Dzūkų žinios

Ūkiams ir ūkininkams Baltijos šalyse reikalingi patikimi ir išmanūs sprendimai

Dalintis:

Prasidedantis 2023-iųjų metų sezonas žemės ūkiui žada nemažai iššūkių: svyruojančios produkcijos kainos, išaugę kaštai ir griežtėjantys aplinkosaugos reikalavimai kelia daug diskusijų, bet tuo pačiu atveria nemažai galimybių tiems ūkiams, kurie nebijo išmanių ir skaitmenizuotų sprendimų. Šiemet ir Lietuvoje galime pasinaudoti naujovėmis, kurios padės lengviau, tvariau ir našiau valdyti svarbiausius ūkio darbus.

Viena svarbiausių dedamųjų – dėmesys purškimo ir tręšimo tikslumui. Kokybiškas purkštuvas efektyvina darbą, pasirodo, jog purškiant kokybiškai sprendžiami ir aplinkosauginiai reikalavimai. Olandijos gamintojai jau prieš gerą dešimtmetį pradėjo galvoti apie ateities technologinius sprendimus ir pagrindinius ūkininkavimo iššūkius pasaulyje. Šį pavasarį Lietuvos laukuose pradeda dirbti daugiau nei 20 olandų sukurtų naujų savaeigių purkštuvų, tad galima pasidžiaugti, kad mūsų šalis žengia koja kojon su geriausiais pasaulyje. 

Ūkiai imasi naudoti įvairių gamintojų techniką, taip pat ir išmaniąsias sistemas, tačiau nori dirbti  kuo paprasčiau ir duomenis iš įvairių sistemų valdyti vienoje vietoje. Tokį sprendimą vieninteliai Lietuvoje  sukūrė „Geoface“ išmanaus ūkininkavimo specialistai.

Nemokamo tinklapio dėka telemetrinės sistemos, leidžia savo kompiuteryje matyti ir valdyti visą informaciją kurią renka technika: technikos informaciją, lauko darbų informaciją ir techninę būklę. Galima matyti technikos našumą, apkrovas ir kitus parametrus, taip galima patarti operatoriui kaip sumažinti kuro sąnaudas ir kaip padidinus našumą pasiekti didesnio technikos efektyvumo. Taip taupomas laikas, o kintamos normos žemėlapiai padeda sutaupyti trąšų arba jas paskleisti tiksliai ten, kur reikia. Šios sistemos puikiai veikia mūsų regione ir ūkiai kurie  jas jau išbandė jaučia papildomą naudą.

Krizei krečiant pieno ūkius ypač svarbu jų neapleisti, tad pieninių modernizavimui skirti – automatinės sistemos ir melžimo robotai. Pavyzdžiui, šį pavasarį viename Lietuvos pieno ūkyje baigiamas įrengti ir pirmasis dvigubas melžimo robotas su dviem melžimo vietomis, galintis pamelžti iki 100 karvių per parą.

„Jei tik ūkis nori išlikti konkurencingas rinkoje ir galvoja apie tvarią ateitį, jo vadovai turi domėtis inovacijomis ir investuoti į pažangius sprendimus“, sako UAB „Dotnuva Baltic“ vykdantysis direktorius Dangis Valaitis. „Vis daugiau mūsų klientų atnaujindami techniką ar įrangą pasirenka skaitmeninius ūkio valdymo įrankius, kurie šiuolaikiniame ūkyje, kaip ir bet kuriame versle, neišvengiami.“ „Dotnuva Baltic“ atstovai parodoje „Ką pasėsi… 2023“ kaip tik ir pristato išmaniąsias sistemas ir technikos gamintojų naujienas, kurios padės suvaldyti visas krizes.

BNS

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: