Dzūkų žinios

Kas apgins Lazdijų įstaigų darbuotojus nuo mobingo?

Dalintis:
Ar merė išdrįs pamaloninti Laisvės angelu kaltinimų sulaukusią A. Labalaukienę (antra iš dešinės)? (Nuotrauka iš asmeninės FB paskyros.)

Panašu, jog kai kurie Lazdijų rajono savivaldybės įstaigų vadovai dar neišmoko skaudžių mobingo pamokų, nors šioje srityje Lazdijuose būta labai graudžių istorijų, prisimenant sudėtingą kolektyvų mikroklimatą Lazdijų krašto muziejuje ar Socialinių paslaugų centre, ir sulaukta tragiškų pasekmių.

Dabar apie panašias problemas kalbama ir mokykloje-darželyje „Vyturėlis“. Darbuotojų teigimu, įstaigos vadovė nepagarbiai elgiasi su darbuotojais, kelia kolektyve įtampą. Redakcijos duomenimis, direktorė galimai draudžia įstaigos darbuotojams dalyvauti savivaldos rinkimuose.

Pasiekė darbuotojų laiškas

Neseniai savivaldybės administracijos direktorių, savivaldybės tarybos narius pasiekė „Vyturėlio“ darbuotojų laiškas, kuriame jie skundžiasi sudėtinga psichologine situacija šioje įstaigoje.

Prašome pagalbos, nes esame pavargę ir įbauginti. Prašome svarstyti Lazdijų mokyklos-darželio „Vyturėlis“ direktorės Astos Labalaukienės elgesį ir galimybes toliau eiti direktorės pareigas. Direktorė arogantiškai, nepagarbiai elgiasi, neetiškai komunikuoja su darbuotojais, nuolat kalba pakeltu tonu, šaukia. Sukelia didelę įtampą darbuotojams, kurie kasdien vis labiau bijo eiti į darbą“, – teigia laiško autoriai.

Skunde rašoma, kad toks direktorės elgesys mažina darbuotojų motyvaciją ir gebėjimą dirbti, žaloja fizinę ir psichinę sveikatą.

Tokiame mikroklimate yra labai sunku dirbti. Kuo labiau gražėja darželio teritorija, tuo labiau pūva įstaigos vidinė kultūra. Darbuotojai yra įbauginti, bijo būti atpažinti, nes bijo susidorojimo“, – rašoma darbuotojų skunde.

Pateikėme jums tik nedidelę dalį laiške išdėstytų teiginių, nes ten įrašyta gausybė kaltinimų „Vyturėlio“ direktorei. Tai, kad šioje įstaigoje gyvena baimės baubas, patvirtina faktas, jog savo problemas viešai išdėstę darželio darbuotojai išsigando pasirašyti po savo skundu.

Su šiuo laišku susipažino ir administracijos direktorius, ir merė, jis perduotas Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjui, taip pat rajono savivaldybės tarybos Švietimo, kultūros, turizmo ir sporto komitetui, kitiems tarybos nariams.

Laiške pateikta informacija bus tiriama

Administracijos direktorius Saulius Petrauskas teigė, jog yra gavęs šį laišką ir susipažino su jo turiniu.

Jis teigė, jog laiškas buvo adresuotas administracijos direktoriui, tačiau įstaigų vadovai nepavaldūs administracijos direktoriui, todėl laiškas buvo peradresuotas merei, o ji laišką perdavė Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjui, kad jis pateiktų išvadas.

„Nors laiškas ir nepasirašytas, bet gali būti laiškų ir be parašų. Žinoma, anonimo mes galime ir nenagrinėti, bet šiuo atveju elgsimės kitaip, jo neatmesime. Nenoriu komentuoti laiško turinio. Gali būti įvairių situacijų, bet jei žmonės išdrįso kreiptis ir parašyti laišką, tai reikia pripažinti, jog toje įstaigoje problema egzistuoja. Kiek ji gili, tikiuosi, kad pavyks rasti atsakymą“, – kalbėjo S. Petrauskas.

Rajono savivaldybės tarybos Švietimo, kultūros, turizmo ir sporto komiteto narė Jūratė Juodzevičienė teigė, jog yra gavusi „Vyturėlio“ darbuotojų laišką ir su juo susipažinusi. Jos nuomone, laiške direktorei pateikiami rimti kaltinimai, todėl planuojama šios situacijos svarstymą įtraukti į komiteto posėdžių darbotvarkę.

„Perdaviau tą laišką mūsų komiteto pirmininkei, manau, kad mes jį svarstysime, nors jis ir nepasirašytas. Kokia bus tolesnė šios situacijos sprendimo eiga, dabar sunku pasakyti, bet mes tuo domėsimės“, – sakė tarybos narė.

Apie anonimus nekalba

Pasidomėjome, ką apie darbuotojų skundą galvoja A. Labalaukienė. Pateikiame pokalbio fragmentą.

Redakciją ir savivaldybės vadovus pasiekė jūsų darbuotojų laiškas, ar apie jį žinote?

– Ne, nežinau.

Tame laiške esate kaltinama mobingu, neetišku elgesiu su darbuotojais, taip pat prašoma nušalinti jus nuo direktorės pareigų.

– Stop! Ar laiškas pasirašytas? Nepasirašytas? Tai apie ką mes kalbame? Tegul tie žmonės ateina pas mane, mes viską išsiaiškinsime. Apie anoniminius aš nekalbu. Pas mane durys atidarytos net ir pietų metu. Žmonės ateina ir pasikalba.

Neleido dalyvauti rinkimuose?

Redakciją pasiekė informacija apie tai, jog ta pati A. Labalaukienė galimai neleido vienam savo darbuotojui dalyvauti savivaldos rinkimų kampanijoje.

„Vyturėlio“ darbuotojas Gintaras Gražulevičius buvo kviečiamas prisijungti prie vienos iš politinių jėgų ir dalyvauti Krikščionių sąjungos rinkimų sąraše. Iš principo Gintaras buvo sutikęs dalyvauti sąraše, tačiau vėliau socialiniuose tinkluose parašė, jog neprisijungs, nes to jam daryti neleidusi darželio „Vyturėlis“ direktorė.

G. Gražulevičius, socialiniuose tinkluose susirašinėdamas su savo bičiuliais, konstatavo, kad darželio direktorė jam neleido dalyvauti rinkimuose.

„Pati direktorė sakė man, kad galiu jums pasakyti, kad nenorėjo ji, kad jums atstovaučiau, tik nežinau, dėl kokių priežasčių, ir kaip būtų puiku, kad rajone atsirastų tokia valdžia, kad tokie dalykai nevyktų, bet kiti bijo apie tai kalbėti“, – teigė G. Gražulevičius.

Astos Labalaukienės paklausėme, kodėl ji neleido G. Gražulevičiui dalyvauti rinkimuose.

„Tai grynas melas, apie tai nebuvo jokios kalbos. Tai jo pasirinkimas, kaip jis nori, taip tegul daro, žinoma, laisvu nuo darbo metu. Nedraudžiu nė vienam darbuotojui dalyvauti rinkimuose“, – dievagojosi direktorė.

Renka parašus apdovanojimui

Kaip „Dzūkų žinioms“ teigė viena „Vyturėlio“ darbuotoja (pavardė redakcijai žinoma), tuo pat metu, kai darbuotojai kreipėsi pagalbos į savivaldybę dėl darželio direktorės elgesio darbuotojų atžvilgiu, atsirado viena pataikūnė, kuri pradėjo rinkti parašus, kad ta pati A. Labalaukienė būtų pristatyta tradiciniam apdovanojimui „Už reikšmingus nuopelnus Lazdijų kraštui ir valstybei”, kuris teikiamas kasmet Vasario 16-osios – Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga.

„Vyturėlio“ darbuotojai stebisi, kad pasirašyti už A. Labalaukienę jiems siūloma ant tuščio popieriaus lapo, neva tekstas bus sukurtas vėliau. Tragikomiškas paradoksas – nuo direktorės elgesio kenčiantiems darbuotojams siūloma garbinti tą pačią direktorę.

Šį apdovanojimą skiria merė, gavusi darbo grupės pasiūlymus. Įdomu, ar merė išdrįs Laisvės angelu pamaloninti savo bendrapartiečio pusseserę, kai „Vyturėlio“ darbuotojai skambina pavojaus varpais, o savivaldybės institucijos atlieka situacijos „Vyturėlyje“ tyrimą?

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: