Dzūkų žinios

Du dešimtmečius gyvuojanti Varnėnų kaimo bendruomenė dėlioja ateities planus

Dalintis:
Šventės metu Varnėnų kaimo bendruomenės pirmininkas Žydrūnas Rutkauskas padėkas įteikė Rimai ir Vyteniui Bagdanavičiams, Reginai Maknienei, Raginai Česnavičienei, Onutei Šimoniūtienei, Varnėnų kaimo bendruomenės ansambliui „Varnėnų aidai“ ir Varnėnų kaimo bendruomenės kapelai „Špokas“.

Lazdijų kraštas pelnytai gali didžiuotis bendruomenėmis, kurios sukviečia į vieną būrį kaimų ir miestelių gyventojus bendroms veikloms ir smagiam bei prasmingam laisvalaikio praleidimui.

Jau du dešimtmečius gyvuojanti Varnėnų kaimo bendruomenė praėjusią savaitę laisvalaikio salėje surengė bendruomenės 20 metų įkūrimo šventę, kurioje šventinius kūrinius jai dovanojo Lazdijų kultūros centro kolektyvai su unikalia, būtent šiai šventei parengta programa.

Saksofono muziką dovanojo Valdemaras Krukonis, linksmas ir nostalgiškas dainas atliko Aida, Justina, Ligita, Arūnas bei grupė „Dolčė“, o plastiškais šokio judesiais scenoje sukosi pramoginių šokių kolektyvas „Puerto“.

Šventės metu Varnėnų kaimo bendruomenės pirmininkas Žydrūnas Rutkauskas padėkas įteikė Rimai ir Vyteniui Bagdanavičiams, Reginai Maknienei, Raginai Česnavičienei, Onutei Šimoniūtienei, Varnėnų kaimo bendruomenės ansambliui „Varnėnų aidai“ ir Varnėnų kaimo bendruomenės kapelai „Špokas“.

Varnėnų kaimo seniūnaitė O. Šimoniūtienė padėkas įteikė Vidui Grauželiui, Remigijui Lazickui, Algiui Virbaliui, Valerijai Lazauskienei, Aldonai Žurinskienei, Onai Jakimonytei, Vidui Visockui.

Bendruomenę su gražia sukaktimi pasveikino Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys Artūras Margelis. Šventinį sveikinimą bendruomenei iš Kanados atsiuntė buvusi bendruomenės pirmininkė Jolita.

Apie bendruomenės veiklą, nuveiktus darbus ir ateities planus „Dzūkų žinios“ kalbasi su bendruomenės pirmininku dr. Ž. Rutkausku.

Papasakokite apie bendruomenę.

– Varnėnų bendruomenei vadovauju nuo 2009 metų. Jos tarybą sudaro 9 nariai, o bendruomenei priklauso apie 50 narių. Bendruomenės nariai yra vyresnio amžiaus žmonės. Labai džiaugiuosi savo pavaduotoja, seniūnaite Onute Šimoniūtiene, kuri man labai padeda.

Tai Varnėnuose irgi mažai jaunimo?

– Kaimas yra senstantis, atsiranda ir jaunų šeimų, tačiau dauguma jaunimo išvažiuoja į didesnius miestus. Kiek žinau, Varnėnuose prieš kelerius metus gyveno apie 180 žmonių, dabar tikslaus gyventojų skaičiaus tikrai nežinau.

Ar bendruomenė turi savo patalpas?

– Taip, patalpas turime, įsikūrėme anksčiau buvusioje kolūkio kontoroje. Patalpos buvo suremontuotos, dabar ten geros sąlygos. Tose pat patalpose nuo 2005 metų veikia Vaikų dienos centras, kurį lanko 15 vaikų, ten dirba dvi darbuotojos. Jame lankosi vietiniai vaikai iš Varnėnų ir aplinkinių kaimų. Jie atvyksta į centrą po pamokų Veisiejuose ir Leipalingyje.

Ar Varnėnuose vyksta edukacinės veiklos?

– Taip. Rita ir Vytenis Bagdanavičiai rengia dzūkiškų bandų edukacijas. Jie sulaukia daug lankytojų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio. Tai yra jų pragyvenimo šaltinis, taip jie didina ir Varnėnų žinomumą.

Kokios dabar Jūsų vadovaujamos bendruomenės veiklos kryptys?

– Dabar šioks toks veiklos štiliukas, o mūsų veikla yra Vaikų dienos centras ir du ansambliai:

kapela „Špokas“ ir ansamblis „Varnėnų aidai“. Organizuojame užimtumą vaikams ir suaugusiesiems, turime suplanavę nemažai įvairių veiklų. Neturime kultūros namų, tai mūsų veiklos yra ribotos.

Jūs su žmona esate mokslininkai, turintys mokslų daktaro laipsnius. Gyvenate šalia Veisiejų, vadovaujate kaimo bendruomenei. Ar nekyla noras išvažiuoti į didmiestį?

– Mums čia labai patinka, į miestą neketiname keltis, mane žavi ežerai, nuostabi gamta. Abu turime darbus. Kol kas nesiruošiame išvykti. Kaip bus vėliau, gyvenimas parodys.

Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: