Dzūkų žinios

Seirijų gyventojams – individualūs komplektai maisto atliekoms

Dalintis:
Seirijų gyventojai jau turi galimybę rūšiuoti maisto atliekas.

Seirijų gyventojams jau dalijami individualūs konteineriai ir kibirėliai maisto ir virtuvės atliekoms – iš viso miestelio gyventojams bus išdalinta 320 komplektų. Konteinerių ir kibirėlių komplektai dalijami nemokamai, už atskirai surenkamas maisto atliekas gyventojams mokėti nereikia.

Gyventojai, turintys maisto atliekų konteinerius, privalo atskirai rinkti visas maisto ir virtuvės atliekas, t. y., popierinius rankšluosčius, popierines servetėles, riebaluotą popierių, kavos bei arbatos tirščius, kavos filtrus ir arbatos pakelius, lupenas, žieves, kiaušinių lukštus, daržovių ir vaisių likučius, naudojimui netinkamų maisto produktų likučius, smulkias sodo ir daržo atliekas.

Žaliąsias atliekas, kurių susidaro dideli kiekiai, pvz., nugenėtas medžių šakas, sugrėbtus lapus, nupjautą žolę, reikia kompostuoti arba vežti į rūšiavimo centrą (atliekų surinkimo aikštelę) – prie konteinerių sudėtos atliekos nerenkamos ir nevežamos.

Kokias atliekas reikia mesti į maisto atliekų konteinerį, primenama ir atmintinėse, kurias gyventojai gauna kartu su konteinerių bei kibirėlių komplektais.

Kartu su šiais komplektais seirijiškiams duodamas ir maisto atliekų išvežimo grafikas. Pirmą kartą maisto atliekų konteineriai Seirijuose bus tuštinami gegužės 4 d. Ištuštinimui juos, kaip ir kitus konteinerius, reikia ištraukti prie važiuojamosios kelio dalies. Maisto atliekų konteineriai šiltuoju metų laiku tuštinami 2 kartus per mėnesį, šaltuoju laiku – 1 kartą per mėnesį.

Gyventojams dalijami kibirėliai ir konteineriai yra specialiai pritaikyti maisto atliekoms rinkti. Kibirėliai yra su oro cirkuliacijai skirtomis angomis – atliekoms turint santykį su deguonimi užkertamas kelias blogiems kvapams susidaryti.

Prieš metant maisto atliekas, į kibirėlį reikia įtiesti maišelį. Specialių maišelių maisto atliekoms nereikia – tam tinka įprasti šiukšlių arba naudoti pirkinių maišai. Atliekas galima rinkti ir į naudotus sveriamų produktų maišelius. Prieš išmetant atliekas į konteinerį, maišelius reikia sandariai užrišti.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro kontrolieriai nuolat vykdo konteinerių patikrą – jeigu mišrių komunalinių atliekų konteineryje būna primesta maisto ir virtuvės atliekų, jis netuštinamas, ant konteinerio klijuojamas perspėjantis lipdukas.

Kviečiame ir raginame Seirijų gyventojus neatidėliojant pradėti atskirai rinkti maisto atliekas, taip prisidedant prie švaresnės, tvaresnės savo aplinkos kūrimo.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: