Dzūkų žinios

Maisto atliekas rūšiuojanti lazdijiečių šeima: „Svarbu dalintis savo patirtimi su artimaisiais, draugais, kaimynais“

Dalintis:
Savukai
Lazdijiečių Savukų šeima jau kuris laikas rūšiuoja maisto atliekas ir tuo labai džiaugiasi bei noriai dalijasi savo patirtimi su draugais ir kaimynais.

Vis daugiau žmonių stengiasi rūšiuoti atliekas, tačiau dar nedaugelis Lazdijų krašto gyventojų rūšiuoja ir maisto atliekas, iš kurių gaminama taip visiems reikalinga energija.

Patirtis rodo, kad tie, kas pradeda rūšiuoti maisto atliekas, labai greitai suvokia, jog tai nesudėtinga, bet labai naudinga, nes tuomet lieka labai nedaug mišrių atliekų ir labai pagerėja visų atliekų kokybė – jos tampa sausesnės, ne tokios užterštos.

Lazdijiečių Savukų šeima jau kuris laikas rūšiuoja maisto atliekas ir tuo labai džiaugiasi bei noriai dalijasi savo patirtimi su draugais ir kaimynais.

Paklaustas, kaip kilo mintis rūšiuoti maisto atliekas, Tomas Savukas sakė, jog persikėlus gyventi į gyvenamąjį namą, prie jo buvo atskiras maisto atliekų konteineris. Tad jį pamačius, net nekilo abejonių, kad tikrai rūšiuos maisto atliekas.

Pasidomėjus, kokiu principu vyksta maisto atliekų rūšiavimas, Tomas pasakojo, jog namuose jie turi atskirą šiukšliadėžę, kuri yra skirta būtent maisto atliekoms. Į ją visi šeimos nariai deda sugedusius arba pasenusius maisto produktus bei daržovių lupenas, taip pat popierinius rankšluosčius, riebaluotą popierių, servetėles ir šį turinį išneša į maisto atliekų konteinerį.

Paklaustas apie šio proceso naudą, T. Savukas sakė: „Mūsų šeima labai myli gamtą, todėl vienareikšmišką naudą įžvelgiame plačiąja prasme – gamtos tausojime. Taip pat, žinoma, kad atliekų rūšiavimas palengvina jų perdirbimo procesus, o iš maisto atliekų yra gaminama energija ir kompostas.“

Pasidomėjus, kaip pasikeitė Savukų šeimos įpročiai, pradėjus rūšiuoti maisto atliekas, Tomas pripažino, jog pradėję tą daryti jie pamatė realius išmetamo maisto kiekius. O jie tikrai nedžiugino…

„Todėl norėjosi išmesti kuo mažiau maisto, taip tausojant ne tik gamtą, bet ir šeimos biudžetą. Vėliau tai privedė prie šeimos meniu planavimo. Žinoma, džiugu yra ir tai, kad mūsų dar dvejų metų neturinti dukra jau atskiria ir kartu su mumis rūšiuoja atliekas, puikiai žino, kuri šiukšliadėžė kokioms atliekoms yra skirta. Ji su tuo auga, jai tai yra kasdienybė, todėl tikime, kad visai naujajai kartai atliekų rūšiavimas bus toks natūralus ir kasdienis procesas kaip dantų valymas. Mes dabar iš namo kraustomės į neseniai įsigytą butą daugiabutyje, tai ir gyvendami bute tęsime maisto atliekų rūšiavimą“, – sakė Tomas.

Paprašytas patarti, ką reiktų daryti, kad kuo daugiau lazdijiečių rūšiuotų maisto atliekas, Tomas teigė, kad šis rūšiavimas galėtų ir turėtų būti aktyviau propaguojamas ugdymo įstaigose bei visose Lazdijų įmonėse, įstaigose ar organizacijose. Taip pat rūšiuojantiems maisto atliekas svarbu dalintis savo patirtimi su artimaisiais, draugais, kaimynais ir kolegomis, pagrindžiant naudas ir parodant, kad tai visiškai neapsunkina kasdienybės.

Maisto atliekas, kaip ir visas kitas namuose susidarančias atliekas, reikia rinkti ir į joms skirtą konteinerį mesti su maišeliais. Tam labai tinka prekybos centruose įsigyti popieriniai maišeliai pirkiniams, galima naudoti ir įprastus plastikinius šiukšlių maišus. Prieš išmetant maisto atliekas į konteinerį maišelį reikia sandariai užrišti.

Maisto atliekos – tai ne tik maisto ir jo produktų likučiai, bet ir įvairios biologiškai suyrančios virtuvės atliekos: popieriniai rankšluosčiai, servetėlės, kavos, arbatos tirščiai, riebaluotas popierius, kambariniai augalai ir jų dalys.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: