Dzūkų žinios

Iškilmingai pagerbė Adolfo Ramanausko-Vanago atminimą

Dalintis:
Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago atminimo pagerbimas Lazdijuose. (Lazdijų rajono savivaldybės nuotr.)

105-ųjų gimimo metinių proga Lietuvos partizanų vadui, brigados generolui, 2018 metais Lietuvos Respublikos Seimo pripažintam Lietuvos valstybės vadovu, Adolfui Ramanauskui-Vanagui pagarbą atidavė keturių savivaldybių atstovai.

Vienam žymiausių kovotojų už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę A. Ramanauskui-Vanagui atminti skirti renginiai prasidėjo Lazdijuose jo gimimo dieną, kovo 6-ąją. Būtent šiame rajone A. Ramanauskas-Vanagas užaugo ir subrendo, kai jo tėvai iš Jungtinių Amerikos Valstijų sugrįžo į Lietuvą ir apsigyveno Bielėnų kaime. Tuo metu būsimam partizanų vadui tebuvo dveji.

Pagerbti didžiojo laisvės kovotojo atminimo atvyko ir savivaldybių, kurių istorijoje neišdildomus pėdsakus paliko A. Ramanauskas-Vanagas, atstovai. „Alytaus ir Lazdijų rajonų bei Alytaus miesto savivaldybėse jam yra suteiktas garbės piliečio vardas, o Varėnos rajono savivaldybė yra įsteigusi jo vardo premiją bei Merkinės mieste pastačiusi paminklą“, – pasakojo Alytaus miesto savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas.

Prie A. Ramanausko-Vanago paminklo savivaldybių atstovai, Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos mokiniai, jaunieji šauliai sugiedojo himną ir padėjo gėlių ir uždegę atminimo žvakeles Lietuvos partizanų vadą pagerbė tylos minute.

Tada visa eisena patraukė prie pastato, kuriame buvo senoji Lazdijų „Žiburio“ gimnazija, kurioje mokėsi A. Ramanauskas-Vanagas. „Prie šio pastato, atkūrus Nepriklausomybę 1990-aisiais, buvo iškelta pirmoji trispalvė Lazdijuose, prie jos pritvirtintos atminimo lentos, skirtos Lazdijų krašto ir valsčiaus savanoriams bei Vyčio kryžiaus kavalieriams. Pagerbėme visas tris savanorių kartas – kovojusią už Lietuvos nepriklausomybę 1919–1920 metais, Lietuvos partizanus ir 1990–1991 metų kovotojus už Lietuvos valstybę“, – pasakojo V. Valūnas.

Taip pat buvo aplankyta Lietuvos partizanų vado tėviškė Bielėnų kaime, kur jo atminimą mena sodybos vietoje iškilęs meniškas kryžius, informacinis stendas ir jo vardo poilsio parkas. „Čia nuolat plevėsuoja trys vėliavos – trispalvė, Lietuvos istorinė ir Lazdijų rajono savivaldybės“, – kalbėjo V. Valūnas. Keturių savivaldybių atstovai apsilankė ir Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijoje, kurioje yra A. Ramanausko-Vanago vardo kabinetas, pabendravo su gimnazijos bendruomene.

Alytuje atminimo renginys vyko Kovo 11-osios išvakarėse Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijoje. Jame dalyvavo ir iškilaus kovotojo už tėvynės laisvę dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė.

„Prabėgo 105 metai, bet jis mano mintyse toks, koks buvo tada, kai atplėšė sovietų budeliai. Manau, kad jo aukos tėvynei, jo kovos už laisvę prasmė taip pat, kaip ir prisiminimai, nesensta“, – sakė Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė.

Gimnazijos direktorius Virginijus Skroblas akcentavo, kad visada A. Ramanausko-Vanago gimimo diena yra prisilietimas prie jo asmenybės, prie to laikmečio, kad be jo aukos nebūtų buvę ir Kovo 11-osios. Gimnazistai pristatė sukurtą spektaklį „Dzūkijos smėlyje paliko tavo pėdos“. „Mes stengiamės, kad vaikai pajustų, jog tai yra ir jų istorijos dalis“, – kalbėjo lietuvių kalbos mokytoja Eglė Barysienė, kartu su kolege sukūrusios spektaklio tekstą.

––––––––––––––––––––––

A. Ramanauskas-Vanagas 1956 metais buvo suimtas kartu su žmona Birute Mažeikaite Kaune, kai išėjo iš KGB užverbuoto išdaviko Antano Urbono buto, ir iš karto išvežti į LTSR KGB kameras. 1957 m. rugsėjo 24–25 dienomis Vilniuje posėdžiavęs LTSR Aukščiausiasis Teismas jam skyrė mirties bausmę. Nuosprendis įbuvo vykdytas tų pačių metų lapkričio 29 dieną Vilniuje.

Palaidojimo vieta ilgus metus nebuvo tiksliai žinoma. 2018 m. birželio 7 dieną Našlaičių kapinėse, Antakalnyje, Vilniuje, buvo rasti A. Ramanausko-Vanago palaikai, kurie 2018 metų spalio 6 dieną buvo iškilmingai perlaidoti Antakalnio kapinėse valstybės vadovų panteone.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: