Dzūkų žinios

KAS LEMIA EGZEMOS ATSIRADIMĄ?

Dalintis:

Kas yra egzema? Keliais žodžiais apibūdinant šį žodį, tai įvairių rūšių odos susirgimai, kurių priežastys įprastai būna skirtingos, o apsisaugojimo nuo šios ligos būdai irgi nėra vienodi. Medikų nuomone, pagrindiniai šios ligos kaltininkai yra genetiniai ir aplinkos veiksniai, kurie lemia natūralų odos drėgnumo praradimą. Tai lėtinis, neinfekcinis odos uždegimas, kai ant odos atsiranda paraudę, suskeldėję, šiurkštūs ir niežtintys odos lopai.

Dėl kokių priežasčių gali smarkiai paūmėti egzema?

Egzema gali paūmėti, ypač vaikams, dėl tokių maisto produktų, kaip kiaušiniai, pienas ir jo produktai, kviečiai, žuvys ar jūros produktai, kai kam egzemą gali įaudrinti ir alergenai, kuriuos skleidžia šunys, katės, kiti namų augintiniai bei įvairios dulkių erkutės.

Kai egzema plinta ant rankų, ją gali lemti ilgalaikis darbas drėgnoje aplinkoje. Todėl šia liga gali susirgti tie žmonės, kuriems tenka dirbti su skysčiais – tai medikai, kirpėjai ir maitinimo sistemoje dirbantys žmonės. Ši liga vadinama plaštakų egzema, kuri priskiriama prie profesinių susirgimų.

Odą dirgina ir liečiami švieži vaisiai, prieskoniai, įvairūs augalai, stiklo vata, atraus poveikio kosmetikos priemonės. Tad, kaip bebūtų liūdna, tačiau pasitaiko ir tokių atvejų, kai dėl ant rankų atsiradusios itin sunkios egzemos tenka ne tik patirti stresinę būseną, bet ir keisti mėgstamo darbo pobūdį.

Kas yra vadinama atopine egzema ir kaip ji pasireiškia?

Atopine egzema vadinamas susirgimas, kuris pasireiškia neišpasakytai dideliu odos išsausėjimu. Tai yra lėtinė ir atitinkamais ciklais pasikartojanti odos liga. Nors ji nėra užkrečiama, tačiau daugeliui labai smarkiai paveikia gyvenimo kokybę, gadina gerą nuotaiką. Ji susideda iš kelių etapų, kurie gali trukti nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių.

Šios egzemos metu ant veido ir kitų kūno vietų atsiranda šiurkščios raudonos dėmės, pati oda pasidaro dirgli ir niežtinti. Ant kiekvienos dėmės susidaro mažos, pilnos skysčio pūslelės. O niežėjimas būna toks stiprus, jog sergantis negali susilaikyti nuo kasymosi, kas gresia galimos infekcijos įsimetimu. Todėl su šia liga juokauti neverta. Be to, ir nereikia to daryti, nes Lietuvoje netrūksta gerų odos ligų specialistų, kurie gali suteikti kvalifikuotą medicininę pagalbą.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: