Dzūkų žinios

Katilinės planavimo patarimai: kokią įrangą pasirinkti?

Dalintis:

Maloni temperatūra ir karšto vandens resursai – tai vieni pagrindinių kriterijų, kurie bet kurias patalpas leidžia vadinti namais. Tokią atmosferą sukurti ir patogiai gyventi leidžia šildymo katilai ir vandens šildytuvai – tokia įranga dažnai montuojama atskirose, katilinės patalpose, tačiau priklausomai nuo Jūsų pasirinkimų, kai kuriuos prietaisus galima montuoti net ir virtuvėje. Šį kartą aptarsime pagrindinius tokių įrenginių tipus, kurie leis lengviau pasirinkti būtent Jums tinkančius sprendimus.

Šildymo įrangos pasirinkimas

Renkantis šildymo katilą, kone svarbiausia yra pasirinkti tinkamiausią jo tipą – prekyboje dabar sutinkami elektriniai, kieto kuro ir dujiniai modeliai. Kiekvienas iš jų gali pasiūlyti skirtingus privalumus, apie kuriuos turėtumėte žinoti.

Elektriniai šildymo katilai tinka tiems, kurie vertina paprastą ir patogų naudojimą. Jų montavimas yra paprastas, įrangai nereikia didelių išlaidų, o naudojimas nekelia jokių nepatogumų – tereikia nustatyti pageidaujamus parametrus ir neilgai trukus galima mėgautis malonia šiluma namuose. Tiesa, namų šildymas elektra nėra pigiausias pasirinkimas – dėl to tokia įranga dažnai naudojama kaip papildomas, periodinis šilumos šaltinis. Apie ją taip pat nusprendžiama pagalvoti mažesnės kvadratūros patalpose.

Labai panašiais privalumais pasižymi ir dujiniai katilai. Skirtumas tas, kad šiuo atveju namuose yra būtinas gamtinių dujų tiekimas – priešingu atveju tokio katilo nepavyks įsirengti. Tačiau jei tokia galimybė yra, mėgausitės aukštu naudingumo koeficientu, maksimaliu saugumu ir paprasta priežiūra. Tokius modelius galėsite apžiūrėti Pigu.lt el. parduotuvėje arba paspaudę čia.

Kiek kitokiomis ypatybėmis pasižymi kieto kuro katilai, kuriems yra naudojamos malkos, anglys, briketai ar granulės. Kadangi reikia pasirūpinti jų saugojimo vieta, tokia įranga dažniausiai yra įrengiama atskirose katilinėse, kai tuo tarpu elektrinius ir dujinius modelius galima montuoti net ir virtuvėje. Nors namų šildymas šiuo atveju bus pigesnis, patiems taip pat reikės nemažai padirbėti: katilą nuolat reikės užkrauti ir jį išvalyti. Šiek tiek pranašesni šiuo atveju yra granuliniai katilai: jie užkraunami rečiau, o pelenų taip pat lieka mažiau.

Kokį vandens šildytuvą pasirinkti?

Nors kai kurie šildymo katilai turi ir vandens pašildymo funkciją, dažniausiai šiam tikslui yra pasitelkiami vandens šildytuvai. Renkantis juos, pirmiausiai susipažinsite su momentiniais ir tūriniais modeliais. Pirmojo tipo gaminiai yra montuojami prie atitinkamo vandens šaltinio – jie jį pašildo tik tuomet, kai yra atsukamas kranas. Tiesa, tokie šildytuvai yra tinkami tik vienam vartojimo taškui, tad namų reikmėms dažniausiai naudojami tūriniai modeliai – jie turi atskirą boilerį, kuriame ir yra pašildomas vanduo.

Tokie tūriniai vandens šildytuvai gali būti elektriniai arba kombinuoti. Pirmojo tipo prietaisai veikia naudojant elektrą, o kombinuoti vandens šildytuvai gali būti prijungiami ir prie šildymo katilo. Tuomet vasaros sezonu karšto vandens šildymui pasitelksite elektrą, o žiemą, prijungę įrangą prie katilo, turėsite galimybę papildomai sutaupyti.

Šie vandens šildytuvai gali būti skirtingų talpų – jas reikėtų rinktis atsižvelgiant į vartojimo poreikius. Taip pat turėtumėte atkreipti dėmesį, kad skiriasi jų montavimo būdai ir matmenys – įsitikinkite, kad toks prietaisas tilps katilinėje. Tiesa, jei turėsite tokią galimybę, verčiau rinktis vertikalius modelius, kadangi juose mažiau susimaišo šiltas ir šaltas vanduo. Grįžtant prie montavimo, reikėtų paminėti, kad prekyboje yra tiek pastatomi, tiek pakabinami vandens šildytuvai: pastarieji leidžia sutaupyti grindų ploto, o pirmojo tipo įranga dažnai pasižymi didesne talpa.

Susipažinę su šia informacija, daug lengviau nutarsite, kurie šildymo katilai ir vandens šildytuvai geriausiai tinka Jūsų namams. Jų pasirinkimo įvairovės tikrai netrūksta, tad bet kuriuo atveju atrasite sau tinkamus variantus.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: