Dzūkų žinios

Turiningo laisvalaikio galimybių spektras projekto „Atrask save Lazdijų JC“ veiklose

Dalintis:

2022 metų pradžioje Lazdijų rajono savivaldybės viešoji biblioteka pasirašė projekto finansavimo sutartį su Jaunimo reikalų agentūra. Lazdijų jaunimo centro įvykdyto projekto pagrindinis tikslas buvo skatinti jauną žmogų savanoriškai dalyvauti jo poreikius atitinkančiose veiklose, ugdyti verslumo bei darbo rinkai reikalingus įgūdžius, įtraukiant socialinę atskirtį patiriančius ir mažiau galimybių turinčius jaunuolius. Projekto tikslas bei veiklos buvo suformuotos remiantis atlikta anonimine Lazdijų rajono jaunimo apklausa. Anketinė apklausa suteikė galimybes geriau išanalizuoti karantino pasekmes jaunimo tarpe, sužinoti, kokios baimės bei emocijos juos kamuoja, kokia pagalba jiems reikalinga, kokia edukacinė veikla jiems aktuali bei kas galėtų sustiprinti motyvaciją ir padėtų atrasti save iš naujo. Todėl projekto „Atrask save Lazdijų JC“ veiklos buvo orientuotos į pandemijos pasekmes, kurios labai palietė jaunimo grupę. Pandemijos metu jaunimas patyrė trumpalaikių ir ilgalaikių grėsmių, jauniems žmonėms sukėlė rimtų iššūkių – tiek įvairių psichologinę sveikatą neigiamai veikiančių baimių dėl ateities, tiek socialinių problemų, kylančių dėl ugdymosi, užimtumo, konsultavimo, palydėjimo, dingusios motyvacijos mokytis.

Įgyvendinat projekto „Atrask save Lazdijų JC“ veiklas, Lazdijų jaunimo centre buvo įsteigtas 0,25 psichologo etato. Jaunas žmogus turėjo galimybę gauti greitą bei profesionalią pagalbą „savo“ aplinkoje. Buvo vykdomi emocijų paleidimo ir grupiniai meno terapijos užsiėmimai bei individualios konsultacijos.

Lazdijų krašto jaunimas turėjo galimybę įsitraukti į jų poreikius atitinkančias veiklas: diskusijas, susitikimus, edukacijas, pažintinius vizitus, patyriminius žygius, teminių filmų vakarus, sporto turnyrus, temines stovyklas ir t. t. Veiklos buvo orientuotos skatinti jaunimo motyvaciją mokytis bei domėtis įvairiomis profesijomis, ugdyti profesines kompetencijas bei skatinti verslumą. Projekto metu buvo suorganizuoti edukaciniai mokymai „Šešėlis“ apie smurtą bei savižudybes. Mokymų metu lektorė socialinių mokslų daktarė Salomėja Karasevičiūtė akcentavo, kad labai svarbu atkreipti dėmesį į artimus žmones, bendraamžius, jų savijautą, elgseną. Mokymų metu jaunuoliai bei darbuotojai, dirbantys su jaunimu, sužinojo, kaip atpažinti savižudybių riziką, ką daryti ir kur kreiptis pagalbos.

Edukacinių mokymų „Žodžiai“ metu lektorė aktorė Skaistė Vievesė jaunuoliams pasakojo apie bendravimo ir bendradarbiavimo svarbą. Lektorė Skaistė Vievesė skatino naudoti tinkamą empatijos ir taktiškumo balansą, parodė, kaip stiprinti pasitikėjimo savimi jausmą, geriau vertinti gyvą bendravimą, nebijoti perlipti bendravimo barjerų, nes tai mažina socialinę atskirtį.

Lazdijų jaunimo centro komanda projekto metu organizavo dvi 10 dienų temines stovyklas jaunuoliams. Pirmosios stovyklos „Motyvacijos indeksas“ metu jaunuoliai turėjo galimybę susipažinti su sėkmingo verslo pavydžiais, gilino žinias finansinio raštingumo srityje, sužinojo metodus, kaip stiprinti komandinį darbą bei kuo yra svarbi verslo etika. Šiaulių verslo inkubatoriuje susipažino su verslo pradmenimis bei buvo skatinami nebijoti kurti savo verslus. Pasitelkus kūrybiškumą bei įvairius žaidimus padedami specialistų ieškojo būdų, kaip atrasti motyvaciją bei sustiprinti savo asmenybę. Stovyklos metu buvo ugdomas jaunuolių savarankiškumas, skatinamas idėjų realizavimas, stiprinami planavimo įgūdžiai, kritinis mąstymas bei problemų sprendimo būdai.

Antrosios stovyklos „Pažink save“ metu jaunuoliai buvo pakviesti pažinti savo vidinį „aš“, atvirai diskutuoti apie karantino metu išlikusias problemas, atsiradusiais baimes, nerimą bei grėsmes. Stovyklos dalyviai kartu su specialistais diskutavo apie priklausomybių poveikį bei kokią žalą daro organizmui mitybos bei miego sutrikimai. Spalvų terapijos metu jaunuoliai išmoko paleisti savo emocijas bei sužinojo, kodėl svarbi psichohigiena. Kviestiniai lektoriai parodė jaunuoliams prasmingo laisvalaikio praleidimo būdus bei supažindino su jogos pradmenimis, aromatinių žvakių liejimo technologija, patyriminių žygių gamtoje nauda ir t. t.

Projekto metu buvo suorganizuoti ir įvykdyti 2 patirties perėjimo vizitai į Jonavos rajono viešosios bibliotekos atvirąjį jaunimo centrą bei į Alytaus VšĮ Atvirą jaunimo centrą „Be rėmų“. Neformalioje aplinkoje buvo pasidalinta gerąja patirtimi, analizuojamos įvairios situacijos, gilintasi į komandinio darbo bei atviro darbo su jaunimu specifiką.

Projektinės veiklos padėjo jaunuoliams dar geriau bei produktyviau praleisti laisvalaikį, praplėtė galimybes konstruktyviai kurti ateitį, ugdyti sveiką gyvenseną, įgyti įvairių profesinių amatų kompetencijų, sužinoti apie bendravimo bei bendradarbiavimo svarbą, ieškoti atsakymų į jiems nepatogius klausimus.

Lazdijų jaunimo centro informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: