Dzūkų žinios

Lazdijų rajono šiukšlių problema keliauja į Aukščiausiąjį Teismą

Dalintis:
Bus prašoma taikyti laikinąsias apsaugos priemones, kad teisminio ginčo metu būtų leidžiama ARATC ir toliau vežti atliekas Lazdijų rajone.

Lazdijuose nesibaigia problemos dėl šiukšlių išvežimo. Gali atsitikti taip, kad greitai nebebus kam išvežti lazdijiečių sukauptų atliekų. Prieš kelerius metus konkurse nepavykus išrinkti atliekų vežimo bendrovės, nes jos paslaugų kaina netenkino savivaldybės, konkurso dalyvė – bendrovė „Ecoservice“ kreipėsi į teismą. Vyko ilgi teisminiai ginčai įvairių instancijų teismuose, kurie nebuvo sėkmingi Lazdijų rajono savivaldybei. Panašu, jog šioje byloje tašką padės Aukščiausiasis Teismas.

Kol vyko teisiniai procesai, Lazdijų rajono savivaldybei į pagalbą atėjo Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras (ARATC), su kuriuo buvo pasirašyta sutartis, ARATC užtikrino atliekų išvežimą iš Lazdijų rajono.

Neseniai Lietuvos apeliacinis teismas priėmė Lazdijų rajono savivaldybei ir ARATC nepalankų sprendimą byloje dėl atliekų surinkimo organizavimo. Nuo šiol sutartis dėl atliekų surinkimo laikoma nebegaliojančia, ARATC nebegali pats teikti šių paslaugų – turi skelbti ir vykdyti viešąjį pirkimą.

Pirmosios instancijos teismas nustatė, kad sutartis turėjo būti laikoma negaliojančia nuo 2022 m. gruodžio 31 d., Lazdijų rajono savivaldybei pateikus apeliaciją, sutartis ir toliau buvo vykdoma iki 2023 m. sausio 31 d., kai Lietuvos apeliacinis teismas paliko nepakeistą pirmosios instancijos teismo sprendimą, nutartis įsigaliojo iškart.

Kitaip tariant, nuo sausio 31 dienos, vykdant Apeliacinio teismo sprendimą, turėjo būti nutraukta sutartis su ARATC ir paskelbtas naujas konkursas, kurio metu turėtų būti išrinktas naujas paslaugos teikėjas.

Tačiau sutartis nebuvo nutraukta, o naujas konkursas nepaskelbtas. Lazdijų rajono savivaldybė kasacine tvarka apskundė Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą Aukščiausiajam Teismui.

Merė Ausma Miškinienė skubos tvarka sušaukė Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narių susirinkimą ir informavo tarybos narius apie susidariusią situaciją.

Susirinkime dalyvavęs tarybos narys Artūras Margelis teigė, jog situacija dėl atliekų išvežimo yra sudėtinga, nes savivaldybė nesilaikė įstatymų ir įsivėlė į teisminius ginčus.

„Per posėdį buvo pasakyta, kad Apeliacinio teismo sprendimas bus skundžiamas Aukščiausiajam Teismui. Bet tai nereiškia, kad neturėtų būti vykdomas Apeliacinio teismo sprendimas. Kiek suprantu, bus prašoma taikyti laikinąsias apsaugos priemones, kad teisminio ginčo metu būtų leidžiama ARATC ir toliau vežti atliekas Lazdijų rajone. Pagal teisinę praktiką tik apie 20 proc. tokių prašymų Aukščiausiasis Teismas tenkina, todėl atliekų vežimo klausimas lieka atviras“, – kalbėjo A. Margelis.

Jis pastebėjo, jog iki šiol nepaskelbtas konkursas atliekų vežėjui parinkti, tarybos narys nerimavo, jog jei bus kreiptasi į antstolius, kad būtų užtikrintas teismo sprendimo vykdymas, tai antstoliai gali pradėti taikyti savivaldybei baudas už teismo sprendimo nevykdymą.

„Savivaldybės vadovai privalo skelbti konkursą, tai neišvengiama, ir konkursą turi skelbti pati savivaldybė, o ne įgalioti ARATC tai daryti, nes tada tas pats ARATC negalėtų dalyvauti konkurse“, – teigė A. Margelis.

Pasidomėjus, kaip vertina susidariusią situaciją savivaldybės administracijos direktorius Saulius Petrauskas, ar dėl teismo sprendimo nebus nutrauktas atliekų išvežimas, jis teigė, jog atliekų išvežimas Lazdijų rajone nesutriks.

„Mes laikomės tokios nuostatos, jog dar vyksta teisminiai ginčai, galutinio sprendimo nėra, todėl paslaugą ir toliau teiks ARATC. Žinoma, esame pasirengę įvairiems scenarijams, viskas priklausys nuo Aukščiausiojo Teismo sprendimo“, – sakė S. Petrauskas.

Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: