Dzūkų žinios

Stumbrynas Dzūkijoje jau atviras lankytojams

Dalintis:
Stumbrai Dzūkijos stumbryno ekspoziciniame aptvare. (Dzūkijos nacionalinio parko nuotr.)

Kovo pradžioje Dzūkijos nacionaliniame parke, Stėgalių gamtiniame komplekse, atidarytas stumbrynas. Ekspoziciniame aptvare lankytojai jau gali pamatyti keturis įspūdingus girių galiūnus ir išgirsti stumbrininko pasakojimą apie šių žvėrių gyvenimą.

„100 hektarų stumbryno plotas yra suskirstytas į tris aptvarus. Du iš jų skirti bandų formavimui, o vienas ekspozicinis. Būtent ekspoziciniame aptvare, kurio plotas užima 16 hektarų, apgyvendinti 4 stumbrai, kuriuos lankytojai gali pamatyti. Tai lietuviški patinai, sugauti ir atvežti į Dzūkiją iš Vidurio Lietuvos.

Yra įrengtas takas, vedantis į specialiai įrengtą aikštelę, iš kurios galima pamatyti stumbrus. Kadangi jie į aptvarą atvežti iš laisvės, kol kas yra bailūs, maitinasi dažniausiai ryte ir vakare, todėl pamatyti šiuos galiūnus dar sudėtinga. Stengsimės juos prijaukinti, kad atvažiavę lankytojai galėtų pasigrožėti“, – „Dainavos žodžiui“ pasakojo Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių gamtinio rezervato direktorius Eimutis Gudelevičius.

Anot E. Gudelevičiaus, jei lankytojams nepavyktų pamatyti stumbrų, vaikštinėjančių ekspoziciniame aptvare, galima užeiti į stumbrininko namelį, kuriame įdiegta vaizdo stebėjimo įranga, ir per kamerą pažiūrėti, ką veikia bandų formavimo aptvaruose gyvenantys kiti stumbrai. Jei ir per kameras nepavyktų pamatyti, stumbrininkas parodytų vaizdo juostą su užfiksuotu stumbrų gyvenimu.

„Stengsimės, kad lankytojai neišvažiuotų nepamatę stumbrų. Vasarą jie jau bus labiau apsipratę, ir pamatyti juos bus galima tikrai“, – patikino E. Gudelevičius.

Norintys apsilankyti stumbryne turėtų kreiptis į Marcinkonių lankytojų centrą ir iš anksto užsiregistruoti. Lankytojų patogumui stumbryne galima lankytis ir šiokiadieniais, ir laisvadieniais.

Šiuo metu stumbryne gyvena 11 stumbrų, planuojama apgyvendinti 20. E. Gudelevičius paaiškino, kad pagauti stumbrus nėra taip paprasta. Geriausia tai padaryti pavyksta, kai daug sniego ir jie, ieškodami maisto, patenka į gaudykles, o kai orai permainingi, stumbrai išsiskirsto ir randa maisto dirbamuose laukuose.

Pirmoji stumbrė į Dzūkiją atkeliavo praėjusias metais prieš Velykas, balandį, o birželio mėnesį jau rūpinosi jaunikliu.

Ekspozicinio aptvaro tikslas, kad žmonės galėtų susipažinti su stumbrais, gyvenančiais pusiau natūraliomis sąlygomis, nedarydami žalos miškui ir turėdami pakankamus pievų plotus.

Tuo tarpu bandos formavimo aptvarai skirti kitiems tikslams, jie neatliks zoologijos sodo funkcijų, juose pagautos patelės adaptuosis, bus formuojama banda. Tikimasi, kad dar šiais metais naujoji banda bus išleista į Dzūkijos šilus. „Stengsimės kuo ilgiau ją išlaikyti šalia stumbryno, papildomai pašersime, kad nenuklystų į laukus. Kartas nuo karto išgirstame, kad vietiniai žmonės tai vienur, tai kitur pastebi stumbrus. Galiu patikinti, jog tie žvėrys ne iš mūsų stumbryno, tai atklydėliai iš Baltarusijos. Praėjusiais metais tokių svečių suskaičiavome 27, tačiau neabejoju, jog jų yra daugiau“, – sakė E. Gudelevičius ir pridūrė, jog stumbrus gamtoje gana sunku pamatyti, nes jie bijo žmogaus, vengia kontakto.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: