Dzūkų žinios

KOKIOMIS SAVYBĖMIS PASIŽYMI SKIRTINGŲ RŪŠIŲ BRIKETAI?

Dalintis:

Briketams pagaminti yra naudojamos įvairios natūralios kilmės medžiagos. Būtent pagal tai, iš kokios medžiagos yra pagaminti briketai, yra skiriamos ir šio kietojo kuro rūšis. Pažymėtina, kad populiariausios briketų rūšys šiuo metu Lietuvoje yra šios – ąžuolo pjuvenų, uosio pjuvenų, beržo pjuvenų, mišrių lapuočių pjuvenų (ne kietmedžio), taip pat spygliuočių pjuvenų bei durpių briketai. Plačiau apie savybes, kuriomis pasižymi visos šios briketų rūšys, skaitykite šiame straipsnyje.

Kokiomis savybėmis pasižymi ąžuoliniai briketai?

Ąžuoliniai briketai – tai kietojo kuro rūšis, pagaminta iš Lietuvoje itin gerbiamo bei tvirtumo ir stiprybės simboliu laikomo ąžuolo medienos pjuvenų. Pažymėtina, kad ąžuolo pjuvenų briketai yra gaminami tik iš nužievintos medienos pjuvenų, nenaudojant jokių cheminių rišiklių, taip išsaugant nenuginčijamą šio kietojo kuro ekologiškumą. Itin dideliu kaloringumu (apie 6200 kcal/kg) pasižymintys ąžuolo briketai, degdami išskiria daug šiluminės energijos, todėl patalpos įšyla greitai. Be to, sudegęs šis ekologiškas kietasis kuras palieka minimalų pelenų kiekį, o tai sąlygoja tai, kad nepriklausomai nuo to, ar ąžuolo briketais kūrensite židinius, kietojo kuro katilus ar pečius, jų valyti dažnai neteks.

Kokiomis savybėmis pasižymi uosio briketai?

Kalbant apie kitą ekologiškų briketų rūšį, t. y., uosio pjuvenų briketus, būtina paminėti, kad šie briketai yra ne tokie kaloringi, kaip ąžuolo briketai, bet jie vis tiek yra laikomi viena kaloringiausių (uosio briketų kaloringumas – 4900 kcal/kg) briketų rūšimi. Uosio briketai, ekspertų teigimu, pasižymi geromis šiluminėmis savybėmis, kurias sąlygoja jau minėtas šių briketų kaloringumas, taip pat pakankamai nedidelis peleningumas ir optimalus drėgmės santykis. Pažymėtina, kad šios rūšies briketai yra gaminami išskirtinai iš uosio medienos pjuvenų ir yra tinkami pečių, krosnių ir kietojo kuro katilų kūrenimui.

Kokiomis savybėmis pasižymi beržo briketai?

Beržo briketai vienareikšmiškai yra šiuo metu populiariausia briketų rūšis Lietuvoje. Šios rūšies briketai, kaip jau ir prieš tai aptartos dvi briketų rūšys, yra labai kaitrūs: beržo briketų kaloringumas svyruoja nuo 4600 kcal/kg iki 4800 kcal/kg. Ekologiški, ilgam sandėliavimui tinkami beržo briketai, pasižymintys dideliu tankiu, ilgu ir gana tolygiu degimu, sudegę palieka mažai pelenų. Pažymėtina, kad šios rūšies briketai taip pat tinka ir maisto ruošai lauko kepsninėse bei griliuose.

Kokiomis savybėmis pasižymi mišrių lapuočių pjuvenų (ne kietmedžio) briketai?

Mišrių lapuočių pjuvenų briketų kaloringumas gali svyruoti nuo 4200 kcal/kg iki 4700 kcal/kg. Kaip matote, jų kaloringumas, tikrai nėra mažas, todėl efektyvų bei pigesnį šildymą užtikrinti, kūrenant šiais briketais, nėra sudėtinga. Palyginus aukštas kaloringumas, nedidelis peleningumas, ekologiška prigimtis, optimalus drėgnis bei tikrai nedidelė kaina yra savybės, dėl kurių šios rūšies briketai yra itin mėgiami ir populiarūs.

Kokiomis savybėmis pasižymi spygliuočių briketai?

Spygliuočių briketai dažniausiai yra gaminami iš eglės bei pušies medienos pjuvenų mišinio. Jų kaloringumas svyruoja nuo 4000 kcal/kg iki 4500 kcal/kg. Mažai peleningi, dideliu tankiu pasižymintys šios rūšies briketai dega apie 5 val. ir yra tinkami įvairios galios kietojo kuro katilų, židinių bei pečių kūrenimui.

Kokiomis savybėmis pasižymi durpių briketai?

Apie 4600 kcal/kg kaloringumu pasižymintys ekologiški durpių briketai yra kaitrūs ir itin ilgai degantys. Šios rūšies briketai dažnai yra naudojami ne tik kaip pagrindinė kūrenimui naudojama kuro rūšis, bet ir kaip pagalbinė priemonė, lengvai padedanti uždegti kitas kietojo kuro rūšis. Daugiau informacijos apie šią mažesnį temperatūros svyravimą patalpose užtikrinančią, netoksišką briketų rūšį bei kokybišką šių briketų asortimentą rasite, sekdami šią nuorodą: https://www.akmenys.lt/durpiu-briketai

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: