Dzūkų žinios

Nuslėptas faktas stipriai kirto per Lietuvos prezidento populiarumą

Dalintis:
Algimantas Mikelionis.

Neseniai per Lietuvą nuskambėjo faktas, kad dabartinis mūsų šalies prezidentas G. Nausėda 1988 metais įstojo į sovietų Lietuvos komunistų partiją. Gal toks dalykas ir neturėtų per daug stebinti, bet visgi tai sužinojęs kraipiau galvą, nes tais metais mūsų šalis bruzdėjo persitvarkymo ir Sąjūdžio dvasia, o mano bendraklasiai masiškai išsiseginėjo iš mokyklinių kostiumų švarkų atlapų komjaunuolių ženkliukus su pliko Vlado atvaizdu. Dar tik septyniolikmečiai paprasti provincijos vaikinai matė daug toliau nei tuo metu jau dvidešimt kelerių metų ponas Gitanas. Na, taip, būsimas prezidentas norėjo padaryti mokslinę karjerą ir panašiai, bet šiuo atveju tai buvo ne kokie nors rūstūs 1978 metai, o dešimtmečiu vėliau ir čia kaip niekad tinka posakis: „už trupinį aukso, gardaus valgio šaukštą…“

Tad dabartinis Lietuvos prezidentas savo įžvalgomis nenustebino 1988 metais, kai daugumai lietuvių buvo aišku, kad Sovietų Sąjunga ne tuojau byrės, o jau byrėjo kaip reikiant visu smarkumu ir jėga. Na, pasakysite, būkime atlaidūs. Suklydo, prisipažino, atsiprašė ir viskas, judam toliau. Bet vieną kartą prezidentas prašovęs pro šalį ir antrą kartą pylė pro šalį vėl. Pasirodo, kandidatuodamas į prezidentus nuslėpė faktą, kad buvo sovietų Lietuvos komunistų partijos narys ir į ją įstojo 1988 metais. Šis atvejis dar blogesnis nei pirmasis, nes padaręs rimtą klaidą G. Nausėda ją nuslėpė. Dvi didelės ir rimtos klaidos iš eilės – ne daugoka, o labai daug. Tai sukelia nepasitikėjimą prezidentu kaip asmeniu, nes jis du kartus iš eilės viešai apsimelavo. Kas garantuos, kad jis nemelavo ar nemeluos ateityje daugiau? Bet toliau dar gražiau. Na, atrodo, du kartus suklydai, tai muškis į krūtinę ir sakyk bent tris kartus, kad esi kaltas. Lietuviai yra gana atlaidūs žmonės. Bet vietoj atsiprašymo prezidentas G. Nausėda visai susipainiojo. Bandė kažką miglotai aiškinti, mindžikavo, neaiškiai vebleno ir panašiai. Žodžiu, vietoj to, kad kandidatuodamas į Lietuvos prezidentus vieną kartą būtų aiškiai ir viešai deklaravęs, kad 1988 metais buvo įstojęs į sovietų Lietuvos komunistų partiją, G. Nausėda susikūrė klaidų ir sąmyšio virtinę.

Adomo Žilinsko piešinys.

Tokia painiava netruko atsispindėti Lietuvos prezidento G. Nausėdos populiarumo reitinguose. Balandžio 29 dieną laikraštyje „Lietuvos rytas“ buvo paskelbti balandžio 14–22 dienomis bendrovės „Vilmorus“ atliktos apklausos rezultatai. Respondentams buvo užduotas klausimas, kurie Lietuvos visuomenės veikėjai, jų nuomone, geriausiai atstovauja jų interesams. Jeigu prieš mėnesį už prezidentą pasisakė 15,9 procento apklaustųjų, tai dabar tokių yra jau tik 12,7 procento. Tad per mėnesį prezidento populiarumas krito net 3,2 procento. Kitas klausimas buvo: palankiai ar nepalankiai vertinate šiuos Lietuvos visuomenės veikėjus. Jeigu prieš mėnesį prezidentą G. Nausėdą palankiai vertino 63,9 procento, tai dabar – tik 54,5 procento. Išaugo ir nepalankiai prezidentą vertinančiųjų gretos: nuo 16,8 prieš mėnesį iki 22,1 dabar.

Nevykęs prezidento aiškinimasis dėl narystės sovietų Lietuvos komunistų partijoje ir to fakto nuslėpimas kirto ir per prezidentūros populiarumą. Jeigu prieš mėnesį prezidentūra pasitikėjo 45,8 procento respondentų, tai dabar tik 36,2 procento apklaustųjų. Išaugo ir nepasitikinčiųjų prezidentūra skaičius. Prieš mėnesį prezidentūra nepasitikėjo 17,3 apklaustųjų, dabar – 23,1 respondentų.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: