Dzūkų žinios

Dzūkijos gyventojai per plikledį didelio traumų skaičiaus išvengė

Dalintis:

Rita Krušinskaitė

Praėjusį antradienį visai šalies teritorijai pasidengus plikledžiu, ligoninių priimamuosius ūžplūdo traumuoti pacientai. Vis tik Dzūkijoje jų buvo gerokai mažiau nei didžiuosiuose šalies miestuose.

Iš anksto meteorologų apie nepalankias eismo sąlygas informuoti gyventojai su nerimu laukė antradienio ryto, kaip bus saugiai pasiekti darbo vietą ar kitą svarbų kelionės tikslą. Ir nors kelininkai nuo ankstaus ryto barstė kelius ir šaligatvius, traumų išvengti nepavyko.

Bene daugiausia traumuotų pacientų sulaukė Druskininkų ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyrius, į kurį susižaloję žmonės kreipėsi iki pat 9 valandos vakaro. „Pagalbos kreipėsi apie 25 traumas patyrę pacientai. Didžiąją jų dalį sudarė darbingo amžiaus nuo 40 iki 60 metų druskininkiečiai, dažniausiai skubėję į darbą, taip pat nukentėjo keli senjorai, su reikalais išėję iš namų, ir 2 vaikai“, – „Dainavos žodžiui“ pasakojo Druskininkų ligoninės vadovė Evelina Raulušaitienė.

Anot jos, vyraujančios traumos buvo rankų ir kojų blauzdų lūžiai, pečių išnirimai, pasitaikė ir kelios galvos traumos. „Labai sunkių traumų nepasitaikė, visi pacientai, suteikus pagalbą, buvo išleisti į namus gydytis ambulatoriškai. Nė vieno nereikėjo guldyti į ligoninės stacionarą. Taip susiklostė, kad nukentėjusieji kreipėsi
vienas po kito, tad pacientų antplūdžio išvengti pavyko. Be to, kad paslaugos būtų suteiktos kuo greičiau, skyrėme papildomas traumatologų pajėgas. Jei ir reikėjo kuriam nors pacientui palaukti, tai neilgai“, – kalbėjo E. Raulušaitienė.

Trečiadienio rytą besikreipusių į medikus dėl patirtų traumų Druskininkuose nebuvo.

Likusiose trijose Dzūkijos savivaldybėse traumas patyrusių pacientų padidėjimas beveik nebuvo jaučiamas. Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus vedėjos Vilmos Krušnienės teigimu, iki antradienio 11 valandos pagalbos kreipėsi 5 nukentėję pacientai. Vėliau nukentėjusiųjų padaugėjo, bet nebuvo tiek daug, kad būtų reikėję papildomų medikų pajėgų, o žmonėms būtų tekę ilgas valandas laukti pagalbos.

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Dmitrij Kačiurin patikslino, jog dėl plikledžio patyrusių traumas pacientų buvo kiek daugiau nei įprastą dieną, tačiau vasaros dienomis jų skaičius būdavo ir didesnis. „Dviem pacientams prireikė operacijų, juos teko paguldyti į stacionarą“, – sakė D. Kačiurin.

Lazdijų ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos poskyrio vedėjas Anatolijus Kačenka pasakojo, jog buvo keletas traumas patyrusių pacientų, tačiau tokių eilių, kaip Kauno ar kitų miestų priėmimo skyriuose, nebuvo. „Gal vienu ar dviem pacientais daugiau nei įprastomis dienomis. Niekam laukti eilėse nereikėjo, visi buvo priimti iš karto. Didžiąją dalį traumų sudarė rankų lūžiai. Tik vienas pacientas traumą patyrė išėjęs iš namų, visi kiti buvo atvežti paslydę gatvėje“, – su situacija Lazdijuose supažindino A. Kačenka.

Varėnos ligoninės direktoriaus pavaduotoja Daiva Miškinienė taip pat pasidžiaugė, kad dėl nepalankių oro sąlygų susižalojusių žmonių buvo nedaug: Antradienis priėmimo skyriuje buvo įprastinė darbo diena, niekuo neišsiskyrusi nuo kitų. „Sunkių, sudėtingų traumų nepasitaikė. Kas tai lėmė, negaliu pasakyti, gal geresnės gamtos sąlygos buvo, gal šaligatviai buvo geriau pabarstyti, o gal žmonės atsargiau vaikščiojo“, – svarstė D. Miškinienė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: