Dzūkų žinios

Po nepalankaus apeliacinio teismo sprendimo savivaldybė kreipsis į Aukščiausiąjį Teismą, paslaugos teikimas nenutrūks

Dalintis:
Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras įsigijo naujos technikos, suformavo brigadas, kurios rūpinasi buitinėmis atliekomis Lazdijuose. Nuotraukoje Transporto ir konteinerių eksploatavimo padalinio vadovas Janis Laurinaitis (pirmas iš dešinės) su kolegomis.

Kelerius metus Lazdijų rajono savivaldybė sprendžia su atliekų išvežimu susijusias problemas. Jau ketvirti metai savivaldybei nepavyksta išrinkti bendrovės, kuri už normalią kainą išvežtų atliekas. Prieš kelerius metus konkurse nepavykus išrinkti atliekų vežimo bendrovės, nes jos paslaugų kaina netenkino savivaldybės, konkurso dalyvė – bendrovė „Ecoservice“ kreipėsi į teismą.

Kol vyko teisiniai procesai, Lazdijų rajono savivaldybei į pagalbą atėjo Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras (ARATC), su kuriuo buvo pasirašyta sutartis, ARATC užtikrino atliekų išvežimą iš Lazdijų rajono.

Lietuvos apeliacinis teismas priėmė Lazdijų rajono savivaldybei ir ARATC nepalankų sprendimą byloje dėl atliekų surinkimo organizavimo. Nuo šiol sutartis dėl atliekų surinkimo laikoma nebegaliojančia, ARATC nebegali pats teikti šių paslaugų – turi skelbti ir vykdyti viešąjį pirkimą.

Kaip rašoma pranešime spaudai, ARATC jau 16 metų Lazdijų rajono savivaldybės pavedimu rūpinasi atliekų tvarkymo klausimais – organizuoja viešuosius pirkimus, parenka privatų atliekų tvarkytoją ir kontroliuoja jo veiklą. Vis dėlto nė vienas nuo 2019 m. vykdytas viešųjų pirkimų konkursas sutarties pasirašymu nesibaigė, nes potencialiems konkurso dalyviams būdavo nurodytos nerealios sąlygos. Neradus privataus paslaugos teikėjo, mišrių komunalinių atliekų ir maisto atliekų surinkimo ir vežimo paslaugas Lazdijų rajono savivaldybės teritorijoje nuo 2021 m. vasario 23 d. pradėjo teikti pats ARATC.

Nurodyta, jog su ARATC yra sudaroma tik laikina sutartis, kol bus rastas privatus atliekų tvarkytojas, tačiau, anot teisininkų, sutartis galiojo jau dvejus metus ir nebuvo jokio pagrindo manyti, kad ARATC jos pagrindu nebūtų toliau tęsusi veiklos – nes per šį laikotarpį naujos viešojo pirkimo procedūros net nebuvo pradėtos.

Pirmosios instancijos teismas nustatė, kad sutartis turėjo būti laikoma negaliojančia nuo 2022 m. gruodžio 31 d. Lazdijų rajono savivaldybei pateikus apeliaciją, sutartis ir toliau buvo vykdoma iki 2023 m. sausio 31 d., kai Lietuvos apeliacinis teismas paliko nepakeistą pirmosios instancijos teismo sprendimą, nutartis įsigaliojo iškart.

„Dzūkų žinios“ pasidomėjo, kaip Lazdijų rajono savivaldybė elgsis, gavusi Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą dėl atliekų išvežimo sutarties su ARATC nutraukimo. Ar šioje situacijoje bus garantuojamas atliekų išvežimas?

Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorius Saulius Petrauskas šiuo klausimu nedaugžodžiavo: „Kol kas mes nekomentuojame šio teismo sprendimo, kol dar nesibaigė visas teisinis procesas. Planuojame apeliacinio teismo nutartį skųsti kasacine tvarka Aukščiausiajam Teismui. Atliekų vežimas vyksta, paslauga žmonėms yra teikiama minimaliausiomis, kokios tik yra įmanomos, kainomis. Dėliojame įvairius variantus, nes gali būti ir vienaip, ir kitaip. Gebame užtikrinti šią paslaugą, manau, kad visada sugebėsime ją teikti.“

ARATC komentaras
Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras pažymi, kad bendrovės „Ecoservice“ reikalaujama  atliekų surinkimo ir vežimo Lazdijų rajono savivaldybėje kaina siekė 279 461 Eur (be PVM) per metus. Tai yra beveik 98 tūkst. Eur daugiau nei kaina, už kurią paslaugas šiuo metu teikia Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras – jis atliekas Lazdijų rajono savivaldybėje veža už 181 078 Eur per metus. 
Jei paslaugą teiktų „Ecoservice“ pagal savo pasiūlytą kainą, bendra rinkliava Lazdijų rajono savivaldybėje pabrangtų 22 proc., t. y. 9, 34 Eur vienam namų ūkiui. 
Lietuvos Aukščiausias Teismas nusprendė, kad „Ecoservice“ reikalavimas drastiškai padidinti paslaugos kainą yra nepagrįstas.
Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas dėl atliekų surinkimo organizavimo Lazdijų rajono savivaldybėje bus skundžiamas kasacine tvarka.

Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: