Dzūkų žinios

Perspėjimas: konteineriai su netinkamomis atliekomis netuštinami. Išrūšiuokite!

Dalintis:

Netuštinti! Tokius perspėjimus Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro kontrolieriai palieka ant mišrių atliekų konteinerių, kuriuose patikrinimo metu aptinka neleistinų atliekų.

Šiuo metu visose regiono savivaldybėse vykdoma sustiprinta individualių konteinerių kontrolė, norint priminti gyventojams apie būtinybę rūšiuoti atliekas ir į mišrių atliekų konteinerius mesti tik tai, ko išrūšiuoti neįmanoma.

Konteineriai yra tikrinami nuolat, o pora kartų per metus kontrolė sustiprinama, ją vykdo daugiau žmonių, vienu metu patikrinama daugiau konteinerių ir, deja, tenka palikti daugiau įspėjimų bei neištuštintų konteinerių“, – sakė ARATC Atliekų tvarkymo paslaugų organizavimo ir kontrolės padalinio vadovas Martynas Krasauskas.

Dažniausiai mišrių atliekų konteineriuose randama žaliųjų, maisto ir pakuočių atliekų, kurias reikia mesti į joms skirtus konteinerius. Pasitaiko ir statybinių, pavojingų atliekų – jas reikia vežti į rūšiavimo centrus.

Aptikus primestų neleistinų atliekų, konteineriai netuštinami, ant jų klijuojami perspėjimai, kad atliekos bus išvežtos tik jas išrūšiavus, o už Atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimą gresia bauda nuo 30 iki 140 eurų. Pakartotinai padarytas pažeidimas užtraukia baudą nuo vieno šimto keturiasdešimt iki 600 eurų.

Daugelis gyventojų į patikrinimą ir perspėjimus reaguoja supratingai, geranoriškai bei operatyviai išrūšiuoja savo atliekas ir jokių problemų nekyla. Bet pasitaiko ir tokių, kurie nepraleidžia progos ant kontrolierių išlieti savo blogų emocijų, tačiau atliekas jiems vis tiek tenka išrūšiuoti – teisės aktų reikalavimai visiems vienodi. O jie numato gyventojams prievolę išrūšiuoti savo atliekas.

Neišrūšiuotos, į mišrių atliekų konteinerį sumestos atliekos – pačios brangiausios atliekos, už kurias skaičiuojama vietinė rinkliava. Kuo jų daugiau – tuo didesnė atliekų tvarkymo kaina visiems.

Primename, kad visas žaliąsias atliekas, kurių rudenį yra labai daug, geriausia kompostuoti savo kiemuose, o neturint tokios galimybės, – vežti į rūšiavimo centrus (atliekų surinkimo aikšteles).

Gyventojai, gavę maisto atliekų konteinerius, visas maisto gamybos metu susidarančias virtuvės atliekas bei vaisių ir daržovių žieves, nuopjovas, naudojimui netinkamų maisto produktų likučius privalo mesti į maisto atliekų konteinerius.

Pakuočių ir stiklo atliekas bei antrines žaliavas taip pat reikia mesti į atskirus, joms skirtus konteinerius.

Visas kitas atliekas: elektros ir elektronikos, pavojingas, didelių gabaritų, statybų ir griovimo reikia vežti į rūšiavimo centrus, kuriuose šios atliekos iš gyventojų priimamos nemokamai.

Išsami informacija apie rūšiavimą skelbiama https://www.aratc.lt/atlieku-tvarkymo-atmintine/.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: