Dzūkų žinios

Jei nebus imtasi kardinalių priemonių, Lazdijai pasmerkti žlugti

Dalintis:

Donatas Mizaras

Kandidatas į LR Seimą Jotvingių (Lazdijų-Druskininkų) apygardoje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga

Nereikia būti dideliu specialistu – beveik kiekvienas paprastas Lazdijų rajono gyventojas jau mato, kad ekonominė, socialinė situacija rajone tik blogėja. Tai patvirtino ir mano sutiktas bei pašnekintas link parduotuvės einantis seirijiškis Algirdas, ar Krosnoje, Šv. Mato atlaiduose kalbinta, didžiąją gyvenimo dalį šiame miestelyje gyvenusi moteris, daugelis kitų sutiktų šio krašto žmonių. Darbų nėra, dauguma žmonių gyvena iš pašalpų ir nedarbo išmokų, liūdniausia, kad žmonės nemato prošvaisčių.

Kad ir kaip būtų bandoma viską piešti gražiomis spalvomis, tačiau realybės nepaslėpsi. Kaip matematikas, labai mėgstu šnekėti skaičiais, remtis statistika bei lyginti kaimynystėje esančias savivaldybes, nuolat domiuosi Lazdijų-Druskininkų apygardos situacija. Nors problemų yra kiekvienoje savivaldybėje, tačiau Druskininkų išsivystymo lygis ir Lazdijų rajono – kardinaliai skirtingi. Pranašumų prieš Lazdijus turi ir kitos Alytaus apskrities savivaldybės. Tokia situacija stipriai lemia tolesnę Lazdijų krašto ateitį, nes pralaimima konkurencija visose srityse. Svarbiausias dalykas – prarandami žmonės, jie migruoja, išvažiuoja ten, kur geriau. Iš vienos pusės galima džiaugtis, kad daliai lazdijiečių darbą pasiūlo Druskininkai ar Alytus, tačiau kas kurs ir augins gražų Lazdijų kraštą?

Nors Druskininkų ir Lazdijų biudžeto pajamos tik nežymiai skiriasi, gėrio sukuriama gana skirtingai. Labai gaila, bet Lazdijų rajone didžiausias skurdo lygis apskrityje ir vienas didžiausių šalyje. Didelę Lazdijų rajono biudžeto dalį „suvalgo“ mokamos pašalpos. Pašalpų gavėjų yra apie 1400 asmenų, o tūkstančiui rajono gyventojų tenka 67 pašalpų gavėjai. Tuo tarpu Druskininkų savivaldybėje šis rodiklis tris su puse karto mažesnis – tik 19. Pragyvenimo lygio skirtumus atspindi ir kiti skaičiai – Druskininkų savivaldybėje įsikūrusių įmonių pajamos tris kartus lenkia Lazdijuose gyvuojančių įmonių pajamas (515 mln. Eur prieš 174 mln.). Nėra net ką kalbėti apie tiesiogines užsienio investicijas, kurių dydis Druskininkuose ir Lazdijuose skiriasi net 20 kartų. Visi šie skaičiai turi įtakos gyventojų užimtumo lygiui, o Lazdijų rajone tiesiog bado akis. Didelis procentas žmonių dirba rajono biudžetinėse įstaigose, o visose Lazdijų rajone veikiančiose verslo įmonėse yra vos 1669 darbo vietos. Šie ir kiti rodikliai turi įtakos, kad Lazdijų rajonas gyventojų skaičiumi susitraukia po maždaug kelis šimtus žmonių kasmet, kai tuo tarpu Druskininkai turi nedidelį prieaugį. Jei nebus imtasi kardinalių priemonių, rajonas pasmerktas žlugti.

Kokią išeitį siūlau? Neišvengiamas ir būtinas valdininkų skaičiaus mažinimas, savivaldybės funkcijų optimizavimas ir išlaidų peržiūrėjimas. Nelabai suprantama, ar tikrai rajonui reikalingos net 11 seniūnijų? Lazdijų kraštas turi neišnaudotas turizmo galimybes, tačiau tai neturi tapti panacėja, nes konkuruoti su Druskininkais – mažai prasmės. Didžiulį dėmesį ir pastangas kviesčiau dėti į gamybos, netaršios pramonės atsiradimą, keisti savivaldybės ilgalaikį strateginį veiklos planą smulkaus ir vidutinio verslo vystymosi dalyje. Parama smulkiam vietiniam verslui, šeimų verslui turi būti didesnė ir nedeklaratyvi, o realiai veikianti. Reikia didinti patrauklumą verslo infrastruktūroje, kurti verslo ekonomines zonas, pritraukti gamybininkus, logistikos parkus, technologijų įmones, o verslo įmonėms, steigiančioms naujas darbo vietas, suteikti mokestines lengvatas.

Negirdėjau, kad Lazdijų rajono valdžia dalyvautų kokiose nors verslo misijose, susitikimuose su užsienio kompanijomis, investuotojais. Būtina skatinti žmonių persikvalifikavimą, paklausių profesijų įgijimą, mokymąsi visą gyvenimą. Ne pašalpos turėtų būti skurdo mažinimo įrankis.

Mano požiūriu, šiuo metu ne prabangius sporto centrus už keliolika milijonų turime statyti, o parengti pagrindus naujų darbo vietų atsiradimui. Geografiškai patogi pasienio vieta, nutiesta europinė geležinkelio vėžė ir šalia esantys savivaldybės sklypai turi potencialą.

Noriu rajone įnešti naujų vėjų, nestinga patirties savivaldoje ir versle, todėl turiu gelbėjimo planą Lazdijams. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga pasisako už regionų stiprinimą ir tam turi konkrečią programą. Pasitikėkite mumis, leiskite mums veikti, išreikškite savo valią balsuodami už mane ir sąrašą Nr. 8!

Užs. Nr. 2024-PI003

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: