Dzūkų žinios

Nemune vėl pasirodė iš Baltarusijos dreifuojančios kontrabandininkų „flotilės“

Dalintis:

Iš šeštadienio į sekmadienį, po vidurnakčio, Nemunu einantį sienos su Baltarusija ruožą stebėję VSAT Varėnos pasienio rinktinės Druskininkų pasienio užkardos pareigūnai upėje, Druskininkų savivaldybės Lipliūnų kaimo apylinkėse, pastebėjo plaukiantį neaiškų objektą. Kurorto pasieniečiai nedelsdami apie tai informavo kolegas iš gretimos Kapčiamiesčio užkardos. Šie valtimi pasivijo srovės nešamą „plaustą”. Tuomet Kapčiamiesčio užkardos pasieniečiai netoliese pastebėjo ir dar vieną atplaukiantį objektą. Motorine valtimi prie „plaustų“ priplaukę pareigūnai pamatė, jog tai – automobilio kameros, apvyniotos plėvele ir užmaskuota smėliu ir žolėmis. Pirmoje pasieniečiai rado 1 790 pakelių cigarečių „Minsk Capital QS“ su Baltarusijos akcizo ženklais, antroje – 3 910 pakelių tokių pat baltarusiškų rūkalų. Prie „plaustų“ buvo rasti ir GPS siųstuvai, kurie kontrabandininkų bendrininkams Lietuvoje būtų padėję aptikti tikslią atplukdyto krovinio vietą.

Po keleto valandų, jau sekmadienio rytą, dar du kontrabandininkų plaustai, Nemunu plaukę Druskininkų savivaldybės Gailiūnų kaimo apylinkėse, pateko į Druskininkų užkardos pasieniečių rankas. Juos „sužvejoję“ VSAT pareigūnai suskaičiavo 1 900 pakelių cigarečių „Minsk Capital MS“ su baltarusiškomis banderolėmis. Kaip ir ankstesni plukdomi kroviniai, jie buvo maskuoti smėliu ir žolėmis. Kroviniams sekti kontrabandininkai panaudojo GPS siųstuvus, įdėtus į plastikinius butelius ir pritvirtintus prie plausto.

Kai Nemunas iš Baltarusijos įteka į Lietuvą, juo 17 kilometrų eina abiejų valstybių siena. Baltarusijos krante kontrabandininkai jaučiai laisvai ir veikia netrukdomi šios šalies pasieniečių. Dažniausiai rūkalų kroviniai su pritvirtintais GPS įrenginiais Baltarusijos krante nuleidžiami į Nemuną planuojant, kad srovė cigaretes atneš į Lietuvos krantą.

Šaltuoju metų laiku kontrabandininkai renkasi ne kartą išbandytą metodą. Cigarečių plaustus bandoma užmaskuoti ir padaryti panašius į plaukiančias ledo lytis. Jie apvyniojami balta polietileno plėvele arba medicinine marle, apkraunami sniegu, ledu bei purvu, o plūdrumui reguliuoti parenkamas įvairus statybinis laužas – plytos, betono blokeliai, šaligatvio trinkelės.

Atšilus orams, keičiasi ir tokių nelegalių krovinių maskavimas. Jie, kaip šiais atvejais Kapčiamiesčio ir Druskininkų pasieniečių sulaikyti kroviniai, apdrabstomi purvu, žemėmis, apkraunami nulaužtomis nendrėmis, kitais augalais, medžių lapais.

Dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis Varėnos pasienio rinktinėje pradėti ikiteisminiai tyrimai. Jiems vadovauja Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus ir Alytaus apylinkės prokuratūros prokurorai.

Cigaretės saugomos Varėnos pasienio rinktinės padaliniuose.

VSAT Varėnos pasienio rinktinės inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: