Dzūkų žinios

Graikinių riešutų aruodai – ne tušti: neša maišais, veža karučiais

Dalintis:
Žmonės nuo seno vertina graikinius riešutus dėl jų maistinių savybių ir puikaus, rafinuoto skonio.

Dineta Babarskienė

Graikinių riešutų augintojai dalijasi nuotraukomis savo „Facebook“ paskyrose su gausiu šiųmečiu derliumi. Džiaugiasi, mat gausesnio graikinių riešutų derliaus tenka palaukti: derlius paprastai būna tik ant 5–7 metų amžiaus medžio, na, vienas kitas riešutėlis pasirodo kiek anksčiau, taip pradžiugindamas šeimininką. „Šitiek laukęs, dar palauk“, – tarsi sakydamas. Ir tikrai kantrybė atsiperka. Šiemet graikinių riešutų gausu: neša maišais, veža karučiais. Riešutai dar pupsi žemėn.

Ar reikia plauti ką tik surinktus graikinius riešutus?

Ir nors daug kas dar tikrai turi pernykščių graikinių riešutų, tačiau jau renka šiųmečius. Džiovina. Tačiau šiuo klausimu jau kyla nemenkos diskusijos net tarp žinovų: vieni plauna riešutus, kiti – ne. Jei būna šlapia, kai kurie kruopščiai valo kiekvieną riešutuką, pila ant grindų ir džiovina nepamiršdami kasdien juos pamaišyti. Kiti surinkę net sausu metu pirmiausia nuplauna ir tik tada džiovina. Įsigudrina net ant vandens šildytuvo užkabaroti maišą riešutų. Kiti sakosi, kad paklausę ir nuplovę, tai buvo didžiausia klaida: daug riešutukų pradėjo pelyti, supuvo. Tad taip ir neaišku, reikia juos plauti ar ne? Kiekvienas elgias savaip. Tačiau ir plautus, ir ne vis tiek reikia džiovinti. Kaime viskas paprasčiau. „Ant liuptuko ar virš jo sukabini maišus ir kuo puikiausiai išdžiūsta. Gerai, kad dar neišgriovėme. Retai pas ką liuptukas jau dabar yra“, – sako man Lina iš Šeštokų. Tinkliniame maiše galima pakabinti ir katilinėje – išdžius. Bet geriausia, kai nelyja, surenki sausus, švarius, dar padžiovini ir per žiemą gali riešutus sau krimsti. Jei oras geras, net lauke džiovinti galima.

Graikinių riešutų kilogramas kainuoja nuo 2 iki 4 eurų.

Nepagautas – ne vagis

Tačiau šiemet kaip niekad anksčiau į riešutų derlių pretenduoja zylės ir net varnos. Daugelis prisipažįsta, kad radę skylėtus graikinius riešutus kaltino peles. Pasirodo, šios visai nekaltos: riešutais mėgaujasi zylės. Jos šiemet riešutus kaip saulėgrąžas lukštena.

Nors yra sakoma, nepagautas – ne vagis, tačiau sodininkai vis dažniau pastebi „vagišius“. Varnos neša riešutus kaip špokai trešnes. Vieną medį „apšvarinusios“, lekia prie kito. O ir kėkštai nepasikuklina, ir tie atskrenda. Na, o kas arčiau miško gyvena, tai ir voveryčių sulaukia, tik žmonės šiems mieliems padarėliams linkę atleisti, netgi džiaugiasi, kad jos apsilanko, nors akivaizdžiai mato, jos čia ne tam, kad sodybos šeimininkus pradžiugintų: čia jos dėl pragmatinių sumetimų – riešutauja.

Žmogaus sveikatai draugiškas riešutas

Žmonės nuo seno vertina graikinius riešutus dėl jų maistinių savybių ir puikaus, rafinuoto skonio. Juose ypač daug vitamino C. Manoma, jei per dieną suvalgysime 5 graikinius riešutus, organizmas gaus visą vitamino C paros normą. Graikiniai riešutai turi net 50 kartų daugiau vitaminų nei citrusiniai vaisiai. Vertingi ir graikinių riešutų branduoliuose esantys fosforas, kalcis, magnis. Tai ir širdžiai draugiškas riešutas. Visiems žinoma, kad graikiniai riešutai mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Amerikiečių mokslininkai tvirtina, kad brandaus amžiaus moterims kasdien reikėtų suvalgyti saujelę graikinių riešutų – taip galima sustiprinti ir ilgiau išsaugoti atmintį. Anot mokslininkų, kasdien suvalgyti reikėtų 7–9 riešutus – tai prilygsta 50 g mėsos. Plačiai paplitusi nuomonė, kad graikiniai riešutai padeda įveikti depresiją ir netgi pačią didžiausią nervų sistemos įtampą. Ypač jų reikėtų valgyti tiems, kurie dirba sunkų darbą – tiek fizinį, tiek protinį.

Šeimininkės pataria gardinti šiais riešutais salotas, varškę, jogurtą, saldžius kepinius, o geriausia nepamiršti ir kasdien po mažą saujelę graikinių riešutų imti ir tiesiog suvalgyti.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: