Dzūkų žinios

Mažesnis biudžetas neturi apkartinti Kalėdų laukimo: psichologas aiškina, kaip šventes pasitikti be nerimo?

Dalintis:
Asociatyvi nuotr.

Kasmet norime artimuosius nustebinti geriausiomis dovanomis, skaniausiais patiekalais ar gražiausiais papuošimais, tačiau finansiškai sudėtingu laikotarpiu ši užduotis gali kelti itin daug nerimo bei streso. „Tele2“ kartu su „Jaunimo linija“ ragina nepamiršti tikrosios švenčių prasmės ir dalinasi psichologo patarimais, kaip šiuo įtemptu laiku įveikti dažnam kylantį finansinį nerimą.

Psichologas, „Jaunimo linijos“ Kauno padalinio vadovas Mykolas Kriščiūnas teigia, kad šventinis laikotarpis mums dažniausiai asocijuojasi su pirkimu ir išlaidomis. Anot jo, atsižvelgiant į sudėtingą daugelio žmonių finansinę situaciją, šiemet pasiruošimas Kalėdoms gali kelti streso ar nerimo.

„Jeigu mums svarbu pirkti dovanas ar nustebinti artimus žmones, net ir laikinai užklupę finansiniai sunkumai gali sukelti didelių nepatogumų ar streso. Visa tai pasireiškia nerimavimu, gali būti sunku susikaupti, negalavimai gali būti jaučiami per fizinius bei emocinius simptomus. Svarbiausia neignoruoti sudėtingesnių jausmų, nes jie yra natūralūs ir pasako kažką apie mus. Būtina atpažinti ir įvardinti, kaip jaučiamės ir kodėl taip gali būti“, – aiškina jis.

„Jaunimo linijos“ Kauno padalinio vadovas Mykolas Kriščiūnas.

Svarbiausia – kalbėtis apie situaciją

Psichologo teigimu, pagrindinis įrankis valdyti finansinį stresą – kalbėtis, kadangi tai padeda suprasti, kodėl dovanojame dovanas ir suteikia galimybę ieškoti situacijos sprendimo būdų. Specialistas pabrėžia, kad dovanojimas yra socialinis veiksmas, kuriame dalyvauja keli žmonės, tad čia labai svarbi komunikacija ir atvirumas.

„Nuoširdus pokalbis apie finansinę situaciją su šeimos nariais ar draugais gali dar labiau suartinti ir padėti suprasti, kad esate ne vieni. Žinoma, kalbėtis apie finansinę padėtį nėra itin malonu, tačiau įvardiję kitiems, kad šiemet negalime leisti sau išlaidauti, atsispirsite nuo to ir kartu ieškosite būdų, kaip elgtis toliau. Skirtingos mūsų ir kitų žmonių finansinės galimybės dar nereiškia, kad negalime rasti išeičių – nusistatykime biudžetą ar keiskimės dovanomis tik su vienu žmogumi“, – teigia psichologas.

Anot jo, dažnu atveju pirkdami dovanas siekiame parodyt artumą kitam žmogui, tačiau galima į tai pažiūrėti ir kūrybiškai. Psichologas pasakoja, kad žmonės vis dažniau susitaria nedovanoti vieni kitiems brangių dovanų, vietoje to skiriama simbolinė suma Ukrainai ar kitiems geriems tikslams. Ekspertas tikina, kad susitarimų ir dovanų mainymosi išeičių gali būti daug, bet viskas prasideda būtent nuo komunikavimo – naivu tikėtis, kad kiti žmonės savaime supras mūsų situaciją, jeigu jiems nepasakome to tiesiogiai.

Būtina įsivertinti savo galimybes

Psichologo teigimu, kiekvienas emocinis sunkumas, taip pat ir finansinis nerimas, reikalauja daug stiprybės ir stabilumo mūsų gyvenime. Ekspertas akcentuoja, kad rutina, sveikas maistas, pilnavertis miegas ar tiesiog mėgstamos veiklos gali padėti suvaldyti sunkesnes emocijas. M. Kriščiūnas tikina, kad svarbu realistiškai įsivertinti savo situaciją ir tai, ką galime su ja padaryti – nors šventės galbūt bus šiek tiek kitokios, tai nereiškia, kad jos bus blogos.

„Jeigu jau dabar jaučiame, kad susidursime su finansiniais sunkumais, galbūt verta savęs paklausti, ką šioje situacijoje galiu kontroliuoti? Svarbu realistiškai pažiūrėti į situaciją – ką aš tikrai galiu, kiek tam galiu skirti. Atsisakydami kai kurių dalykų išmokstame atsirinkti tai, kas šiuo momentu yra svarbiausia. Galbūt tai bus paskata atrasti naujas tradicijas, kurios kyla ne iš pačių lengviausių laikų, bet eigoje taps malonios ir smagios“, – aiškina jis.

Didesnį pasitenkinimą teikia laikas kartu

Anot M. Kriščiūno, įveikti finansinį stresą galima ir planuojant – pirkinių ar žmonių, kuriuos norime nustebinti, sąrašas padės nepasiduoti impulsyviam išlaidavimui. Psichologas aiškina, kad svarbu įsivertinti, ar dovanos perkame dėl kitų, ar dėl savęs, nes tai mums teikia kažkokį džiaugsmą. Pasak jo, toks planavimas ir atvirumas su savimi yra svarbus dalykas šiuo laikotarpiu – galbūt perkame dovanas, kad suvaldytume ar maskuotume kylantį stresą?

„Nors įsivaizduojame, kad žmogų dovana turi nustebinti, moksliniai tyrimai rodo, jog žmonėms didesnį pasitenkinimą teikia dovana, kurios jie iš tiesų norėjo. Taip pat daugiau džiaugsmo žmonėms kelia ne daiktai, o patirtys, kaip vakarienė, koncertas ar laikas kartu. Svarbu neužsidaryti savo burbule ir daryti viską ne dėl to, nes taip įprasta – reikėtų savęs ir kitų žmonių paklausti – kaip jie įsivaizduoja Kalėdas ir nuo to atsispyrus eiti toliau“, – tikina psichologas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: