Dzūkų žinios

Metraščio „Jotvingių kraštas“ sutiktuvės, minint partizano Vytauto Prabulio 100-ąsias gimimo metines

Dalintis:

Visam laikui nutilo jotvingių šneka, giesmės ir raudos, buvo sunaikintos jų gyvenvietės ir sudegintos pilys. Liko piliakalniai, pilkapiai, pasakojantys apie narsiausios iš narsiausių baltų genčių gyvenimą ir lemtį.

Jau keliolika metų iš istorijos ūkų išnyra „Jotvingių kraštas“ („Terra Jatwezenorum“). Tai tęstinis tarptautinis ir tarpregioninis istorijos paveldo metraštis, kurio leidybą remia Lietuvos spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Turinio ir paskirties atžvilgiu metraštis yra unikalus leidinys, kuris darniai jungia mokslo tyrimų ir mokslo žinių sklaidą visuomenėje. Jis įvardijamas kaip istorijos paveldo metraštis, tačiau paveldo slenkstį sėkmingai peržengia, kadangi jungia praeitį ir dabartį.

„Jotvingių kraštas“ pradėtas leisti Punsko „Aušros“ leidyklos rūpesčiu 2009 m. Iš pradžių buvo išleidžiama po tomą, tačiau didėjant publikuojamos medžiagos mastams nuo 2016 metų tomai skeliami į dvi dalis.

Per 15 metų išleistos 23 knygos. Metraštis susilaukė mokslo ir kultūros žmonių paramos. Daug jų jau išėjo į anapilį. Tai akademikas prof. Zigmas Zinkevičius, prof. Grzegorz Białuński, Lietuvos signatarai Algirdas Patackas, Romualdas Ozolas, rašytojas Mykolas Karčiauskas ir kt.

„Jotvingių krašto“ rengėjai sutelkė gražų autorių kolektyvą – kalbininkų, istorikų, kraštotyrininkų, kultūrologų, publicistų iš Lietuvos, Lenkijos ir kitų šalių. Jie metraščio puslapiuose gilinasi į jotvingių paslaptis, rašo apie jotvingių krašto istorijos vingius laiko labirintuose, pateikia lingvistinių įžvalgų. Kiekviename metraščio tome dešimtys straipsnių, atsiminimų, apybraižų, kurios gali būti įdomios visiems, besidomintiems savo šaknimis.

Metraščio darbuose talkina kalbos redaktorės: Varšuvos universiteto dėstytoja dr. Nijolė Birgelienė, VDU doktorantė Laima Jancaitė, Birutė Burdinaitė, Lidija Nevulytė ir kt.

Labai daug paramos metraštis sulaukė iš Vilniečio Antano Šakinio ir jo VšĮ Rūtos Šakinytės „Lietuvos namai“. Antanas Šakinis remia metraščio platinimą Lietuvoje.

***

Šių metų metraščio abiejų numerių apimtis – 40 spaudos lankų, t. y. 650 puslapių. Leidinyje publikuojama 40 straipsnių 35  autorių: 8 jų iš Lenkijos, 27 iš Lietuvos.

Metraščio pristatymas vyks 2023 m. gruodžio 16 dieną Punsko valsčiaus konferencijų salėje.

Programa

8.40 val. – dalyvių registracija.

9.00 val. – konferencijos pradžia.

9.05 val. – Vytauto Prabulio-Žaibo 100-ųjų gimimo metinių paminėjimas.

9.20 val. – parodos „Seinų ir Punsko krašto lietuvių reikšmė Lietuvos valstybės

ir lietuvių tautos istorijoje“ atidarymas (Antanas Šakinis).

I dalis

Pranešimai:

9.40 val. – Kęstutis Subačius Sūduvos krašto teritorinė ir socialinė sandara.

10.00 val. – prof. dr. Bronius Makauskas J. A. Herbačiausko bandymai švelninti lietuvių ir lenkų santykius.

10.30 val. – Kavos pertrauka.

II dalis

11.00 val. – Paulius Birgelis Punsko valsčiaus ekonominė ir socialinė padėtis tarpukaryje.

11.20 val. – Rita Paliukaitienė Knygos Kazimieras Pyplys-Mažytis.
Lietuvos partizanų pasiuntinys į Vakarus
pristatymas

**********************************************************

12.30 val. – Jurgio Krikščiūno-Rimvydo ir jo adjutanto Vytauto Prabulio-Žaibo pagerbimas žuvimo vietoje Šlynakiemyje.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: