Dzūkų žinios

Ar daugėja žmonių skurdo spąstuose?

Dalintis:
Svarbiausia, kad pagalba pasiektų tuos, kuriems tikrai reikia: kam tikrai sunku pragyventi.

Dineta Babarskienė

Rekordiškai pakilusios maisto, elektros energijos kainos gąsdina gyventojus, ypač tuos, kurie uždirba mažai arba išvis neturi darbo. Ar nenutiks taip, kad artėjant žiemai, vis daugiau žmonių atsidurs skurdo spąstuose?

Besikreipiančiųjų dėl paramos maisto produktais pagausėjimo nėra

Lazdijų rajono savivaldybės administracijos socialinės paramos skyriaus vedėja Rima Šukienė paklausta, ar nejaučia besikreipiančiųjų dėl paramos maisto produktais ir higienos prekėmis pagausėjimo, sako, kad to tikrai dar nepastebėjo. Prognozuoti kol kas sunku, bet mano, kad neturėtų kisti gavėjų skaičius.

Padeda ukrainiečiams, nepamiršti ir savi žmonės

Lazdijų dekanato ir parapijos „Carito“ vadovė Onutė Juodkienė sako, kad dabar stengiasi padėti ukrainiečiams, jų skaičius rajone padidėjo, tad reikalingi šilti drabužiai. „Iš Chersono karo pabėgėliai su mažais vaikais atvažiuoja“, – sako ji. Paklausta, ar neliks nuošaly mūsų žmonės, kuriems reikalinga pagalba, užtikrina, kad tikrai ne. Anot jos, palaikymą ir pagalbą žmonės visada junta. „Kurie jau ateidavo, tai tie patys ir ateina pas mus. Kol kas tikrai nepadaugėjo. Kam reikalinga pagalba, stengiamės padėti, net jei maisto produktų iš parduotuvių, vadinamų vienos dienos produktų, būna nedaug, padedame jiems iš savų resursų. Visada pagelbstime stokojantiems“, – teigia ji. Sako, kad ir šildymo sezonui visi ruošiasi: ar malkų nors kiek pasiruošę, ar pinigų bent šiek tiek pasitaupę, kad galėtų susimokėti sąskaitas, pensijas gauna, išsidėlioja, kad galėtų išgyventi, pašalpas gaunantiems pagelbstima. Rūpinasi ir patys žmonės, pagelbėja ir „Caritas“. O kad „Carito“ pagalba reikalinga, patikina ir savanorės, išvežiojančios maistą kaime gyvenantiems, ir, kaip jos pačios patikina, žmonės jų labai laukia atnešančių maisto lauknešėlius. Sako, jog svarbiausia, kad ta pagalba pasiektų tuos, kuriems tikrai reikia: kam tikrai sunku pragyventi.

Dar galima prasimaitinti: ruduo dosnus sodo, daržo, miško gėrybių

Veisiejų Šv. Jurgio „Carito“ vadovė Ona Rėkuvienė kol kas nepastebėjusi, jog padaugėjo žmonių, kuriems reikia pagalbos maisto produktais. „Tačiau viską parodys lapkritis ir gruodis, kai jau teks apmokėti sąskaitas už šildymą, elektrą“, – taip mano vadovė. Anot jos, kol kas viskas kaip visada. „Kol kas stabilu“, – pastebi pašnekovė. Sako, kad dabar dar ir sodai pilni, ir daržuose žmonės, kas tik galėjo, visko prisiaugino. Kiekvienas stengiasi savimi pasirūpinti pats. „Ir miške dar galima ir grybų rasti, ir uogų. Kas tik netingi, tai vis kažką prasimano“, – sako ji.

„Tikrai dar galima prasimaitinti“, – įsitikinusi pašnekovė.

Kalvarijos „Caritas“: daugiau žmonių ieško šiltų drabužių

O kokia gi situacija pas kaimynus? Kalvarijos Švč. Mergelės Marijos parapijos „Caritas“ vedėja Jūratė Sinkevičienė sako, kad kol kas antplūdžio tikrai nėra. „Pas mus ir skalbia, ir maudytis ateina, bet kol kas nepastebėjau, kad žmonių būtų padaugėję“, – sako ji.

Atkreipia dėmesį, kad užsukę į Kalvarijos „Caritą“, maisto produktų negauna: maisto savanorės jau nedalina. „Anksčiau tą darėme, dabar jau ne“, – pasako pašnekovė.

„Drabužius daliname“, – atkreipia dėmesį ji. Pasakoja, kad vieni atneša, kiti pasiima – taip ir sukasi ratas. Pastaruoju metu „Carito“ durys vis dažniau varstomos. Artėjant šaltajam metų laikui pritrūksta šiltų aprėdų – šiltų striukių, kepurių, žieminių batų, kelnių. „Dabar, atvėsus orams, žmonės ateina šiltesnių drabužių ir tikrai jų ateina ženkliai daugiau. Klausia, ar neturime šiltų kelnių, ieško striukių“, – atkreipia dėmesį ji. Kokiam būriui kalvarijiečių tokia parama tapo būtinybe – sunku suskaičiuoti.

Tiesa, „Carito“ savanoriai pastebi, kad ir paramos prašytojai, ir tie, kurie atneša daiktų, vengia viešumo.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: