Dzūkų žinios

Sveikatą gerinančios alternatyvos – nuo raugintų kopūstų sulčių iki žolelių maisto papilduose

Dalintis:

Šiandien su sveikatos problemomis susiduriama vis jaunesniame amžiuje. Nepilnavertė mityba, įtemptas gyvenimo režimas, stresas, ydinga miego rutina, perdėtas vaistų vartojimas ir fizinės veiklos stoka – dažniausias blogos savijautos priežastis įvardija specialistai. Norint išvengti negalavimų, derėtų šias priežastis eliminuoti. Nuo ko derėtų pradėti ir ką daryti, kad organizmas funkcionuotų sklandžiai?

Problemos – nuo vaikystės

Pamažu visuomenė ima suvokti, kad geros sveikatos pamatas yra pilnavertė mityba. Šią sveikos gyvensenos dedamąją akcentuoja tiek gydytojai, tiek ir mitybos specialistai. Tiesa, pavojaus varpais skambina ne vienas, nes valgymo sutrikimų šiandien patiria ir vaikai.

„Aktyviai bendraudami su klientais, pastebėjome opią problemą. Tai – vaikų mitybos sutrikimai. Tėveliai ateina įsigyti baltyminių maisto papildų vaikams, nes jie, be greitojo maisto ir saldumynų, nieko nevalgo, yra pabalę ir blogai jaučiasi. Mamos vaikams bando bent jau kokteilius, praturtintus maisto medžiagomis, sugirdyti. Šiuolaikiniams vaikams ypač trūksta įvairių maistinių medžiagų. Tai iš tiesų neramina“, – sako didelę patirtį maisto papildų srityje turintis Mantas Zemeckas.

Sveikatos specialistai atskleidžia, kad, siekiant per dieną gauti reikiamą kiekį gyvybiškai svarbių naudingų medžiagų, būtina suvalgyti net 8 kumščio dydžio daržovių porcijas bei nepamiršti kitų organizmui reikiamų medžiagų – baltymų, naudingų riebiųjų rūgščių.

Visgi pašnekovas atskleidžia, kad situacija krypsta gerąja linkme. Esą žmonių sąmoningumas ir mitybos raštingumas didėja, ieškoma sveikesnių produktų.

„Kai prieš dešimtmetį pradėjome veiklą, orientavomės į intensyviai sportuojančius žmones, kurie reguliariai vartoja maisto papildus. Tačiau šiandien mūsų parduotuvėse lankosi vis daugiau paprastų žmonių, kurie neturi nieko bendra su sportu. Maisto papildų paklausa labai auga, nes žmonės darosi vis labiau sąmoningi ir nebijo keisti savo įpročių“, – pastebi „Adiados“ direktorius M. Zemeckas.

Vengti besaikio vartojimo

Net ir įvairi bei subalansuota mityba negarantuoja, kad su maistu gauname mums taip reikalingų mikroelementų. Tiesa ta, kad mūsų racione – ir maistines medžiagas praradę produktai, ir kenksmingos medžiagos.

„Daugelis gyvena įtemptą gyvenimo ritmą ir neturi galimybės su savimi nešiotis indelių, kuriuose pačių pagaminti patiekalai. Žmonėms lieka rinktis greitąjį maistą ir ne pačius sveikiausius užkandžius. Tenka pripažinti, kad suprastėjusi ir paties maisto kokybė – ryžiai gaminami iš miltelių, vištos auginamos naudojant antibiotikus, savo krašte užaugintas daržoves valgome vos keletą mėnesių per metus. Sveiką ir subalansuotą mitybą palaikyti yra gana sudėtinga, todėl maisto papildai gelbsti šiuolaikinį žmogų“, – teigia M. Zemeckas.

Tiesa, specialistas tikina, kad reikėtų vengti besaikio maisto papildų vartojimo ir rinktis tai, ko mūsų organizmas stokoja. Būtinas mikroelementų kiekis priklauso ir nuo fizinio aktyvumo: „Niekada neskatinu besaikio vartojimo. Visų pirma, geriausia atlikti kraujo tyrimus ir išsiaiškinti, kokių vitaminų organizmui trūksta. Tuomet verta įsigyti koncentruotų maisto papildų ir žiūrėti, kaip keičiasi savijauta, vartojant vieną ar kitą elementą. Po kurio laiko kraujo tyrimus galima pakartoti. Paprastai žmonėms trūksta vitamino D, ypač mūsų klimate. Todėl tikrai galima pradėti nuo šio maisto papildo.“

Gerina sveikatą

Dėl pakitusio gyvenimo ritmo didėja ne tik maistinių medžiagų poreikis. Susidūrus su sveikatos problemomis, vis dažniau tenka varstyti vaistinių duris. Pašnekovas pastebi, kad pandemijos banga ir jos padariniai žmones privertė atsigręžti į praeitį ir ieškoti alternatyvių būdų, kaip pagerinti sveikatą.

„Virškinimo fermentai, gėrimai su gerosiomis bakterijomis, papildai iš vaisių, uogų, šaknų arba žolelių. Žmonėms visa tai dabar labai aktualu. Šie papildai ir virškinimą palengvina, ir savijautą pagerina. Dabar žmonės kaip niekad ieško senovinių būdų pagerinti savijautą bei žarnyno veiklą. Tai ir raugintų kopūstų, agurkų sultys. Mes jais dabar prekiaujame ir žmonės juos labai mėgsta, nes jaučia teigiamą poveikį“, – sako maisto papildų parduotuvės „Adiada“ direktorius.

M. Zemeckas pokalbio metu dalijasi ir savo šeimos sėkmės istorija. Esą tinkamai parinkti maisto papildai, šiuo atveju koncentruotas žolinis augalas, gali pagerinti net ir kritinę sveikatos būklę.

„Mano močiutei diagnozuotas cukrinis diabetas. Pastaruoju metu jai pradėjo labai stipriai tirštėti kraujas. Įdėmiai peržiūrėjau jai paskirtų vaistų informacinį lapelį ir pamačiau, kad į jos kraują patenka didelis kiekis cheminių medžiagų. Pasidomėjus, kaip būtų galima išvengti vaistų vartojimo, išsiaiškinome apie silvestro augalą, kurį galima įsigyti kapsulių pavidalu. Močiutė jį vartoja jau 4 mėnesius. Džiugu, kad neseniai sulaukėme gydytojo skambučio, kuris pranešė džiugią žinią – kraujo kokybė ženkliai pagerėjo“, – sako jis.

Alternatyvų ieškantys žmonės domisi žaibiškai išpopuliarėjusiu natokinazės augalu, kuris skystina kraują, o stokojantieji geležies perka dilgėlių maisto papildus. Kovai su cukrumi „Adiada“ klientai renkasi sveikuoliškus batonėlius, mažai kaloringus gėrimus, padažus bei maisto papildus su chromu, kurie padeda palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje.

Prieš renkantis maisto papildus, patariama pasitarti su specialistais, kurie gali ne tik patarti, bet ir padėti nepasimesti produktų gausoje.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: