Dzūkų žinios

Ministerija ragina pieno gamintojus steigti tai, ko niekur nėra — rizikos valdymo fondus

Dalintis:
Asociatyvi nuotr. (Gedimino Stanišausko nuotr.)

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) ragina pieno gamintojus steigti rizikos valdymo fondus, kurie ilguoju laikotarpiu galėtų padėti spręsti krizes pieno sektoriuje.

Pasak ministerijos kanclerio Valdo Aleknavičiaus, fondų steigimo taisyklės yra patvirtintos. Jos antradienį aptartos su ūkininkų, perdirbėjų ir finansų institucijų atstovais.

„Rizikos fondų taisyklės jau patvirtintos kuris laikas, buvo pasitarimas, ko reikia, kad jie veiktų, kad ūkininkams apsimokėtų juos steigti“, – BNS po pasitarimo sakė V. Aleknavičius.

„Tai kaip savišalpos priemonė, kurioje numatyta dalis, kuria galėtų prisidėti valstybė. Kaupiami žemės ūkio sektoriaus, ūkininkų privatūs pinigai į fondą, ir ištikus krizei, pagal nustatytas taisykles, kurias apsibrėžia fondas skiriant paramą, valstybė prisideda iki 70 proc. papildomai lėšomis krizei suvaldyti“, – kalbėjo jis.

Pasak ministerijos kanclerio, fondą steigti gali ne mažiau kaip penki žemės ūkio sektoriaus dalyviai.

„Steigimui gali būti skiriama po 1000 eurų pradinis įnašas kiekvienam įsisteigiančiam, tie pinigai įeitų į tą valstybės dalį, kai išmokami pinigai. Šitie dalykai yra aptarti, mūsų tikslas, kad pradėtų kurtis ir naudotis fondai“, – sakė jis.

Anot V. Aleknavičiaus, fondo steigimas būtų ilgalaikė priemonė, jame galėtų dalyvauti ir perdirbėjai. Šiuo metu tokių įsteigtų fondų nėra.

„Čia absoliučiai ilgalaikė priemonė, šiandien sprendimo nebūtų, čia būtų po keleto metų galbūt, jeigu įsigyvuotų, kad galėtų gyventi. Tame fonde gali dalyvauti, aišku, ir perdirbėjai, tik jie negali gauti naudos iš to fondo. Jei jei būtų solidarūs ar kooperatyvai, jie galėtų savo dalį į fondą įnešti ir naudoti pieno kainos kompensavimui ar kitoms išmokoms“, – sakė ministerijos kancleris.

„Perdirbėjai siūlo, kad būtų privalomas fondas visiems. Reikia tą įsivertinti, yra valstybės, kurios tą turi, tai tą įsivertinti galima, bet šiandien kalbame tik savanoriškus fondus“, – pridūrė jis.

Naujienų agentūra BNS

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: