Dzūkų žinios

Lazdijų krepšinio entuziastų svajonė – nauja salė ir dalyvavimas Regionų lygoje

Dalintis:
„Būtų puiku, jei susiformuotų Lazdijų krepšinio piramidė – nuo mažiukų, aukštesnio lygio krepšininkų iki Regionų lygos žaidėjų. Vaikams tada būtų motyvacija, kad patektų į tą komandą“, – kalbėjo R. Čepononis.

Kadangi krepšinis vadinamas antrąja lietuvių religija, jo pasekėjų yra ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose, bet ir periferijoje. O kai kurių savivaldybių krepšinio komandos dalyvauja trečioje pagal svarbą Regionų lygoje. Jaunųjų krepšininkų pasiekimais garsėjančiuose Lazdijuose irgi yra daug šios sporto šakos entuziastų, kurie buriasi į komandas ir dalyvauja Lazdijų rajono pirmenybėse. Tiesa, dėl finansinių priežasčių lazdijiečiai žaidžia mėgėjų krepšinį, o apie Regionų lygą gali tik svajoti. Rajone nėra krepšinį norinčio paremti verslo, o vietinė valdžia irgi neskiria krepšiniui finansinės paramos. Šiuo metu dėl užsitęsusių Sporto centro statybų krepšininkai net neturi jiems skirtos salės. Tačiau entuziazmo netrūksta, buriasi komandos, vyksta varžybos, o, kai vyksta varžybos, gimnazijos sporto salė netalpina visų norinčiųjų jas stebėti.

Žaidėjų yra, bet nėra pinigų

Sporto centro krepšinio treneris Ričardas Čepononis sakė, jog Lazdijai turi krepšinio vaikų grupes, kurios dalyvauja Lietuvos čempionatuose, jose treniruojasi beveik 100 vaikų, tačiau suaugusieji, anot jo, žaidžia mėgėjiškai, vyksta tik draugiški turnyrai, juolab, kad Lazdijuose nėra geros salės, tenka žaisti gimnazijos sporto salėje.

„Krepšinio judėjimas vyksta. Yra komandos, kurios dalyvauja Lazdijų rajono krepšinio pirmenybėse, šiemet jų devynios. Mūsų pirmenybės yra atviros, tad priimame visus norinčius žaisti, todėl žaidžia krepšinio entuziastai iš Kauno, iš Alytaus, Druskininkų, žaidžia punskiečiai. Jau sužaistos šešerios rungtynės, rytoj turime naują turą. Pirmenybių pabaiga bus kovo pabaigoje“, – pasakojo R. Čepononis.

Vienos iš Lazdijų rajono pirmenybėse dalyvaujančios komandos „Legendos“ vadovas Arvydas Vigraitis pasakojo, jog, jų atveju, krepšinis tapo ne tik išeivių iš Lazdijų fizinės formos palaikymo galimybe, bet ir tarpusavio bendravimo būdu.

Pasidomėjus, ar yra galimybių lazdijiečiams žaisti Regionų lygoje, R. Čepononis sakė, jog tokią komandą Lazdijai turėjo prieš 20 metų, kai dar jis pats aktyviai žaidė, nuo to laiko Lazdijų vardo toje lygoje nėra.

R. Čepononis pripažino, jog Lazdijuose yra galimybė išsiauginti komandą iki Regionų lygos, tačiau tam nėra finansavimo.

„Tai kainuoja, tačiau galėtume mes tai padaryti, turime auklėtinių, kurie žaidžia už Alytaus „Dzūkiją“, kitas komandas, mes skoliname savo auklėtinius aukštesnio lygio komandoms. Klubą išlaikyti Regionų lygoje kainuotų apie 8 tūkst. eurų sezonui. Tiek pinigų užtektų, jei nemokėtume atlyginimų, nesisamdytume žaidėjų iš kitur, remtumėmės tik savo pajėgomis. Normaliam verslui tai nedideli pinigai, bet Lazdijuose nėra tokio verslo, tuo turėtų būti suinteresuota rajono savivaldybė. Būtų puiku, jei susiformuotų Lazdijų krepšinio piramidė – nuo mažiukų, aukštesnio lygio krepšininkų iki Regionų lygos žaidėjų. Vaikams tada būtų motyvacija, kad patektų į tą komandą“, – kalbėjo R. Čepononis.

Sugrįžta pažaisti ir pabendrauti

Vienos iš Lazdijų rajono pirmenybėse dalyvaujančios komandos „Legendos“ vadovas Arvydas Vigraitis pasakojo, jog, jų atveju, krepšinis tapo ne tik išeivių iš Lazdijų fizinės formos palaikymo galimybe, bet ir tarpusavio bendravimo būdu.

„Mūsų komandoje žaidžia lazdijiečiai, kurių nemaža dalis dabar gyvena kituose miestuose, treniruojasi individualiai, nes kartu treniruotis neturime galimybių, visi susitinkame tik varžybose. Visi žaidėjai yra kilę iš Lazdijų, tai – vyresni žmonės, nuo 30 iki 40 metų amžiaus. Kas Vilniuje, kas Kaune, kas Alytuje gyvena, komandoje yra 14 žmonių, visi mėgėjai, buvę Lazdijų sporto centro auklėtiniai“, – pasakojo Arvydas.

Jis sakė, jog komanda šiemet žaidė vienerias varžybas ir jas laimėjo. Anot Arvydo, komanda nepretenduoja į aukštą meistriškumą, žaidžia vedini entuziazmo.

„Žaidžiame ne tam, kad būtinai nugalėtume, bet daugiau tam, kad sugrįžtume į Lazdijus, susirinktume į krūvą, susitiktume pabendrauti. Kad prie fizinės formos palaikymo nenutrūktų ir tarpusavio bendravimas. Tai – draugų komanda, visi nori sugrįžti į Lazdijus, susitikti, todėl krepšinis suteikia tam progą atvykstant į varžybas. Pinigų iš rėmėjų negauname, patys viską finansuojame. Gerai, kad Lazdijuose dar vyksta tokios varžybos, jaunimas rungtyniauja ir mums smagu“, – kalbėjo Arvydas.

Viena iš jaunesnių krepšinio komandų, dalyvaujančių Lazdijų rajono pirmenybėse, yra BC „Lions LMGG“. Šios komandos vadovas Augustinas Šukys pasakojo, jog komandą sudaro žaidėjai nuo 16 iki 20 metų.

Komanda turi daug rėmėjų

Viena iš jaunesnių krepšinio komandų, dalyvaujančių Lazdijų rajono pirmenybėse, yra BC „Lions LMGG“. Šios komandos vadovas Augustinas Šukys pasakojo, jog komandą sudaro žaidėjai nuo 16 iki 20 metų.

„Didžiąją daugumą komandos sudaro gimnazijos moksleiviai, taip pat yra žaidėjų iš kitų miestų. Žaidžiame Lazdijų rajono lygoje. Keli iš mūsų komandos lanko treniruotes Lazdijų sporto centre, tai ten susirenka pasitreniruoti visa komanda, mokomės derinių, gynybos strategijos. Komandoje žaidžia ir jaunimas, gyvenantis kituose miestuose, nes juos į Lazdijus atvykti žaisti krepšinio prikalbino jų draugai lazdijiečiai“, – pasakojo Augustinas.

Jis pripažino, jog „Lions“ komanda yra pati jauniausia, jai tenka kovoti su vyresnio amžiaus žaidėjais.

„Pirmąsias dvejas rungtynes pralaimėjome, bet parodėme savo kovingumą prieš suaugusiųjų komandą. Manau, kad galime geriau žaisti, norime, kad mus įsimintų, būtų gerai šį sezoną užimti prizinę vietą“, – kalbėjo A. Šukys.

Jis džiaugėsi, jog komanda turi nemažai rėmėjų, kuriuos prašė paminėti. Tai UAB „MP Trans“, Rasa ir Virginijus Kazlauskai, Restoranas „777“, kavinė „Pas Mantą“, UAB „Ravilas“, Ginto Kazlausko individuali veikla, MB „Carservise“ LT, UAB „Geividus“, G. Magilevičiaus įmonė „Transportas ir kasyba“.

Komandos vadovas Dawidas Nometka pasakojo, jog komandoje susirinkę krepšinio entuziastai iš Punsko apylinkių, žaidėjų amžiaus spektras labai platus – nuo 16 iki 45 metų.

Apylinkėse neturi, su kuo rungtyniauti

Lazdijų krepšinio pirmenybėse jau aštunti metai žaidžia Punsko krepšinio komanda. Komandos vadovas Dawidas Nometka pasakojo, jog komandoje susirinkę krepšinio entuziastai iš Punsko apylinkių, žaidėjų amžiaus spektras labai platus – nuo 16 iki 45 metų.

„Komandoje žaidžia tik lietuviai, treniruojamės Punsko mokyklos sporto salėje. Lazdijų rajono lygoje dalyvaujame aštunti metai, labai aukštų vietų neužėmėme, geriausias pasiekimas – trečioji vieta. Renkamės treniruotis du kartus per savaitę, pas mus komandoje yra ir studentų, ir moksleivių“, – pasakojo D. Nometka.

Jis pripažino, jog Lenkijoje krepšinis nėra populiarus, todėl Punsko komandai nei Seinuose, nei Suvalkuose, nei Augustave nėra rimtų varžovų ir oficialių varžybų.

„Galėtume žaisti tik Balstogėje, todėl mums labai gerai, kad yra Lazdijų krepšinio lyga. Mes neturime trenerio, esame visi mėgėjai, lėšų komandai niekas neskiria, patys susirenkame. Žinoma, jei gerai paieškotume, rėmėjų gal ir surastume“, – kalbėjo Punsko komandos vadovas.

Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: