Dzūkų žinios

Lazdijų parke – tarybai nutylėtas projektas ir mirtinas pavojus medžiams

Dalintis:
Iš konferencijos Čekijoje: „Konferencijoje buvo kalbama apie tai, ką daryti, kad klimato kaitos įtakoje miestai nekaistų. Visi kalbėjo apie tai, kad miestuose reikia daryti šlapynes, kad jos garintų vandenį ir būtų drėgmės, o čia viską daro atvirkščiai. Nusausinti teritoriją mieste, po medžiais, kai visas pasaulis daro priešingai.”

Ne apie visus svarbius ir didelės vertės projektus Lazdijų rajono savivaldybės administracija teikiasi informuoti savivaldybės tarybos narius. Dar blogiau, kad neatsakingai vykdomi projektai gali pakenkti gamtai.

Taip atsitiko su vaikų žaidimų aikštelės įrengimu Lazdijų miesto parke. Nors šio projekto vertė beveik pusė milijono eurų, tačiau daugelis tarybos narių apie tai sužinojo ne iš savivaldybės administracijos, bet iš kitų šaltinių, šis projektas taryboje nebuvo svarstomas ir apie jį viešai nebuvo informuota.

Pagal projektą iki kitų metų balandžio parke turėtų būti įrengta prabangi žaidimų aikštelė, kurios vertė 450 tūkst. eurų. Tiesa, prieš tai dar turi būti atliekami teritorijos melioracijos darbai, kurie kainuos apie 50 tūkst. eurų.

Tačiau didžiausią nerimą šis projektas kelia dėl kilusio pavojaus parko medžiams. Specialistai nerimauja, jog, nusausinus parko teritoriją, gali žūti dideli ir gražūs parko medžiai.

Alboristė Kristina Žalnierukynaitė
Alboristė Kristina Žalnierukynaitė įsitikinusi, jog, jei teritorija bus numelioruota, pasikeis visas medžių hidrologinis režimas.

Alboristė Kristina Žalnierukynaitė įsitikinusi, jog, jei teritorija bus numelioruota, pasikeis visas medžių hidrologinis režimas.

„Mes esame dirbę Lazdijų miesto parke, genėjome medžius, ten tikrai brandūs medžiai – klevai, vaismedžiai. Medžiams toks melioravimas yra tragedija. Kai brandaus medžio šaknynas yra susiformavęs, tai, nuleidus gruntinius vandenis, nežinau, kiek reiks laiko, kad viskas atsistatytų“, – kalbėjo Kristina.

Ji yra Kraštovaizdžio ir želdynų ekspertų grupės narė ir neseniai su kolegomis lankėsi Čekijoje, kur dalyvavo tarptautinėje konferencijoje dėl klimato kaitos padarinių.

„Konferencijoje buvo kalbama apie tai, ką daryti, kad klimato kaitos įtakoje miestai nekaistų. Visi kalbėjo apie tai, kad miestuose reikia daryti šlapynes, kad jos garintų vandenį ir būtų drėgmės, o čia viską daro atvirkščiai. Nusausinti teritoriją mieste, po medžiais, kai visas pasaulis daro priešingai, nežinau, ar protingas sprendimas“, – stebėjosi specialistė.

Ji teigė tiksliai nežinanti konkrečios Lazdijų situacijos, bet yra įsitikinusi, jog su medžiais mieste reiktų elgtis atsargiau.

„Galvoju, jog melioravimo darbus atliekantys darbininkai turėtų žinoti, kokie atstumai turi būti nuo medžių, o gal jie tiesiog vykdo anksčiau parengtą projektą, neatsižvelgdami į konkrečią situaciją. Manau, kad tiems Lazdijų parko medžiams po melioravimo teks kovoti dėl išgyvenimo“, – sakė specialistė.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: