Dzūkų žinios

Pirmą kartą Lazdijuose: apie 5000 medinių margučių

Dalintis:
Iš Žemaitijos kilusi Danutė Fokienė dabar gyvena Kaune. Į Lazdijus prekiauti mugėje atvažiavo pirmą kartą.

Iš Žemaitijos kilusi Danutė Fokienė dabar gyvena Kaune. Į Lazdijus prekiauti mugėje atvažiavo pirmą kartą. Ir atvežė dzūkams kiaušinių: ir margintų, ir ne. Tiesa, kiaušiniai – mediniai. Vieno kiaušinio kaina – euras arba du.

„Man patinka tai, ką darau. Tai malonumas sielai. Prekiauju jau 25 metus. Iš to pragyventi tikrai nebūtų įmanoma. Juk prekiauju tik mėnesį ar pusantro per metus“, – sako Danutė. O ruoštis tam pradeda jau rugsėjį. Sako, kad per vėlai, reiktų dar anksčiau, bet vasarą nesinori sėdėti ir kiaušinius marginti. Be to, ir laiko nėra – tai anūkai, tai daržai. „Ukrainiečiai man atveždavo savo margintų medinių kiaušinių. Ir šiemet atvežė, tik jau mažiau. Galimybių, ko gero, neturėjo daugiau nudažyti“, – rodo ji medinius kiaušinius, atkeliavusius iš Ukrainos. Kiti medinukai Danutės rankų darbo.

Išmokė ją medinukus marginti mama. Tiesa, Danutės mama tai darydavo vašku. O štai pati Danutė pagalvojo, kodėl gi negalima jų būtų nudažyti dažais? Pabandė, pavyko, dabar jau visą gyvenimą taip margina. „Dabar dar įvairesnes technikas taikau. Turiu degintų kiaušinukų. Jie tinka mažiems vaikams, kurie į burną viską kiša, graužia. Kiaušiniai be jokių dažų, tai tik nuplovei, nušluostei ir vėl gali duoti vaikui: lai graužia. Marmuriniai, dekupažo technika puošti, dažyti – visokių turiu“, – vardija moteris. Sako, kad visų savo sumanymų net nespėjo įgyvendinti. Turi ir nedažytų medinių kiaušinių. „Juos vaikai patys gali nusidažyti, kaip tik jų širdelės geidžia. Tokių kiaušinių marginimui tinka ir spalvoti pieštukai, ir flomasteriai, ir dažai“, – paaiškina kiaušinių margintoja. Ji pati kaip sugalvoja, taip ir margina, kas jai gražu atrodo, tą ir piešia ant kiaušinio. „Aš – mėgėja piešti“, – tarsteli žemaitė. Kiaušinius ji dažo akriliniais dažais. Ant medinių kiaušinių gėlės, tautiniai raštai, išpiešti viščiukai. „Čia šiųmečiai viščiukai“, – šypsosi ji, rodydama kiaušinius, ant kurių, rodos, tupi tik ką išsiritę viščiukai.

Ir pati margintoja sutinka, kai tokia gausybė gražių margučių prieš akis, išsirinkti labai sunku. „Išsirinkti tikrai nelengva. Sako, ir šito noriu, ir šito, ir tas gražus, ir kitas. Juk pavasaris, o ryškiaspalviai margučiai puikiai nuteikia“, – kalba viešnia. Pastebėjo, kad vaikai ir suaugusieji skirtingai renkasi margučius. „Vaikai visada renkasi „gyvų“, ryškių spalvų margučius, o suaugusieji pirkdami vaikams ima juodus. Šito niekaip nesuprantu. Jei sau renkasi juodus, viskas gerai, bet vaikams reikia ryškesnių spalvų. Juolab, kad čia ir raudoni, ir mėlyni, ir geltoni, ir rudi, ir žali. Spalvų įvairiausių“, – kalba medinių kiaušinių karalienė. Kiaušiniai įvairių dydžių: ir didesni, ir visai mažiukai.

Danutei kiaušinukus marginti padeda aštuonmetė anūkė. „Ji jau margina medinukus. Ir piešia gražiai“, – džiaugiasi laiminga močiutė. Tikisi, kad anūkė paveldės prosenelės, močiutės amatą ir tęs gražią šeimos tradiciją: margins medinukus. „Mes kai augome, mama duodavo krepšį kiaušinių po 20 ar 30 ir turėdavome numarginti. Pradėjau nuo tikrų kiaušinių marginimo, mat vištų laikėme daug, kiaušinių buvo, kiek nori. Dabar tai kiaušiniai labai brangūs“, – dėsto ji.

Parduoda ne tik medinius kiaušinius, bet ir rankoves, į kurias įkišę kiaušinukus greit papuošite juos dailiu paveikslėliu. Rankovė 0,50 Eur. Turi ir senoviškų dažų kiaušiniams. 10 spalvų. Pakelis – 0,50 Eur. Spalvos – sodrios. „Drabužinių“ dažų. Juos kiekviename Lietuvos regione kitaip vadina: ir medvilniniais, ir bovelniniais, ir marškoniais“, – vardija ji.

Danutė važinėja po muges Vilniuje, Kaune, Alytuje buvusi, o štai Lazdijuose pirmą kartą. Lazdijiečiai, pamatę tokią gausybę įvairiaspalvių kiaušinių, pro šalį nepraeina, stabteli, pasigroži. Ar perka? „Po truputį perka. Po trijų savaičių Velykos. Jei dabar nepirks, tai kada jau pirks? Dabar reikia pirkti. Prieš Velykas. Aišku, kai diena saulėta, graži, tada nuotaika geresnė, žmonės daugiau perka“, – jau žino kiaušinių margintoja.

Paslaptingų medinių kiaušinių pirkusios lazdijietės sakė anūkams pakiš, kad jų margutis būtų stipriausias, o mažieji laimingi. Reikia tikėtis, kad jų nepritrūks: kiaušinių margintoja medinių kiaušinių numargino nei daug, nei mažai… apie 5000.

Paklausta, ar ji pati medinukų deda ant savo Velykų stalo, sako, kad ne. „Aš akis paganau prekiaudama. Ant stalo tik tikri kiaušiniai“, – prisipažįsta moteris. Ir margina ji tik su vašku. „Su jokiomis žolelėmis man nepatinka terliotis“, – tarsteli pašnekovė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: