Dzūkų žinios

Netekome ADOLFO RAMANAUSKO–VANAGO BROLIO ALBINO

Dalintis:

Šeštadienį Lietuvą apskriejo liūdna žinia – eidamas 100-uosius gyvenimo metus, mirė Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio (LLKS) Tarybos 1949 m. vasario 16 d. deklaracijos signataro, LLKS ginkluotųjų pajėgų vado, su sovietų okupacija kovojusios Lietuvos valstybės vadovo Adolfo Ramanausko-Vanago brolis, tremtinys Albinas Ramanauskas.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinis direktorius dr. Arūnas Bubnys pastebėjo, kad tai buvo žmogus, kurio neparklupdė sovietų rėžimas. Velionio patriotiškumo, pasiaukojimo, tautiškumo idėjos ir darbai, jo gyvenimas yra pavyzdys mums visiems ir ateinančioms kartoms.

Albinas Ramanauskas buvo ištremtas į Sibirą per masinio gyventojų trėmimo operaciją „Vesna“ 1948 m. gegužės mėn. Tremtyje praleido 12 metų, buvo itin žiauriai persekiojamas, nes jis ,,Vanago“ brolis…
2018 m. Marijampolės savivaldybė A.Ramanauską apdovanojo šv.Jurgio, Marijampolės globėjo, medaliu “Už tyliąją rezistenciją saugant šeimos ir tautos laisvės idealus”.

Mums, lazdijiečiams Albinas Ramanauskas buvo lyg simbolinis tiltas į mūsų žemiečio Adolfo Ramanausko – Vanago asmenybę ir gyvenimą.
Ypač įsimenantis ir šiltas mūsų susitikimas su Albinu buvo prieš beveik šešerius metus, kai Lazdijuose atidengėme paminklą jo broliui Adolfui. Šis kuklus ir santūrus žmogus sužavėjo savo meile Tėvynei ir tikru patriotiškumu bei šventu savo brolio atminties saugojimu.

Dėl šios netekties reiškiame nuoširdžią užuojautą Velionio šeimai, Auksutei Ramanauskaitei-Skokauskienei, visiems bendraminčiams ir bendražygiams.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: