Dzūkų žinios

Kultūra

Šiųmečių apdovanojimų metu ant garbingos pakylos pasirodęs A. Kamarūnas pasimojavo su Prezidentu ir papasakojo, ką nuveikė per metus.

Vilniaus arkikatedros organizuotas tradicinis Šv. Kazimiero skulptūrėlių, piešinių ir filmukų konkursas, kurio šių metų tema „Šv. Kazimieras – ko galėčiau iš jo pasimokyti šiandien?“, sulaukė ir Lazdijų krašto atstovių darbų.

Tokį jaukų, linksmą ir prasmingą Kovo 11-osios paminėjimą, koks praėjusį pirmadienį vyko Lazdijuose, ilgai prisimins mūsų krašto žmonės.

Kovo 12 dieną Seime atidaryta Alytaus rajone veikiančios „Perkūnkalnio“ bendruomenės narės Nijolės Stakėnienės unikalių šieno dekoracijų ir verbų paroda.

Svajonės išsipildė, arimas arkliais rado vietą Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvade, todėl ši tradicija mūsų krašte bus dar labiau puoselėjama, turėtume sulaukti naujų, prasmingų renginių.

Lazdijų gėlininkai jau ruošiasi gėlių prekybai Kovo 8-osios proga.

Maloniai kviečiu Jus atvykti į dokumentinio filmo Juozas Jakavonis-Tigras pristatymą, kuris vyks kovo 3 d. 15 val. kino teatre „Dainava“, Sporto g. 2, Alytus.

Mugės Kultūros alėjoje lankytojus traukė stendas „Mes dzūkai girių karaliai“, kuriame savo pajėgas suvienijo Dzūkijos savivaldybių Kultūros centrai.

Premjera jau kovo 16 d. 18 val. Lazdijų kultūros centre. Daugiau informacijos: pasiklydeslaike.lt.

Vasario 16-osios išvakarėse Šaulių namuose buvo pristatyta partizanų ryšininko, pogrindininko Jono Arbačiausko knyga „Laisvės kovų dramos“, pasakojanti apie partizanų kovas už Lietuvos nepriklausomybę.

Nors atrodytų, kad dar laiko daug iki Verbų sekmadienio ir Velykų, tačiau mūsų krašto žmonės jau dabar galvoja, kaip pasitiks Velykas.

Ketvirtadienio vakarą nuoširdžiausi sveikinimai, apdovanojimai ir Alytaus miesto teatro Didžiojoje salėje skambėję aplodismentai buvo skirti labiausiai 2023 m. nusipelniusiems alytiškiams – čia įteikti Alytaus metų apdovanojimai – „Alytus-Myliu“ statulėlės.

Už nuopelnus Lazdijų kraštui ir valstybei Laisvės angelų statulėlėmis buvo apdovanoti (iš kairės) Salomėja Teresė Jotautienė, Edmundas Henrikas Jastramskas ir Onutė Juodkienė.

2024 m. vasario 16 d. Valstybės atkūrimo dienos proga Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda už nuopelnus Lietuvai, už jos vardo garsinimą pasaulyje, už atsidavimą jai kasdieniu prasmingu darbu įteikė valstybinius apdovanojimus žmonėms, vertiems didžiausio pagerbimo.

Kovo 6-ąją minėsime Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago 106-ąsias gimimo metines. Jo dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė ir bendraamžiai prisimena Adolfą kaip daug sportuojantį, mėgusį dainuoti.

Vasario 16-oji Lazdijuose: iškilmingos mišios ir Laisvės angelų įteikimas

Lazdijų rajono policijos komisariate vyko 2023 metų veiklos rezultatų aptarimas.

Per Dzūkiją nuvilnijo Užgavėnės – žiemos pabaigos, džiaugsmo, juoko, smagių pokštų šventė, turinti ir krikščioniškų, ir pagoniškų tradicijų.

Šiltose, erdviose, po remonto dar dažais kvepiančiose patalpose jos iškart kibo į darbus: nusimatė tolimesnes Veisiejų „Carito“ veiklos gaires, aptarė būsimus darbus.

Merkinėje pirmą kartą rengiamos užeivių Užgavėnės, kuriose neabejotinai gims visiškai naujos tradicijos.

Daugiau nei penkis dešimtmečius Lazdijų kultūros centro šokių kolektyvui „Lazdija“ vadovaujanti Janina Dereškevičienė sakė, jog labai tuo džiaugiasi.

Antri metai iš eilės programai „Tau, Alytau“ iš Alytaus miesto biudžeto skirta ta pati – 40 tūkst. eurų suma.

Lazdijų turizmo informacinio centro vadybininkė, laikinai einanti direktoriaus pareigas, Jolita Bakšaitė pasidžiaugė, kad Lazdijų krašto stende sulaukta tikrai gausaus lankytojų būrio: lankytojų buvo daug, dirbta intensyviai.

Lazdijų rajono savivaldybė vasario mėnesį planuoja pradėti Kalniškės mūšio vietos įamžinimo techninio projekto parengimo procedūrą.

Nuotaikingas koncertas „Čigoniškos sielos netylančios stygos“, kuris vyks vasario 10 d. 17.00 val. Alytaus kultūros centre.

Po penkerių metų pertraukos į Dzūkiją grįžta ristūnų žirgų lenktynės.

Kviečiame aktyviai prisijungti prie šios gražios mūsų krašto tradicijos ir iki vasario 10 d.  pasiūlyti tuos, kurie nuoširdžiai, kantriai, tačiau kartais – labai tyliai dirba savo krašto ir visos Lietuvos labui.

Angelė ir Gintas Juškevičiai yra Seirijų liaudiškos muzikos kapelos „Seirija“ nariai.