Dzūkų žinios

Kaip tinkamai gydytis nuo koronaviruso?

Dalintis:
Dažniausiai koronaviruso infekcija pasireiškia karščiavimu, kosuliu, pasunkėjusiu kvėpavimu ar dusuliu, nuovargiu, raumenų skausmais, skonio ar kvapo praradimu, gerklės skausmu, sloga, pykinimu, vėmimu ar viduriavimu. (Nuotr. iš freepik.com.)

COVID-19 infekcija – grėsminga ir apgaulinga liga, nes vieni asmenys simptomų visai nejaučia arba jie būna itin lengvi, o kitiems tenka gulėti ligoninėje ir kovoti dėl savo gyvybės.

Nors šiuo metu izoliacija nėra privaloma, susirgus koronavirusu, vertėtų elgtis atsakingai – būti namie, stebėti savo sveikatą ir laikytis visų gydytojo nurodymų.

Kauno klinikų Pulmonologijos klinikos gydytoja pulmonologė dr. Neringa Vagulienė įspėja – gydymo nereikėtų pradėti nuo antibiotikų, nes antibiotikai šio viruso neveikia.

Ji informuoja, kaip tinkamai gydytis namuose nuo COVID-19, ko vertėtų vengti ir kada kreiptis į gydymo įstaigą.

Simptomai būna įvairūs

Gydytojos pulmonologės teigimu, COVID-19 simptomai pasireiškia praėjus 2–14 dienų po kontakto su virusu.

„Dažniausiai ši liga pasireiškia karščiavimu, kosuliu, pasunkėjusiu kvėpavimu ar dusuliu, nuovargiu, raumenų skausmais, skonio ar kvapo praradimu, gerklės skausmu, sloga, net gali būti pykinimas, vėmimas ar viduriavimas“, – koronaviruso infekcijai būdingus požymius vardija N. Vagulienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad ligos simptomai gali būti labai įvairūs – nuo lengvų iki sunkių. Tačiau vyresni ar įvairiomis lėtinėmis širdies, plaučių ligomis, diabetu sergantieji asmenys turi didesnę riziką sirgti sunkia ligos forma.

Jeigu pajutote COVID-19 būdingus simptomus, rekomenduojama likti namuose bei stebėti savo sveikatą, atlikti savikontrolės greitąjį antigeno testą, kreiptis į savo šeimos gydytoją ir laikytis jo nurodymų.

Gydytojas, vertindamas paciento sveikatos būklę, gali paprašyti teigiamo savikontrolės antigeno testo rezultato nuotraukos, kurioje turėtų būti aiškiai matomas tyrimo rezultatas bei testo pakuotė. Nuotrauka siunčiama gydytojui el. paštu arba kitomis prieinamomis ryšio priemonėmis.

Kaip teisingai gydytis namuose?

„Susirgus reikia gerti daug skysčių, įvairių šiltų gėrimų (arbatų), simptomams palengvinti ar esant karščiavimui galima vartoti ibuprofeną“, – teigia gydytoja.

Skysčių vertėtų suvartoti ne mažiau kaip 2 litrus per dieną. Padidėjusiai temperatūrai mažinti ir skausmui malšinti rinktis paracetamolį ar kitus nesteroidinius vaistus nuo uždegimo.

Paprastai kosulio slopinti nereikia, nes tai didina sunkaus plaučių uždegimo riziką. Tačiau jei kosulys tikrai jus vargina, vertėtų pradėti nuo medaus. Tik vėliau, situacijai nepagerėjus, naudoti medikamentus, kurie slopina kosulį.

Be to, N. Vagulienė primena pagrindines aplinkos ir asmens higienos rekomendacijas – saugaus atstumo laikymasis, dažnas rankų plovimas, čiaudėjimo etiketo laikymasis, patalpų vėdinimas.

„Šie pastarieji pandeminio laikotarpio metai mus išmokė laikytis svarbiausių rekomendacijų, kurios yra svarbios ne tik sergant COVID-19, bet ir įvairiomis kitomis virusinėmis ligomis“, – pažymi ji.

Akcentuoja, ko vartoti nederėtų

Gydytoja aiškina, kad COVID-19 yra virusinė liga, todėl gydymo nereikėtų pradėti nuo antibiotikų.

„Antibiotikai viruso neveikia, tik sukelia daug nepageidaujamų poveikių ir didina bakterijų rezistentiškumą antibiotikams. Tai reiškia, kad susirgus bakterine liga šie antibiotikai nebebus veiksmingi. Tai yra didelė pasaulinė problema – netinkamas, nesavalaikis antibiotikų vartojimas“, – akcentuoja N. Vagulienė.

Taip pat gydantis namuose nerekomenduojama pradėti gerti aspirino ar vartoti kraują skystinančių vaistų.

„Žinoma, jei šiuos vaistus dėl įvairių gretutinių susirgimų asmuo naudojo anksčiau, juos turėtų naudoti ir susirgus COVID-19“, – primena gydytoja.

Kita vaistų grupė, kurių taip pat nereikėtų vartoti sergant koronaviruso infekcija, yra hormonų grupės vaistai – gliukokortikoidai.

Anot gydytojos, jų vartojimas namuose nepadeda pasveikti, be to, vartojant juos neteisingai ir ne laiku, šie vaistai gali net pabloginti ir pasunkinti COVID-19 eigą.

Dr. Neringa Vagulienė
Gydytoja pulmonologė dr. N. Vagulienė sako, kad gydymo nereikėtų pradėti nuo antibiotikų, nes antibiotikai COVID-19 viruso neveikia. (Nuotr. iš Kauno klinikų archyvo.)

Nereikia izoliuotis

Asmenims, kuriems patvirtinta COVID-19 liga, privaloma izoliacija netaikoma, tačiau tikimasi sąmoningumo – jei ne dėl savęs, tai dėl kitų žmonių saugumo (artimųjų, kolegų, kaimynų ar tiesiog prašalaičių).

Žmogus laikomas pasveikusiu gydytojo sprendimu, jei per 24 val. nebekarščiuoja ir susilpnėja kiti simptomai.

Simptomus jaučiantiems žmonėms nerekomenduojama vykti į darbą, ugdymo įstaigą, kitas viešas žmonių susibūrimo vietas. Jeigu reikia, nedarbingumą skirs gydytojas.

Kauno klinikų gydytoja N. Vagulienė pažymi: „Į skubios pagalbos skyrių reikėtų kreiptis atsiradus dusuliui arba sunkumui kvėpuojant, krūtinėje nuolat jaučiant stiprų skausmą ar atsiradus spaudžiančio pobūdžio skausmui.“

Žmonėms, turėjusiems sąlytį su COVID-19 sergančiu asmeniu, izoliuotis taip pat nebereikia. Tačiau vertėtų elgtis sąmoningai ir atsakingai, stebėti savo sveikatos būklę, vengti fizinio kontakto su kitais asmenimis, dėvėti respiratorius ar medicinines kaukes.

Naujausios rekomendacijos

Nors nuo 2022 m. gegužės 1 d. prieš hospitalizaciją žmonėms nebereikia atlikti PGR tyrimo, įstaigos gali skirti COVID-19 patvirtinančius tyrimus asmenims, jaučiantiems ligos simptomus ar kitais atvejais įstaigos nustatyta tvarka.

Laboratorijų, verifikuotų atlikti COVID-19 tyrimus, sąrašą galima rasti interneto svetainėje www.nvspl.lt/covid-19/laboratorijos-verifikuotos-atlikti-covid-19-tyrimus-pgr-metodu.

Norėdami stacionarinėse gydymo įstaigose lankyti pacientus, turėtumėte dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones. Jų gali nedėvėti negalią turintys asmenys, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas galėtų pakenkti sveikatos būklei. Gydymo įstaigoms taip pat paliekama teisė taikyti griežtesnius infekcijų kontrolės reikalavimus, todėl prieš vykstant į gydymo įstaigą reikėtų pasidomėti ten galiojančia tvarka.

Siekiant apsaugoti savo ir aplinkinių sveikatą, rekomenduojama dėvėti kaukes viešose uždarose vietose, kurios yra prastai vėdinamos, kur yra didelis žmonių skaičius ir neįmanoma išlaikyti saugaus atstumo nuo kitų žmonių, taip pat viešajame transporte rytinio ir vakarinio piko metu.

Efektyviausia COVID-19 ligos prevencijos priemonė – skiepai

Lietuvoje skiepijami 5 m. amžiaus ir vyresni asmenys, pirminei vakcinacijai naudojant originalias „Comirnaty“ (gam. „BioNTech ir Pfizer“) arba „Spikevax“  (gam. „Moderna“) vakcinas, sustiprinančiosioms dozėms – originalias vakcinas arba adaptuotas vakcinų versijas. Norintieji užsiregistruoti vakcinacijai gali tai atlikti internetu www.koronastop.lrv.lt arba kreipiantis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą. 

Taip pat vertėtų žinoti, kad tą pačią dieną arba to paties vizito pas gydytoją metu galima pasiskiepyti ir nuo COVID-19 ligos, ir nuo kitų užkrečiamųjų ligų – erkinio encefalito, sezoninio gripo, pneumokokinės infekcijos ir kt. Tokiu atveju injekcijas rekomenduojama suleisti į skirtingas kūno vietas.

Sužinoti daugiau apie naujausias rekomendacijas dėl koronaviruso, apie tyrimus, vakcinaciją, rasti naudingus kontaktus gyventojams ar kitos su pasauline pandemija susijusios aktualios informacijos galima tinklalapyje www.koronastop.lrv.lt.

Užs. Nr. 2022/13

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: