Dzūkų žinios

ESO saulininkus Energetikos ministerijos parama kviečia naudotis atsakingai

Dalintis:

Saulės elektrines Lietuvoje naujai statyti arba išplėsti jų pajėgumus nori vis daugiau šalies gyventojų. Jau esami gaminantys vartotojai ir tokiais ketinantys tapti, gali pasinaudoti Energetikos ministerijos paskelbta skatinimo programa, kurioje numatyta 40 mln. eurų parama. Pastarąją skirstys Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) ir ją bus galima investuoti į saulės elektrines. „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) primena, kad šią paramą lengviausia bus gauti tiems, kurie jau turi galiojančias technines sąlygas.

Iš visų iki šiol buvusių paramų saulės elektrinėms šis kvietimas išsiskiria tuo, kad yra tęstinis, ir truks 6 mėnesius. Anksčiau būdavo suteikiamas vieno mėnesio terminas visiems norintiems pateikti paraiškas, tuomet visi pasikreipę buvo vertinami, o sudarytas atrinktų pareiškėjų sąrašas buvo paskelbiamas vienu metu. Šį kartą parama bus suteikiama visiems pasikreipusiems, kol tam dar bus lėšų ir nebus pasibaigęs 6 mėn. laikotarpis. Tad gyventojams nereikės laukti dviejų mėnesių atsakymo dėl paramos gavimo, o užteks pateikti prašymą paramai, ir gavus patvirtinimą apie paramos skyrimą, bus galima vykdyti elektrinės įrengimo ir pridavimo darbus.

„ESO supaprastino tiek jau išduotų techninių sąlygų atnaujinimo, tiek ir naujų išdavimo procesus. Kadangi gaminančių vartotojų skaičius auga labai sparčiai, kaip, beje, ir norinčių išplėsti turimų saulės elektrinių pajėgumus, skatiname prieš teikiant paraišką pasitikrinti, ar tinklas, prie kurio esate prijungti, nėra įsotintas generuojama elektros energija. Jeigu žemėlapyje nurodyta, kad tinklas, prie kurio prijungtas jūsų objektas, rodomas kaip užpildytas, pirmiausia reiktų apsvarstyti galimybę rinktis nutolusią saulės arba vėjo elektrinę“, – sako ESO Tinklų plėtros vadovas Ovidijus Martinonis.

Kaip pasinaudoti valstybės parama?

Pirmiausia rekomenduojama pasitikrinti, ar norimoje vietoje yra reikalingi tinklo pajėgumai papildomos generacijos prijungimui. Jeigu žemėlapyje nurodyta, jog pasirinktu adresu laisvos generuoti galios yra pakankamai, tuomet ir procesas vyks greičiau. Laisvų galių žemėlapį galima rasti čia.

Taip pat reikėtų pasikonsultuoti su rangovu, montuosiančiu saulės elektrinę. Specialistai padės įvertinti, kiek iš tikrųjų kW reikia ar galima montuoti turimiems poreikiams patenkinti ir tuomet padės arba patys užpildys paraišką kliento vardu.

Užpildžius paraišką, ESO parengs prijungimo sąlygas, kurių reikės Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA) teikiant prašymą paramos rezervavimui. Šiuo metu prijungimo sąlygos yra išduodamos per 8 k. d., tačiau dėl didelio prašymų skaičiaus, sąlygų išdavimo terminas gali išilgėti.

Kada planuojama parengti konkretaus asmens prijungimo sąlygas, galima pasitikrinti čia.

ESO rekomendacijos

ESO taip pat atkreipia dėmesį, kad gavus prijungimo sąlygas, kuriose numatyti projektavimo darbai, nereiktų skubėti įsirengti saulės elektrinės, kol nėra patvirtinto tinklo prijungimo projekto. Kai projektas yra patvirtinamas, tikslinama preliminari prijungimo kaina, kuri gali keistis dėl aplinkybių, kurios paaiškėja nuvykus į konkrečią vietą.

Neretai klientai nepasinaudoja išduotomis techninėmis sąlygomis ir neįsirengia saulės elektrinės per sutartyje numatytą terminą. ESO skaičiuoja, kad 2022 m. tokių buvo apie 9 287. Rezervuota, bet nepanaudota galia apriboja kitų gyventojų galimybes įgyvendinti savo planus. Klientai, nusprendę neįsirengti elektrinės, apie tai turėtų pranešti ESO.

Įsirengus saulės elektrinę privatiems gaminantiems vartotojams, pagal nutylėjimą, yra parenkamas atsiskaitymo už naudojimąsi tinklais būdas mokant už atgautas kilovatvalandes. Jeigu šis planas nėra optimalus, jį galima pasikeisti mano.eso.lt savitarnoje pildant paraišką „Gaminančio vartotojo atsiskaitymo būdo keitimas“. Daugiau informacijos apie atsiskaitymo planus, jų taikymo principus bei įkainius galite rasti eso.lt

Svarbu prisiminti, kad tampant gaminančiu vartotoju leistina generuoti galia (t.y. didžiausia galia, kurią galima generacijos metu patiekti į tinklus) negali viršyti turimos vartojimui skirtos įvado galios.

Galima rinktis alternatyvą

Anot ESO Tinklų plėtros vadovo O. Martinonio, esant nepriimtinoms techninėms galimybėms prijungti elektrinę savo namuose, galima rinktis alternatyvą įsigyjant ir generuojant elektrą iš nutolusių saulės ir vėjo parkų. Pasirinkus tokį sprendimą nebereikia investuoti į savo namų elektros įvado galios didinimą ar atlikti kitų tinklo rekonstrukcijų.

Pasirinkus šį būdą, į namus galima gauti elektrą iš skirtingų saulės parkų arba turimą nutolusios elektrinės galią padalinti per kelis savo būstus. Pavyzdžiui, persikėlus į kitą būstą tokia elektrinė gali būti priskirta naujai vietai.

Gaminančių vartotojų gretos auga milžiniškais tempais

ESO duomenimis, nuo šių metų pradžios į bendrovę dėl techninių sąlygų išdavimo kreipėsi 8 800 gaminančių vartotojų. Beveik 1700 jų išreiškė pageidavimą padidinti turimos saulės elektrinės įrengtą galią.

2022 m. su gaminančiais vartotojais sudaryta daugiau kaip 31 tūkst. prijungimo paslaugos sutarčių iš kurių 18,6 tūkst. jau įsirengė saulės elektrines, likusieji, daugiau kaip 12 tūkst., įsirengs šiais metais.

Nuo pat gaminančių vartotojų atsiradimo Lietuvoje 2015 m. iki 2021 metų pabaigos, gaminančių vartotojų skaičius siekė apie 14,3 tūkst. Per praėjusius metus, prijungus 18,6 tūkst. klientų, gaminančių vartotojų skaičius padvigubėjo ir šiai dienai siekia 33 tūkst., o suminė galia – 382 megavatus (MW). 2023 m. prijungta 9 141 vnt. ir 112 MW. ESO duomenimis, šiuo metu yra 14 tūkst. galiojančių techninių sąlygų.

Lietuva siekia, kad 2030 m. kas trečias šalies vartotojas elektros energijos pasigamintų pats. Net 65 proc. iš atsinaujinančių šaltinių įrengtos galios sudaro saulės energija – 561 MW, vėjo įrengtą galią skirstomajame tinkle sudaro apie 143 MW.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: