Dzūkų žinios

Kokios pakuočių atliekos iš įmonių turi būti vežamos be papildomų mokesčių ir sutarčių?

Dalintis:
Dėl rūšiavimo konteinerių pakuočių atliekoms įmonės gali kreiptis į Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrą info@alytausratc.lt. (ARATC nuotr.)

Ar dėl pakuočių atliekų išvežimo įmonės turi sudaryti atskiras sutartis su vežėjais ir už šią paslaugą papildomai mokėti? Ar teisėtai elgiasi atliekų vežėjai, atsisakydami tuštinti įmonių naudojamus pakuočių konteinerius? Tokių klausimų pastaruoju metu dažnai sulaukia Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro darbuotojai.

Šiuo metu galiojantys teisės aktai numato, kad pakuočių atliekos, kurios savo pobūdžiu ir sudėtimi panašios į namų ūkių pakuočių atliekas, yra surenkamos vienodomis sąlygomis tiek iš fizinių, tiek iš juridinių asmenų.

Tad tokios atliekos kaip vienkartinės maisto dėžutės, vienkartiniai indai stalo įrankiai, maišeliai, maisto plėvelė, tetrapakai, plastikiniai pakeliai nuo saldainių, ledų, traškučių ir kitų maisto produktų, plastikiniai indeliai nuo majonezo, padažų, indeliai nuo indų ploviklių, skardinės nuo maisto ir gėrimų, metaliniai dangteliai, plastikiniai kamšteliai, folija, stiklainiai, stikliniai buteliai, popieriniai maišeliai, pakavimo popierius ir kartoninės dėžės, dovanų maišeliai, laikraščiai, žurnalai, vokai, skrajutės ir kitos pakuotės, išskyrus transporto pakuotę, iš įmonių konteinerių turi būti vežamos be papildomų mokesčių ir sutarčių.

Transporto pakuočių atliekas juridiniai asmenys turi tvarkyti atskirai nuo komunalinio srauto pakuočių atliekų. Transporto pakuočių atliekos teisės aktuose apibūdinamos kaip tretinė pakuotė, kuri palengvina prekinėje ar grupinėje pakuotėje supakuotų gaminių gabenimą, tvarkymą ir gabenimo bei tvarkymo metu apsaugo juos nuo pažeidimo, pvz. plėvelė, kuria apsukama grupė gabenamų produktų.

Tokia tvarka įtvirtinta šių metų balandžio 29 d. Aplinkos ministro įsakyme „Dėl pakuočių atliekų, susidarančių komunalinių atliekų sraute, rūšiuojamojo surinkimo ir vežimo paslaugos teikimo būtinųjų reikalavimų ir pakuočių atliekų tvarkymo organizavimo ir finansavimo sutarties būtinųjų sąlygų patvirtinimo“.

Juridiniams asmenims, kaip ir fiziniams, turi būti pastatyti individualaus arba bendro naudojimo rūšiavimo konteinerių komplektai, skirti stiklo, popieriaus, plastiko ir metalo atliekoms bei antrinėms žaliavoms. Dėl šių konteinerių pastatymo Alytaus regiono įmonės turi kreiptis į Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrą, pateikdami prašymą elektroniniu paštu info@alytausratc.lt.

Komunalinio srauto pakuočių konteinerių aptarnavimas iš juridinių asmenų įtraukiamas į savivaldybės komunalinių atliekų tvarkymo sistemą. Pakuočių atliekų surinkimo paslauga iš juridinių asmenų yra įtraukta ir į paskelbtų konkursų dėl pakuočių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo paslaugos sąlygas.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: