Dzūkų žinios

Vasarą pasitikite Varėnoje: šventės programoje – nuo pasakojančio traukinio iki šokių su Leonu Somovu

Dalintis:
Leonas Somovas, GJan, Gabrielius Vagelis. (Organizatorių nuotr.)

Kas nelaukia vasaros? Vargu, ar tokių žmonių atsirastų. Tad griebkite į parankę antrą pusę, tėvus, draugus, vaikus ir šiltąjį sezoną pasitikite įspūdžių bei smagių potyrių šventėje Varėnoje! Dzūkijos perlu tituluojamas kraštas jau antrus metus iš eilės svečius iš visos Lietuvos kviečia į turizmo sezono atidarymo šventę, kurioje bus tiek veiklų ir pramogų, kad vasarą pradėsite pačia aukščiausia nata!

Vasaros sezono atidarymui skirti renginiai Varėnoje vyks birželio 3-4 dienomis. Savaitgalio renginių programoje svečių laukia visas glėbys įdomių veiklų: geolokacinis lobių ieškojimo žaidimas, gatvės maisto festivalis Varėnos miesto centre su „Pasaulio puodų“ įkūrėju, „Merkinės fabriko“ vadovu Vytaru Radzevičiumi, naujojo TVIC‘o atidarymas, vietos maisto gamintojų turgelis, koncertinė programa su atlikėjais Gabrieliumi Vageliu ir GJan, diskoteka su Leonu Somovu, motociklininkų sezono atidarymas, atvirų durų dienos kultūros ir turizmo įstaigose, ekskursijos, specialūs apgyvendinimo, maitinimo ir pramogų pasiūlymai, orientacinės sporto varžybos, pramogos vaikams ir dar daug kitų veiklų.

Renginio idėjos autorė ir viena iš organizatorių Ilona Norkūnienė pasakoja, kad praėjusiais metais startavusi vasaros pradžios šventė sulaukė gausybės gerų atsiliepimų, todėl nuspręsta ją surengti ir šiemet.

„Tikimės, kad šis renginys taps gražia Varėnos krašto tradicija, nes pernai jis pateisino tiek mūsų, kaip organizatorių, tiek vietos gyventojų ir verslų, svečių lūkesčius. Norime pakviesti žmones iš visos Lietuvos vasaros sezoną pradėti ir jį praleisti būtent Varėnoje – harmoningoje draugystėje su gamta.

Varėnos kraštas ir jos apylinkės išsiskiria tuo, kad tai yra didžiausia ir žaliausia teritorija Lietuvoje. Bendrystė su gamta moko žmogų atrasti ir vertinti iš natūralumo kylančią harmoniją. Žmogus Varėnos apylinkėse atsigauna nuo urbanizuoto pasaulio dažnai dirbtinai primestos sumaišties, išmoksta įsiklausyti ne tik į save, bet ir į aplinką. Šiuolaikiniam žmogui buvimas gamtoje yra tiesiog būtinas. Tad norime tą organizuotą, skubantį, pareigų kupiną žmogų pakviesti „pasiklysti“ Varėnos miškuose, susidraugauti su gamta bei pasisemti jos teikiamos harmonijos“, – pasakoja I.Norkūnienė.

Vytaras Radzevičius. (Organizatorių nuotr.)

Pasakojantis traukinys? Taip, tai įmanoma!

Varėnos šventėje tikimasi svečių ne tik iš Dzūkijos krašto, bet iš visos Lietuvos, o tai padaryti bus itin paprasta. Birželio 3-ąją į renginį kviečiama vykti ypatingu „Pasakojančiu traukiniu“, iš Vilniaus išvykstančiu 10.20 val. maršrutu Vilnius–Varėna–Zervynos.

Vasaros sezono atidarymo proga traukiniu kviečiama keliauti ne tik į Varėną, bet ir į neseniai lankytojams duris atvėrusį Stėgalių stumbryną Dzūkijos nacionaliniame parke, netoli Zervynų kaimo. Kelionės metu keleiviams žadamos ne tik įdomios istorijos apie pirmąjį Lietuvoje geležinkelį, bet ir konkursai bei žygis Dzūkijos pušynais iki ten, kur jau įsikūrusi stumbrų banda.

„Geležinkelis yra neatsiejama Varėnos istorijos dalis. Traukiniai čia iki šiol rieda pirmąja Lietuvoje dar 1863 m. nutiesta geležinkelio vėže. Kviečiame atrasti keliones į Varėną traukiniu, sužinoti, kiek daug slepia pirmasis Lietuvoje geležinkelis, jo istorija ir kiek naujo galima pamatyti bei atrasti juo vykstant dabar“, – teigia „Pasakojančio traukinio“ iniciatorius Adomas Taraskevičius, lydėsiantis keleivius ir kelionės birželio 3-ąją metu.

Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/renginiai/vasara-pasitikite-varenoje-sventes-programoje-nuo-pasakojancio-traukinio-iki-sokiu-su-leonu-somovu-29-2055022?fbclid=IwAR30RsNsdvt2BhuxLImIl84u1yXMkSshKG_SBj3QcfFZmNITJMIK5BVeO8A&utm_medium=copied„Bendradarbiaudami su bendrove „LTG link“ skatiname į šventę keliauti tvariai, mėgautis gamta, tačiau tai daryti tausojant ir gerbiant ją“, –papildo ir I.Norkūnienė.

Maždaug 100 ha Stėgalių gamtinis kompleksas įsikūręs apie 3 km nuo Zervynų kaimo, kur ir sustos traukinys. Nuo stotelės keleiviai stumbryną galės pasiekti sužymėtu taku. Pabuvus Strėgalių komplekse lankytojai galės traukti tuo pačiu keliu į Zervynų kaimą ir patys atrasti dar XVIII – XIX a. susiformavusio 48 sodybų kaimo vaizdą. Norintys tą dieną pažygiuoti daugiau – galės keliauti 7 km iki Marcinkonių ir iš ten grįžti traukiniu namo.

Dar daugiau įdomių veiklų

Tie, kuriems norisi ne tik gamtos, bet ir pramogų, kviečiami iš „Pasakojančio traukinio“ išlipti Varėnoje, kur šurmuliuos gatvės maisto festivalis „Pasaulio puodai“, amatų mugė, šeimoms su vaikais skirtos pramogos ir daugybė kitų veiklų, tarp kurių ir viena iš didžiausių šventės naujienų – susitikimai ir pokalbiai su garsiausiais Lietuvos keliautojais Vytaru Radzevičiumi, Orijumi Gasanovu, Vykintu Vaitkevičiumi.

„Labai džiaugiamės, kad šiemet turėsime šią unikalią erdvę su keliautojais – pokalbius su jais moderuos iš Varėnos kilusi žinoma žurnalistė Ugnė Martusevičiūtė. Neabejojame, kad svečių laukia smagūs pokalbiai ir jaukūs pasibuvimai“, – sako I.Norkūnienė.

Šventės idėjos autorė skatina išnaudoti kuo daugiau erdvių su skirtingomis veiklomis, mat patirčių čia bus apstu: nuo pasaulio skonių ragavimo – neapolietiškos picos, belgiškų blynų, charčio – iki smagumynų patiems mažiausiems šventės dalyviams, kuriems ruošiamas profesionalaus teatro spektaklis, pasijodinėjimas žirgais, kūrybinės dirbtuvės ir kitos linksmybės.

„Norisi gyvos, klegančios šventės, kurioje veiklos ir pramogų rastų įvairaus amžiaus žmonės – tokią šventę ir planuojame. Džiugu, kad Varėną vis labiau atranda jaunos šeimos: miestas gyvas, jame daugiau šypsenų ir malonaus bruzdesio – toks ir yra šios šventės tikslas“, – šypteli pašnekovė.

Na, o vyšnia ant torto svečių lauks vakarop po atviru dangumi – šventę vainikuos vakarinė muzikinė programa Dainų slėnyje. „Turime labai gražią, vandens apsuptą renginių erdvę. Tai puiki vieta vasaros koncertui“, – priduria I.Norkūnienė.

Pašnekovė neabejoja, kad tokios šventės yra puiki proga susitikti šeimoms, draugams, bendruomenėms ir jaunimui – iš gausybės nemokamų pramogų kiekvienas ras ką pamatyti, paragauti bei patirti.

„Labai norime, kad žmonės atrastų Varėnos kraštą, gausybę jos lankomų objektų. Nuoširdžiai tikime, kad Varėna yra puiki vieta ir vasaros pramogoms: turime įdomių dviračių maršrutų miško keliukais bei nuostabiais šilais, pažintinių takų pėstiesiems. Ši kryptis taip pat yra nuostabi patyriminėmis bei pažintinėmis patirtimis: ornitoliginės, grybų pažinimo ekskursijos, istoriniai maršrutai, Dzūkijos nacionalinis parkas ir daug kitų įdomių veiklų – belieka tik išsirinkti ir pažinti šį nuostabų kraštą“, – ragina I.Norkūnienė.

Daugiau informacijos apie renginį varenavisit.lt.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: