Dzūkų žinios

Šeštokų bažnyčiai — 100

Dalintis:
Šeštokų bažnytėlė tapo neatpažįstama dėka dabartinio klebono Valdemaro Smulskio. Jaunas kunigas sudrebino parapiją. Atrodę neįmanomi darbai, surėmus pečius tapo įmanomais. (Autorė nuotraukos)

Dineta Babarskienė

Sekmadienį Šeštokų Švč. Mergelės Marijos, Nuolatinės Gelbėtojos, bažnyčia šventė savo šimtmetį. Išskirtinis jubiliejus buvo iškilmingai paminėtas Šeštokų bažnyčioje vykusių iškilmių metu. „Šimtą metų šioje šventovėje švenčiama, meldžiamasi, verkiama, džiaugiamasi, atsisveikinama. Esame kelyje su Viešpačiu. Eikime juo“, – ragino tikinčiuosius Šeštokų parapijos klebonas Valdemaras Smulskis.

Šeštokų dvaro savininkės Beldauskaitės bažnyčiai paskyrė 8 margus žemės ir namus klebonijai. „Tačiau Beldauskaitės nebuvo kokios tai turtuolės – tai degusio dvarelio šeimininkės. Tačiau davė savo žemės bažnyčiai. Tai rodo šio krašto žmonių pamaldumą ir didelį norą turėti savo maldų vietą“, – pabrėžė šeštokietis, profesorius Juozas Vytautas Uzdila. Pagal inžinieriaus J. Vitembergo projektą 1922–1924 m. pastatyta dabartinė medinė bažnyčia. Profesorius sakė negalintis nepaminėti kunigų, tarnavusių Šeštokų parapijoje: pirmasis šios bažnyčios klebonas buvo kun. Kajetonas Zdančius, po jo klebonavęs kun. Bronislovas Vaišnora baigė bažnyčios vidaus puošimą. Parapijoje darbavosi šie kunigai: J. Inkrata, J. Vagneris, J. Bobinas, A. Šukevičius, K. Bekasovas ir K. Stankevičius, E. Naujalis. Šiuo metu klebonauja kun. Valdemaras Smulskis. Iš Šeštokų parapijos kilęs kun. Antanas Milukas – dvasingumo ir lietuvybės puoselėtojas, kuris, anot profesoriaus, iš bareljefo ant bažnyčios sienos ir šiandien mus visus stebėjo. Pasidžiaugta ir iš šio krašto kilusiu kunigu Viliumi Sikorsku.

Kauno Arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas aukojo Šv. Mišias, koncelebravo kiti kunigai. Šv. Mišių iškilmėse dalyvavo Vilkaviškio vyskupijos vyskupas Rimantas Norvila bei būrys dvasininkų. Savo buvimu pradžiugino Vilkaviškio vyskupijos vyskupo generalvikaras – mons. teol. lic. Gintautas Kuliešius, Vilkaviškio parapijos altaristas, Vilkaviškio vyskupijos katedros kapitulos pirmininkas prel. kan. Vytautas Gustaitis, Simno parapijos klebonas Raimundas Žukauskas, Išlaužo klebonas Vilius Sikorskas, Bartninkų ir Alksninės parapijų klebonas kunigas Alvydas Dvareckas, diakonas Rolandas Judeikis.

Melstasi bendroje maldoje už Šeštokų parapiją bei tikinčiuosius. Turėti vietą, kur galima susirinkti ir pasimelsti – itin svarbu. „Tie 1924 metai. Iš tikrųjų tai buvo šios nedidelės parapijos užmojis turėti vietą, kur galima susirinkti, paguosti širdį, išlieti savo rūpesčius Viešpačiui ir Mergelei Marijai, kuri, kaip šios parapijos titulas, yra nepaliaujamos, nesustojamos paguodos Motina. Yra adresas, kur galiu kreiptis, yra Viešpats, kuris mane išklauso, yra Motina, kuri mane glaudžia. Tai nuostabi paguodos vieta, Dangaus adresas, kur susirinkę mes visi stiprėjame, šaukiamės Šventosios Dvasios. Tarp kitko, labai retas titulas suteiktas šiai Lietuvos bažnyčiai – Švč. Mergelės Marijos, Nuolatinės Gelbėtojos. Šiuo požiūriu esate unikali bendruomenė. Būkit pasveikinti! Tikras džiaugsmas atrasti tokią gražią, gyvą bendruomenę, graži vieta, kurioje gyvenate, tokia graži istorija, kai skaitai šios vietovės istorinius faktus, graži aplinka, kurioje kuriate, graži bendrystė, kurioje gyvenate vieni su kitais ir pačiu Dievu. Būkite pasveikinti su bažnyčios konsekracijos jubiliejumi. Būkite pasveikinti visi, kurie šią bendruomenę nešate ant savo pečių. Te Viešpats lydi, o Šventoji Dvasia džiugina savo artumu“, – sakė arkivyskupas Kęstutis Kėvalas.

Šeštokų bažnytėlėje giedojo neeilinė asmenybė – operos solistas, dramatinis tenoras Vaidas Vyšniauskas. Specialiai į Šeštokus šios neeilinės sukakties proga atvyko iš šio krašto kilęs, dabar Išlaužo parapijos klebonas, sakralios muzikos specialistas, baigęs aukščiausio lygio studijas, kurias gali suteikti Katalikų Bažnyčia – Vilius Sikorskas. Kartu su juo atvyko ir jo parapijos bažnytinis choras.

Gausybė sveikintojų sveikino Šeštokų parapijos kleboną Valdemarą Smulskį su Šeštokų bažnyčios 100-čiu bei jo paties 40-čiu. Pasveikinti atvyko Seimo nariai: Vilius Semeška, Robertas Šarknickas, Zenonas Streikus. Tik ką iš Dainų šventės parvykęs į iškilmes atvyko ir Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys Artūras Margelis. Nuoširdžiausius sveikinimus išsakė Šeštokų seniūnijos seniūnė Lijana Audzevičienė. Sveikino kleboną nuoširdžiais žodžiais, geriausiais linkėjimais ir šaunusis Šeštokų parapijos vargonininkas Audrius Kričena bei choristai. Pastoracinės tarybos nariai ne tik sveikino, bet ir negailėjo patarimų klebonui. Už bendrystę dėkojo Šeštokų mokyklos pedagogai. Be galo šilto ir mielo žmogaus – klebono V. Smulskio – kiekvienąkart randančio šiltą žodį, pasveikinti neužmiršo ir Šeštokų parapijos „Caritas“ nariai bei visos bendruomenės atstovai. Senųjų Šeštokų bendruomenės pirmininkas Rimas Jarmala dovanojo paveikslą, kuriame pavaizduota Šeštokų bažnyčia. Susirinkusieji kunigui Valdemarui „Ilgiausių metų“ taip sudainavo, kad skambėjo visi Šeštokai!

Po visų sveikinimų pučiamųjų instrumentų orkestro „Atžalynas“ vadovas Rimantas Gelgota sustatė viską į vietas. Paklausė, rodydamas į vieną laisvą kėdutę tarp jo mažųjų muzikantų: „O kur buvo tavo, Valduk, vieta?“ Ir čia kunigas Valdemaras nesusilaikė, susigraudino. Juk jis pats, kaip šie vaikai, daug metų grojo orkestre. Vadovas jam įteikė trimitą. Tiesa, jis neliks Valdemarui, toliau tarnaus kitam muzikantui. „Žinau, jis turi savo“, – jau po iškilmių prasitarė Rimantas Gelgota.

Daug susirinko norinčiųjų pasveikinti šventės dalyvius. Pučiamųjų instrumentų orkestro „Atžalynas“ muzikantai iš Kazlų Rūdos pradžiugino pirmieji. Šiam kolektyvui vadovauja profesionalus muzikantas Rimantas Gelgota. Puikios muzikantės, iškilios muzikos pedagogės, Lazdijų krašto patriotės ir garsintojos Irinos Gudebskienės vadovaujamas Veisiejų bendruomenės ansamblis „Sentimentai viskam“ kvietė visus kartu dainuoti gerai žinomus romansus. O kur dar visų gerai žinomų, profesionalių muzikantų Mangirdo Kundroto ir Vidmanto Landos improvizacijos! Užklupęs lietus sutrukdė ir iškilmingos šventės dalyviai negalėjo išklausyti visos koncertinės programos. O buvo pasiruošę trankiai groti ir padainuoti kaimyninės parapijos, kurioje klebonas Valdemaras taip pat darbuojasi, muzikantai, taip pat atlikėja Ligita. Nors ir lietui lyjant, besivaišinant, Šeštokų kultūros namų kapelos „Griežlė“ muzikantai (vadovas V. Trampas) dar pagrojo keldami ūpą: nesvarbu, kad lietus, svarbu, kad širdyje gera.

O kiek šiltų apsikabinimų seniai nesimačius, kiek klasiokų susitikimų po ne vieno prabėgusio dešimtmečio, kiek kalbų kalbelių. Suvažiavo sugužėjo šeštokiečiai iš visos Lietuvos. O kai lietus, tai ir laiko lyg daugiau ir kalboms, ir vaišėms, ir bendrystei.

Tokios šventės – gražaus jubiliejaus šventimo net garbaus amžiaus šeštokiečiai neprisimena. „Jūs, klebone, visą parapiją surinkote“, – sakė parapijiečiai. O jų klebonas Valdemaras įsitikinęs: „Taip ir turi būti“. Vilkaviškio vyskupijos vyskupas Rimantas Norvila gi linkėjo parapijos žmonėms: „Šimtas metų žmogui daug, bažnyčiai – tai pradžia gražių darbų. Sakoma, gera pradžia – pusė darbo. Lai būna ta pradžia daugiau nei pusė darbo“.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: