Dzūkų žinios

Senoliai naudojosi Dievo dovana, pasinaudokime ir mes

Dalintis:
Vienur jazminai dar žydi, kitur – jau nužydėjo. Tačiau visi sutiks, kad jie ne tik puošia mūsų sodybas, nepaprastai kvepia, pasirodo, juos naudoja kosmetikoje, kulinarijoje, liaudies medicinoje taip pat gerai žinoma jazminų nauda.

Jazminai auginami sodybose, parkuose, soduose. Manoma, kad augalo pavadinimas kilęs iš Artimųjų Rytų, kadangi persiškai yasmin reiškia „Dievo dovana“, o pats žodis atėjęs iš arabų kalbos Yasaman. Spėjama, kad tokiu vardu buvo žymi graži moteris, vėliau taip pavadinta ir gėlė. Vienur jazminai dar žydi, kitur – jau nužydėjo. Tačiau visi sutiks, kad jie ne tik puošia mūsų sodybas, nepaprastai kvepia, pasirodo, juos naudoja kosmetikoje, kulinarijoje, liaudies medicinoje taip pat gerai žinoma jazminų nauda. Gausiai žydintys krūmai viliote vilioja. Jei kur nors šalia auga jazminas, vėjas atneš šviesų, salsvai gaivų kvapą. Žydintį jazminų krūmą paprastai galima pirmiau užuosti, o ne pamatyti, nes saldžiai stiprus aromatas jaučiamas keliolikos metrų atstumu.

Dar mūsų senoliai pastebėjo – jei diena sunki, nuvargino darbai, reikia bent trumpam atsisėsti po jazminų krūmu ir visą dienos nuovargį kaip ranka nuims. Močiutės jazminų nuovirą naudojo plaukams, mat jazminai stiprina plaukų šaknis. Liaudies medicinoje naudojami jazmino žiedai, jauni stiebai ir lapai. Žiedai renkami nepilnai išsiskleidę, pirmoje dienos pusėje. Jazminas padeda moterims jų organizmo harmoninių persitvarkymų metu, tinka esant emociniams sutrikimams. Jazminų žiedai pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, juos naudinga vartoti sergant krūties vėžiu. Jazminas taip pat padeda kraujo valymui, žiedai padeda sumažinti galvos skausmą.

O ką apie jazminus gali pasakyti mūsų rajono gėlininkė Inga Voskienė? „Prispaudėte jūs mane į kampą“, – prisipažįsta floristė. Patikina, kad ji neskinanti jazminų ir nei savo puokštėse, nei kompozicijose jų nenaudojanti. „Jazminai gražūs akiai, bet ne į puokštes“, – patikina ji, pridurdama, kad floristikoje jazminai nelabai tinkami jau vien dėl to, kad labai jau trumpai išsilaiko puokštėse. Savo sodyboje Maišymų kaime, ji, deja, jazminų neturi pasisodinusi. „Kaimynė turi, bet aš jos jazminų neskinu, nevagiu“, – pajuokauja floristė. Tačiau vis tik siūlo jazminų pasidžiovinti ir žiemą gerti jazminų arbatėlę. „Rudaminos amatų centre, pačiame seniausiame gėlyne, kuris sukurtas parodyti dabartinėms kartoms prieš karą vyravusius gėlynus, auga ir jazminas šalia erškėtrožės, kiti vaistiniai augalai. Jazminas skleidžia malonų kvapą, iš jo seniau darydavo arbatą“, – sako I. Voskienė.

Mėgstančios eksperimentuoti virtuvėje, sako, kad jazminų sirupas labai tinka karštą vasaros dieną pagardinti ledus ar panaudoti kitokiuose desertuose.

Bet, ko gero, maloniausia šiltais birželio vakarais pasimėgauti jazminų skleidžiamu aromatu, pasidaryti jazminų arbatėlės, kaimynę pavaišinti. Pasinaudokime šia Dievo dovana ir mes!

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: