Dzūkų žinios

Šiandien šaltkalvis – perspektyvi, įdomi ir paklausi profesija

Dalintis:

Lietuvoje susidarė neįprasta situacija. Senstant visuomenei, o daliai jos emigruojant, šalies inžinerinis sektorius susidūrė su šaltkalvių trūkumu. Darbdaviai kalba apie tokių specialistų būtinumą pramonėje, statybose ir kitose sektoriuose, tačiau rasti darbuotojų tampa vis sudėtingiau. Situacija tokia prasta, kad mokymo įstaigos fiksuoja vis mažėjantį susidomėjimą inžinerine pakraipa, o dalis net nesurenka norinčių studijuoti šios profesijos.

Lietuvos inžinerijos ir technologijų pramonės asociacijos (LINPRA) direktorius Darius Lasionis sako, kad šiai dienai gamybinės ir inžinerinės profesijos nėra populiarios. Ši tendencija matoma ne tik mūsų šalyje, bet visoje Europoje.

„Tokios profesijos, kaip šaltkalvio, nesurenka reikiamo kiekio moksleivių, todėl automatiškai baigusių profesines mokyklas ir įgijusių kvalifikaciją skaičius yra sąlyginai mažas, o įmonių poreikis yra nemenkas. Ypač trūksta patyrusių ir kompetentingų darbuotojų“, – tikina jis.

Anot D. Lasionio, kompetentingi, savo žinias nuolat tobulinantys šaltkalviai, sugebantys skaityti brėžinius, juos analizuoti, konstruoti ir galiausiai organizuoti, kad gaminys būtų pagamintas, yra labai vertinami darbo rinkoje.

„Tokie žmonės tikrai gali uždirbti didesnius nei rinkos vidurkis atlyginimus“, – aiškina jis.

Perspektyvi profesija

Alytaus profesinio rengimo centro Sektorinio praktinio mokymo centro vadovė Živilė Šatienė tvirtina, kad jaunimas nesirenka šios programos, nes ji jiems atrodo atgyvenusi, be perspektyvos, nepatraukli. Mokymo įstaiga paskutinius porą metų nesurinko šios programos mokinių. Paradoksalu, tačiau jaunimas renkasi suvirintojo, bet ne šaltkalvio profesiją, nors šaltkalvio profesija yra platesnė turinio prasme.

„Šaltkalvio modulinė profesinio mokymo programa skirta kvalifikuotam šaltkalviui parengti, kuris gebėtų atlikti šaltkalviškas operacijas, savarankiškai mechaniškai apdirbti detales metalo pjovimo staklėmis, deformuoti jas staklėmis, remontuoti įvairios paskirties mechanizmus, junginius ir agregatus. Mokymo programos metu mokiniai išmoks atlikti šaltkalviškas operacijas tiek rankinėmis, tiek ir elektrinėmis, akumuliatorinėmis, pneumatinėmis ir hidraulinėmis priemonėmis“, – sako pašnekovė. Ž. Šatienė pažymi, kad šaltkalvio profesija yra plačiai paplitusi, ji yra paklausi visuose gamybos ir eksploatavimo etapuose. Alytaus regione yra apie 40 įmonių dirbančių metalo apdirbimo srityje.

„Alytaus mieste veikia kelios didelės metalo apdirbimo įmonės, kurioms šios srities kvalifikuotų darbuotojų labai trūksta, nes senosios kartos specialistai baigia darbinę karjerą, o jaunimas baiminasi pasirinkti šią profesiją. Tačiau tai profesija su didele perspektyva, nes šių dienų įmonių įranga moderni“, – įsitikinusi ji.

Gamybos pramonės įmonės yra pasiruošusios priimti Alytaus profesinio mokymo centro mokinius ir juos įdarbinti pagal pameistrystės formą, kuri leidžia švietimo sistemai greičiau reaguoti į kintančius darbo rinkos poreikius, todėl ji stiprinama įvairiomis priemonėmis, įskaitant ir finansines. Švietimo įstaigų ir verslo įmonių jungtinis projektas „Pameistrystė – nauja galimybė man!“ – tai puiki galimybė paruošti kvalifikuotus darbuotojus, o jaunimui – save išmėginti paklausioje profesijoje. Tai projektas, suteikiantis galimybę įdarbinti besimokančius asmenis, sudarant visas darbo ir mokymosi sąlygas.

Įdomu ir nemonotoniška

Metalo apdirbimo įmonėje „FERN PRODUCTION“ dirbantis gamybos darbų vadovas Oleksandras pasakoja, kad tokių specialybių kaip šaltkalvis ar suvirintojas rinkai labai reikia, tokie specialistai tiesiog graibstomi.

„Šis darbas tikrai įdomus, reikia turėti nemažai inžinerinių žinių, nes tenka braižyti brėžinius, kurti įvairias metalo konstrukcijas. Šaltkalviai prisideda prie naujų technologijų, inovacijų, kas yra tikrai labai įdomu. Tai yra galimybė prisidėti prie unikalių, didingų gaminių gamybos, naujų technologijų diegimo, be to, gaminame tuos gaminius, kurie gali prisitaikyti ir prie naujų technologijų, tokių kaip vandenilio pramonė“, – sako jis.

Oleksandrui antrina ir bendrovėje „FERN PRODUCTION“ dirbantis kolega Marius, kuris planuoja rinktis šaltkalvio profesiją. Jis pabrėžia, kad šiame darbe nėra jokios rutinos, kiekvieną dieną reikia spręsti skirtingas užduotis.

„Šis darbas nėra monotoniškas, kasdien išbandai kažką naujo, nedarai vieno darbo ir nėra rutinos. Nenorėčiau kiekvieną dieną virinti ir virinti, o šaltkalvis atlieka labai daug darbų. Kažkas įdomesnio, o specialybė perspektyvi“, – aiškina jis.

Metalo apdirbimo įmonės „FERN PRODUCTION“ gamybos vadovas Laimonas Kučinskas tikina, kad bendrovė taip pat susiduria su kompetentingų darbuotojų trūkumu, nors darbo apstu. Bendradarbiavimas su Alytaus profesinio rengimo centru ir dalyvavimas pameistrystės projekte leis ne tik parengti reikiamos kvalifikacijos specialistą, suteikti konkrečiai darbo vietai reikalingų įgūdžių, bet ir kelti jau dirbančių darbuotojų kvalifikaciją.

Siekiant išspręsti šią problemą, Alytaus profesinio rengimo centras organizuos priėmimą į Šaltkalvio modulinę profesinio mokymo programą asmenims, turintiems pagrindinį ar vidurinį išsilavinimą, ar siekiantiems antros kvalifikacijos.

Birželio 1 d. prasidės 2023 m. pagrindinis priėmimas į profesinio mokymo įstaigas.

Švietimo įstaigoje įkurtas Inžinerinės pramonės sektorinio praktinio mokymo centras, kuriame veikia Metalo apdirbimo mechaninio valdymo, Metalo apdirbimo programinio valdymo, Suvirinimo laboratorijos. Šiose laboratorijose veikia naujausia ir pažangiausia praktinio mokymo įranga, kuri sudaro sąlygas besimokantiems asmenims našiai ir kokybiškai dirbti bei tapti paklausiais ir konkurencingais darbo rinkoje.

Pasitik rudenį su nauja specialybe ir darbu!

„FERN PRODUCTION“ turi pasirašęs bendradarbiavimo sutartį su Alytaus profesinio rengimo centru ir dalyvauja pameistrystės programoje, kuri mokiniui suteikia daugybę naudų. Visų pirma, jis gali mokytis ir dirbti įmonėje realiose sąlygose vienu metu bei įgyti kvalifikaciją. Be to, mokinys gauna tiek darbo užmokestį, tiek stipendiją.

Kviečiame mokytis Alytaus profesinio rengimo centre su 100 proc. įsidarbinimo galimybe metalo apdirbimo įmonėje Alytuje „FERN PRODUCTION“.

Daugiau informacijos apie mokymo programą: +37068269712

Daugiau informacijos apie įsidarbinimą: +37061233849

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: