Dzūkų žinios

Kariai prisiekė tarnauti Lietuvai

Dalintis:
Iškilmingos priesaikos davimo akimirka. (Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono nuotr.)

Alytaus miesto Rotušės aikštėje įvyko iškilminga Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių priesaikos ceremonija.

Stebėti priesaikos ceremonijos atvyko Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis, Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojas Virgilijus Pranskevičius, Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono vadas plk. ltn. Aurelijus Vrubliauskas, karių artimieji ir draugai.

Priesaika yra labai svarbus momentas kario gyvenime, o jos davimo ritualas – šventas ir iškilmingas aktas. Esant sudėtingai geopolitinei situacijai ir vykstant karui Ukrainoje, priesaika įgauna dar didesnę reikšmę. Davęs priesaiką karys pasižada ginti ir saugoti savo Tėvynę, jis tampa atsakingas ne tik už save, bet ir už savo tarnybos draugus, artimuosius.

„Manau, kad ši diena jauniems kariams įsimins visam gyvenimui. Šiandien jūs prisiekėte ginti mūsų Tėvynę, mūsų laisvę, mūsų nepriklausomybę. Linkiu, kad jūs visi taptumėte profesionaliais kariais ir savo kariniu pavyzdžiu, savo pasiruošimu atgrasytumėte bet kokį priešą, kad Lietuvos žemės niekada neužpultų svetimos valstybės kariuomenė“, – kabėjo V. Pranskevičius.

Meras N. Cesiulis prisiminė, kad prieš 23 metus jam duodant priesaiką valstybei, ši svarbi ceremonija vyko kiek kitaip – kiekvienam reikėjo klauptis ir bučiuoti vėliavą, skaityti priesaikos tekstą, o dabar viskas pasikeitė – modernėjančioje valstybėje viskas padaroma kur kas greičiau.

„Žiūrėdamas į jus aš įsivaizduoju, kiek reikėjo laiko, kad jūs teisingai sustotumėte, žygiuotumėte, tačiau jūsų dar laukia devyni pakankamai didelių iššūkių kupini mėnesiai. Nežinau, ką veiksite paskui, tačiau tikėtina, kad ta patirtis, kurią įgysite iš seržantų, leitenantų, majorų ar generolų, bus labai reikalinga, ypač šiame geopolitiniame kontekste“, – sveikindamas prisiekusius karius sakė N. Cesiulis, palinkėdamas, kad to, ko kariai išmoks atlikdami karo tarnybą, niekada gyvenime realiomis sąlygomis jiems netektų panaudoti.

Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono vadas plk. ltn. A. Vrubliauskas kalbėjo: „Iš artimųjų sulauksite klausimų „kaip sekasi“, „ar sunku“. Galiu pasakyti, kad tarnyba yra sunki. Žinome, kokią naštą mes nešame patys ir tie, kurie esame čia, esame atsakingi už jūsų parengimą, turime nustatytus tikslus ir mes stengsimės juos įgyvendinti. Mums svarbus kiekvienas karys, kaip jis yra parengtas tarnybai. Juk tik geras kario parengimas suteikia jam didesnę tikimybę išgyventi mūšio lauke.“

Pirmąsias savaites nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai mokomi bazinių karinių žinių ir įgūdžių, karinės taktikos, inžinerijos, topografijos, rikiuotės, ryšių ir medicinos, supažindinami su ginklais ir ryšio priemonėmis.

Praėję bazinį rengimą, kariai įgis karines specialybes – šaulio, kulkosvaidininko, granatsvaidininko ar kitas. Likusį tarnybos laiką kariai mokysis veikti padalinio (skyriaus, būrio, kuopos ir pan.) sudėtyje, tobulins įgūdžius veikdami mūšio lauke pagal jiems priskirtas karines specialybes bei pareigas.

Atlikę nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą kariai galės pretenduoti į profesinę karo tarnybą, savanorišką nenuolatinę karo tarnybą arba bus priskiriami Lietuvos kariuomenės aktyviajam rezervui.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: