Dzūkų žinios

Iš Krikštonių kilusi vestuvių planuotoja Rasa: „Dabar žmonės vestuvėms ieško prabangesnių vietų“

Dalintis:
Rasa Remeškevičienė – vestuvių, švenčių planuotoja.

Vasara – vestuvių metas. Jau praėjo tie laikai, kai vestuves organizuodavo patys jaunavedžiai, dabar tuo užsiima savo srities profesionalai – vestuvių planuotojai. Nors kai kas galvoja, kad vestuvių planuotojai dirba Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, tačiau, pasirodo, šios srities profesionalų yra ir Dzūkijoje.

Iš Lazdijų krašto, Krikštonių, kilusi vestuvių planuotoja Rasa Remeškevičienė jau trylika metų gyvena ir dirba Dzūkijos sostinėje, tačiau labai šiltai prisimena ir savo gimtinę, ir nuostabų jos kraštovaizdį.

Apie šiuolaikines vestuvių tradicijas, besikeičiančias šios šventės madas, neįprastus jaunavedžių pageidavimus kalbamės su Rasa Remeškevičiene.

Vadovaujate „Rasos projektams“. Kokia Jūsų veikla?

– Vadinu save švenčių planuotoja, bet daugiausia organizuoju vestuves.

Kokias paslaugas teikiate? Nuo ko viskas prasidėjo?

– Pagrindinis mano darbas – organizuoti vestuves, kad jos vyktų sklandžiai. O visas darbas prasideda nuo to, kai mane susiranda klientai. Mes aptariame, ko jie tikisi iš tos šventės, suformuojame šventės viziją. Paskui – sutarties pasirašymas ir paslaugų tiekėjų paieškos. Šioje srityje dirbu jau beveik dešimt metų. Viskas prasidėjo nuo to, kai su drauge floriste dekoruodavome šventes, o paskui nusprendžiau pati imtis švenčių organizavimo.

Rasa Remeškevičienė – vestuvių, švenčių planuotoja: „Užsakovai dabar ieško kitokio maisto ir kitokių pramogų, kartais ir dvarų nori, reikia renginių vedėjų ir didžėjų.“

Prieš kiek laiko paprastai žmonės kreipiasi dėl vestuvių organizavimo?

– Vidutiniškai prieš metus, būna, kad kreipiasi ir prieš pusantrų metų, bet tas planavimas būna labai ilgas. Pernai buvo toks atvejis, kai vestuves teko suorganizuoti per mėnesį, tai buvo mano rekordas.

Ar žmonės vestuvėms išleidžia daug pinigų?

– Labai įvairiai, vieni sumažina biudžetą, kai pamato, kokios kainos, tada lieka tik būtiniausi dalykai, kitų norai auga, o biudžetai didėja. Būna norų pakilti sraigtasparniu ir nusileisti sodyboje, bet paskui jaunavedžiai persigalvoja, nes jiems pasirodo, jog tai atrodys per daug prabangu.

Kokias vietas žmonės renkasi vestuvėms?

– Renkasi priklausomai nuo svečių skaičiaus ir nuo vestuvių stiliaus. Didesnės vestuvės vyksta kaimo turizmo sodybose, miesto vestuvių, kurios vyktų restoranuose, man mažai teko organizuoti, jos nelabai populiarios.

Kiek svečių paprastai būna vestuvėse?

– Nuo 30 iki 60 žmonių, žinoma, dažnai svečių skaičius iki vestuvių datos dar sumažėja.

Ar dirbate tik Dzūkijos regione?

– Dirbu visoje Lietuvoje, šiemet net neturiu klientų iš Dzūkijos. Vieną klientą į Dzūkiją prisiviliojau iš Kauno, nes jis ieškojo gražios vietos santuokai ir nenorėjo tradicinių Kauno vietų. Turiu klientų iš Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos.

„Visas darbas prasideda nuo to, kai mane susiranda klientai. Mes aptariame, ko jie tikisi iš tos šventės, suformuojame šventės viziją. Paskui – sutarties pasirašymas“, – pasakoja Rasa Remeškevičienė.

Ar per dešimtmetį pasikeitė vestuvių mados?

– Dabar žmonės savo šventei ieško prabangesnių vietų. Kartais ir dvarų nori, vieta turi būti nauja, graži, labai nemėgsta medienos interjere, jiems tai atrodo kaimietiška. Turi būti išskirtinis interjeras. Reikia renginių vedėjų ir didžėjų. Dažnai būna taip, kad nori dainuojančio vedėjo. Kartais nori ir gyvos muzikos, dažniau – jaunatviškų atlikėjų, vyresnio amžiaus muzikantų rečiau pageidauja. Užsakovai dabar ieško kitokio maisto ir kitokių pramogų, ne fejerverkų, įdomesnių pasirodymų. Prieš dvejus metus buvo vestuvės, kur nuotaka pageidavo, kad per jos šventę dainuotų „Du Donatai“. Mums pasisekė juos prikalbinti, tai buvo jaunųjų dovana.
Mes juos slėpėme iki vidurnakčio, o po ugnies šou svečiai „Du Donatus“ netikėtai pamatė ant scenos.

O kaip lietuviškos vestuvių tradicijos, senoviški ritualai?

– Išlieka Šeimos židinys ir pasitikimas su duona ir druska. Kartais ir to nebūna.

Ar per vestuves muštynių nebūna?

– Mano praktikoje nieko baisaus nėra nutikę, ko negalėtume išspręsti, kas šokiruotų. Viskas kol kas vysta sklandžiai. Būna, kad jaunikis vidurnakčio nesulaukia, bet nieko baisaus, matyt, dėl jaudulio…

Ar Jūsų darbe yra sezoniškumo?

– Taip, prasideda vasara, prasideda ir vestuvės. Dar organizuoju mergvakarius su veidoskaitos edukacijos elementais, nes turiu veidoskaitos specialistės diplomą.

O kas organizavo Jūsų pačios vestuves?

– Organizavau pati, man padėjo draugė floristė, kuri viską dekoravo. Vestuvės buvo nedidelės, tai nesunkiai susitvarkėme.

Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: