Dzūkų žinios

Tarybos opozicija negaili jėgų, kad jau kitais metais sumažėtų žemės mokestis

Dalintis:
Opozicijos iniciatyva jau įregistruotas tarybos sprendimo projektas dėl tarifo mažinimo, taip pat netrukus bus įregistruotas projektas dėl lengvatų taikymo. Panašu, jog tokiems sprendimams pritaria ne tik opozicija, bet ir sveiko proto valdančiųjų atstovai.

Nors jau baigėsi terminas sumokėti žemės mokestį, tačiau iki šiol nerimsta aistros dėl triskart padidėjusio mokesčio sumos. Paaiškėjo, jog mokestis galėjo būti daug mažesnis, jei savivaldybių vadovai laiku būtų kreipęsi į savivaldybių tarybas dėl tarifo sumažinimo. Kas galėtų paneigti, jog merai, norėdami gauti daugiau pajamų į biudžetus, tiesiog nutylėjo apie padidintas mokestines žemės vertes ir išaugsiantį žemės mokestį?

Lazdijų rajono savivaldybės tarybos opozicijos atstovai suka galvas, ką daryti, kad rajono žmonėms kuo greičiau būtų sumažintas žemės mokestis. Opozicijos iniciatyva jau įregistruotas tarybos sprendimo projektas dėl tarifo mažinimo, taip pat netrukus bus įregistruotas projektas dėl lengvatų taikymo.

Panašu, jog tokiems sprendimams pritaria ne tik opozicija, bet ir sveiko proto valdančiųjų atstovai.

Siūlo triskart sumažinti koeficientą

Opozicijoje dirbanti tarybos narė Vilma Danauskienė sakė, kad imtis žemės mokesčio mažinimo buvo opozicijos iniciatyva. V. Danauskienė atliko techninį darbą – parengė sprendimo projektą, pasirūpino, kad jis būtų įregistruotas. Dabar projektas turėtų būti apsvarstytas kuriame nors iš tarybos komitetų, o po to merė turėtų tą klausimą įtraukti į tarybos posėdžio darbotvarkę.

„Projekto esmė – žemės mokesčio tarifą sumažinti iki pusės procento nuo mokestinės žemės vertės, nes dabar yra 1,5 proc. naudojamai žemei ir 4 proc. apleistiems sklypams. Siūlau, kad tik naudojamiems žemės sklypams mokestis būtų mažinamas, o apleistiems liktų tas pats“, – sakė V. Danauskienė.

Paklausta, ar ji tiki, jog šį sprendimo projektą palaikys ir pozicija, tarybos narė mano, jog ir valdantieji turėtų jį paremti.

„Apeliuoju į tai, kad dabartinė valdančioji dauguma yra tie patys vakarykščiai „valstiečiai“, tikiu, kad Skvernelio ideologija iš jų neišmušė tos valstietiškos dvasios“, – sakė V. Danauskienė.

Yra finansinių alternatyvų

Tarybos narė sakė, jog politinis jaunimas jos klausia, iš kur reiks paimti pinigų į biudžetą, jei sumažinsime žemės mokestį.

„Manau, kad tam yra daug alternatyvų: merės reprezentacinis fondas, apie 100 tūkstančių eurų per metus, yra galimybės gauti pinigų iš infrastruktūros plėtros mokesčio, pakeliant tarifą, didės gyventojų pajamų mokestis, nes auga atlyginimai. Manau, reikia ieškoti alternatyvų, iš ko tą nedagavimą kompensuoti“, – sakė tarybos narė.

Jos nuomone, žemės mokesčio mažinimas yra ne ekonominis, bet valdžios solidarizavimosi su rinkėjais, su gyventojais klausimas.

„Reikia solidarizuotis su mokesčių mokėtojais, kurių mokami pinigai ir yra mokesčiai, iš kurių laikosi valdžia. Tai būtų teisingos ir rūpestingos valdžios požiūris. Savivaldybė ir valstybė neturėtų būti tas godus grobuonis, kuris apkrauna žmones lažu ir dešimtinėmis“, – sakė V. Danauskienė.

Valdžia laiku nesikreipė į tarybą

Paklausta, ar yra nustatytas terminas, iki kada turėtų būti priimti tarybos sprendimai, kad būtų mažesnis žemės mokestis, tarybos narė atsakė, jog niekas nenori aiškintis įstatymo galiojimo aspekto, nors Žemės mokesčio įstatymas yra priimtas, ten aiškiai įvardintos procedūros.

„Jei šis klausimas būtų laiku atneštas į tarybą, dar praeitoje kadencijoje, rugpjūtį ar rugsėjį, nes savivaldybė tada gavo Registrų centro raštus apie perskaičiuotas vertes, tai viskas būtų buvę kitaip. Tačiau mūsų savivaldybė į tai nesureagavo. Pernai buvo galimybė taryboje priimti sprendimą, pakeisti tarifą, todėl šiemet jau nebūtume turėję tokių didelių mokesčių. Jei iki liepos 1 dienos merė būtų atnešusi į tarybą siūlymą sumažinti tarifus, tai mes būtume galėję jau nuo 2024 metų išgelbėti mūsų žmones nuo didesnių mokesčių. Dabar, jei taryba pritartų, sumažintas mokesčio tarifas būtų taikomas nuo 2025 metų “, – teigė V. Danauskienė.

Ji pripažino, jog yra teisinis būdas sumažinti žemės mokestį ir kitiems metams, taikant žemės mokesčių lengvatas. Per jas galima iš dalies kompensuoti mokestį žemės ūkio paskirties sklypams. Opozicija taip pat registruos sprendimo projektą dėl žemės mokesčio lengvatų taikymo.

Albinas Žymančius, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys, opozicijos atstovas:
„Po paskutinio tarybos posėdžio opozicijos atstovai ir vienas pozicijos narys buvome susirinkę pasitarimui dėl žemės mokesčio. Opozicija inicijavo raštą, kad šis klausimas turi būti įtrauktas į artimiausio tarybos posėdžio darbotvarkę. Mes negalime skriausti savo žmonių. Mes vieningai išreiškėme savo nuomonę, kad žemės mokesčio didinimas yra didžiausia nesąmonė, kurią padarė Vyriausybė ir Lietuvos savivaldybių asociacija. Jei taryba pritars opozicijos siūlymui, mūsų žemės naudotojai mokės 0, 5 proc. koeficientą. Sutinku su tuo, kad apleistos ir neprižiūrimos žemės turėtų išlaikyti 4 procentų koeficientą.
Reikia tą klausimą kuo greičiau kelti, nes šiemet jau traukinys nuvažiavo, mokesčio kitiems metams jau nepakeisime, dėl to labiausiai nukentės mūsų žemdirbiškas regionas, kur prastos žemės. O mokestis labai didelis. Žmonės pirko žemę, ėmė paskolas, o dabar teks už ją mokėti didelius mokesčius. Tai neteisinga.“

Artūras Margelis, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys, opozicijos lyderis:
„Opozicijos nuomone, reikia sumažinti žemės mokestį. Anksčiau buvome parengę sprendimo projektą, tačiau jis nebuvo įtrauktas į tarybos darbotvarkę. Siūlome skubiai koeficientą mažinti iki 0,5 proc. nuo dabar galiojančio 1,5 proc. Šiemet žemės mokestis padidėjo 3,2 karto. Jei sumažintume koeficientą iki 0,5 proc., tai turėtume beveik tą patį dydį, kaip turėjome iki jo padidėjimo, tik 20 proc. didesnį. Dar reikia įvertinti mokesčio lengvatas, per lengvatas būtų galima sumažinti mokesčius ir 2024 metams.“

Benius Rūtelionis, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys, valdančiosios daugumos atstovas:
„Važinėju po visą Lietuvą ir išklausau ūkininkų nuomones apie žemės mokestį. Manau, kad jo nereikėjo didinti. Aš ir pats pajutau, kaip stipriai man padidėjo žemės mokestis už sodybinį sklypą. Manau, kad dėl to kalta dabartinė Seimo valdančioji dauguma, padidinusi mokestį. Mes su kolegomis per ūkininkų šventę kalbėjome, kad tas mokestis yra neteisingas, Seimo nariai turi išgirsti žmonių balsą. Kai dėl mokesčio mažinimo Lazdijuose, tai nenorėčiau daug išsiplėsti, reikia pasitarti su kolegomis, tačiau akivaizdu, kad Lazdijuose už žemę tikrai per daug reikia mokėti. Daug nenoriu kalbėti, bet palaikau mūsų krašto žmones dėl mažesnio mokesčio. O jei kalbėtume linksmiau, tai manau, kad ir Margelio anūkas, kuris laimėjo „Mažojo ūkininko“ nominaciją, palaikytų mokesčio mažinimą.“

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: