Dzūkų žinios

Kultūros paveldo departamentas: „Lazdijų sovietiniai „balvonai“ neturi vertingųjų savybių“. Tai kodėl savivaldybė jų nenukelia?

Dalintis:
„Vertingosios savybės – tik palaikai ir reljefas“. Kitaip sakant, paminklai, obeliskai, atminimo lentos sovietų kariams neturi vertės ir, savivaldybės sprendimu, gali būti panaikinti.

Prasidėjus karui Ukrainoje, daugelis Lietuvos savivaldybių kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą, prašydamos leidimo nuimti sovietmečio memorialus..

Gegužės mėnesį Lazdijų rajono savivaldybė taip pat kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą dėl sovietinių karių atminimo vietų ir jiems skirtų paminklų teisinės apsaugos panaikinimo ir išbraukimo iš Kultūros vertybių registro.

Lazdijams ilgai teko laukti svarstymo, tačiau išvados pagaliau gautos: „Vertingosios savybės – tik palaikai ir reljefas“. Kitaip sakant, paminklai, obeliskai, atminimo lentos sovietų kariams neturi vertės ir, savivaldybės sprendimu, gali būti panaikinti.

Pateikė balvonų sąrašą

Lazdijų rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Dalius Mockevičius teigė, jog savivaldybė kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą, prašydama leidimo inicijuoti Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietų Lazdijų mieste, Vilniaus gatvėje, Kapčiamiestyje, Kapčiamiesčio seniūnijos Stalų kaime, Būdviečio seniūnijos Filicijanavo kaime, Rudaminoje, Verstaminų senųjų kapinių ir abiejų pasaulinių karų karių kapų komplekso Verstaminų kaime paminklų arba sovietinės simbolikos, esančios ant jų, demontavimą.

Šiose vietose savivaldybė planuoja pateikti istorinę tiesą atitinkančią informaciją specialiai parengtuose informaciniuose stenduose.

Kultūros paveldo departamento (KPD) atstovė spaudai Jūratė Mičiulienė „Dzūkų žinioms“ teigė, jog departamentas Lazdijų rajono savivaldybės prašymą dėl sovietinių paminklų gavo su antrąja savivaldybių banga, todėl jų prašymų nagrinėjimas užtruko iki vėlyvo rudens.

Vertingi tik palaikai ir reljefas

Kaip teigė Kultūros paveldo departamento specialistė Rasa Visockaitė, visiems Lazdijų rajono pateiktiems objektams yra patikslintos vertingosios savybės, kurios, anot jos, yra tik Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaikai ir reljefas.

„Lazdijų savivaldybės pateikti klausimai jau apsvarstyti ir savivaldybei išsiųsti raštai. Pagal galiojančią tvarką, savivaldybė turės parengti paminklų, atminimo lentų ir kitų sovietinių simbolių griovimo projektus ir galės juos nukelti“, – sakė departamento specialistė.

Tiesa, vienos balvonų vietos likimas iki galo formaliai dar neišspręstas, tačiau vertingosios savybės irgi nustatytos.

„Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vieta (u. k. 11007), Lazdijų rajono sav., Būdviečio sen., Filicijanavo k., buvo svarstyta Penktosios vertinimo tarybos posėdyje 2022-11-28, klausimas atidėtas dėl teritorijos patikslinimo (teritorija yra per didelė). Vertingosios savybės lieka tik palaikai ir reljefas“, – „Dzūkų žinioms“ teigė departamento atstovė spaudai J. Mičiulienė.

Apie departamento išvadas negirdėjo

Lazdijų rajono savivaldybė sudarė komisiją, kuri turi svarstyti sovietinių balvonų Lazdijų rajone likimą.

Viena iš šios komisijos narių – istorijos mokytoja Audronė Pileckienė – patvirtino, jog yra įtraukta į komisiją ir kad jau vyko tos komisijos posėdis.

„Mes buvome į pagalbą pasikvietę istorikus, diskutavome, kokie užrašai turėtų būti vietoj sovietinių balvonų, visi pritarėme, kad juos reikia nukelti, tik to patys negalime padaryti, nes reikia Kultūros paveldo departamento sutikimo“, – sakė A. Pileckienė.

Ji teigė nežinojusi, jog Kultūros paveldo departamentas jau pripažino, kad visi paminklai, obeliskai, atminimo lentos sovietiniams kariams Lazdijų rajone pripažinti, kaip neturintys vertingų savybių.

„To tikrai nežinojau, tai dabar jau bus galima imtis konkrečios veiklos“, – kalbėjo A. Pileckienė.

Reikia tikėtis, jog savivaldybė ilgai netrypčios vietoje, nelauks karo Ukrainoje metinių ir greitai išvalys mūsų kraštą nuo sovietinių balvonų.

Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: