Dzūkų žinios

Į Dapkiškių dvarą – sužinoti, papramogauti, picų paragauti

Dalintis:
Dapkiškių dvaras.

Lietuvos dvarai kviečia papramogauti, dalyvauti edukacijose, pailsėti ir prisiminti čia gyvenusius žmones. Vienas jų – Alytaus rajone neseniai atgimęs Dapkiškių dvaras, žinomo Lietuvos ir Lenkijos sukilimo veikėjo Simono Konarskio tėviškė.

Beveik prieš trejus metus Alytaus rajono savivaldybės ne vienerius metus pardavinėtą dvarą nusipirko vilniečiai pedagogai Jurga ir Valdas Statulevičiai su dukros Agnės ir žento Andrew Gracia šeima.

„Esame savanoriavę ne vienoje vaikų stovykloje, tad vyrui iš karto kilo mintis, jog tai gali būti puiki vieta vaikų, jaunuolių, šeimų stovykloms bei savaitgaliams organizuoti. Viskas vyko labai greitai, dokumentus sutvarkėme ir dvarą nusipirkome per pora mėnesių. Viską Vilniuje pardavę, apsigyvenome Dzūkijoje“, – pasakojo J. Statulevičienė.

Dapkiškių dvaro savininkai: Valdas ir Jurga Statulevičiai, Agnė ir Andrew Gracia (Asmeninio albumo ir Birutės Malaškevičiūtės nuotraukos)

Anot jos, gyvendami Vilniuje ne kartą buvo susidūrę su Simono Konarskio vardu, tačiau kas jis toks, žinojo tik apgraibomis, todėl įsigytas dvaras paskatino plačiau domėtis S. Konarskio asmenybe ir gyvenimu. Iš senųjų laikų išlikę dvare yra išlikę tik autentiški rūsiai ir miško alėjos fragmentas.

Labai greitai naujiesiems dvaro šeimininkams tapo aišku, kad gyvenant čia galima ne tik vasaros stovyklas organizuoti, bet ir vesti edukacijas. „Sugalvojome keletą pramogų. „Pabėgimas iš dvaro“, pramoga skirta tiek vaikams, tiek suaugusiems. Užrakinta dvare komanda, ieškodama įvairių nuorodų, užuominų ir atsakydama į įvairius klausimus apie S. Konarskį, bando surasti raktą ir ištrūkti iš jo per 45 minutes. Dalyviams pramoga suteikia ir adrenalino, ir žinių apie S. Konarskį, jo gyvenimą, tėvus ir tragišką lemtį“, – su viena iš pramogų supažindino J. Statulevičienė.

Kita pramoga – orientacinis žaidimas ,,Pažink Simoną Konarskį“ skirta vaikams. Jis vyksta lauke su žemėlapiu, visoje dvaro teritorijoje. Vaikai, orientuodamiesi pagal žemėlapį, ieško įvairių ženklų, sužino apie S. Konarskį.

Trečioji edukacija – picų kepimas. „Manęs dažnai klausia, kodėl ne bandų. Tikri dzūkai iš mūsų kartais pasišaipydavo, esą tikrų dzūkiškų bandų iškepti mums nepavyks, nes tam reikia dzūku gimti, todėl sugalvojome kepti picas“, – paaiškino Dapkiškių dvaro šeimininkė.

Viena iš dvaro menių.

J. Statulevičienės teigimu, šią edukaciją mėgsta visi. Jos dalyviai iš turimų dvare ingredientų gali pasimokyti kepti picą patys, susipažinti su picos istorija ir sužinoti kaip pica susijusi su Dapkiškių dvaru.

„Šį faktą atskleidžiame tik edukacijos dalyviams. Tai linksmas istorijos faktas“, – akcentavo J. Statulevičienė. Norintys pasimėgauti jau iškeptomis picomis, gali pasirinkti vieną iš keturių dvare kepamų – „Cibulinę“, „Marceliukės“, „Šikavonės“ (dzūkiškai reiškiančios sėkmę) ar „Dvaro tėvo“.

Dar viena siūloma pramoga – pirties malonumai su profesionalaus šeimos pirtininko procedūromis. 

Autentiškas rūsys.

Dvare galima apsilankyti ne tik grupelėmis, dalyvaujant edukacijose, rengti draugų, šeimos pobūvius, vestuves, krikštynas, bet ir šiaip pasivaikščioti po teritoriją, pasimėgauti gamtos grožiu. Dvaras atviras visas savaitės dienas, išskyrus sekmadienį, bet ir šią dieną šeimininkai padaro išimčių.

Artimiausiuose Dapkiškių dvaro savininkų planuose – naujos pramogos ir edukacijos lankytojams, su įsimintinomis akimirkomis ir istorijos atspindžiais.

„Esame laimingi, kai aplink žmonės klega, ilsisi, dalyvauja edukacijose, o mes galime jiems papasakoti šio dvaro istoriją“, – sakė J. Statulevičienė.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: