldyti šią situaciją“, – sakė Talandžiai.

Redakcijos prierašas: Festivalis „Šaknys“ sutraukia daug jaunimo iš visos Lietuvos. Bilietas į festivalį kainuoja per 80 eurų, tačiau savivaldybė, kurios teritorijoje jis vyksta, už tai negauna nė cento. O juk galėtų savivaldybė pasinaudoti galimybe gauti pajamų į rajono biudžetą iš tokio renginio, sudominti jaunimą Lazdijų krašto galimybėmis ir praplėsti turizmo rinką, nes festivalio lankytojai – pasiturintis jaunimas. Savivaldybė galėtų tapti šio renginio rėmėju ar partneriu, tada ir triukšmo situaciją būtų lengviau suvaldyti ir nereikėtų teisintis, kad neturi jokių poveikio priemonių festivalio organizatoriams.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: