Dzūkų žinios

Virš „Lazdijų šilumos“ – nežinomybės šešėlis. Ar bendrovė bus privatizuojama?

Dalintis:
Viešojoje erdvėje pasirodė informacija, jog bendrovėje šiuo metu vėl atliekamas auditas, kurio ėmėsi Lazdijų rajono savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba. Tuo stebisi buvęs „Lazdijų šilumos“ direktorius R. Viniarskas, kurio pastangomis „Lazdijų šiluma“ per pusantrų metų sugebėjo tapti nenuostolinga įmone.

Savivaldybės valdomoje bendrovėje „Lazdijų šiluma“ vis dar nėra vadovo. Prieš du mėnesius netikėtai iš darbo atleidus direktorių Remigijų Viniarską, bendrovės laukia neaiški ateitis.

Viešojoje erdvėje pasirodė informacija, jog bendrovėje šiuo metu vėl atliekamas auditas, kurio ėmėsi Lazdijų rajono savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba. Tai specialistams kelia nuostabą – kam reikia atlikti dar vieną auditą, kai jis buvo neseniai atliktas ir jį atliko šalies geriausiųjų audito kompanijų dešimtuke esanti bendrovė.

Tuo stebisi ir buvęs „Lazdijų šilumos“ direktorius R. Viniarskas, kurio pastangomis „Lazdijų šiluma“ per pusantrų metų sugebėjo tapti nenuostolinga įmone.

Apie auditą, teisinius ginčus su „Lazdijų šilumos“ valdyba, bendrovės perspektyvas kalbamės su R. Viniarsku.

Ar Jus stebina tai, kad „Lazdijų šilumoje“ vėl atliekamas auditas?

– Kalbėjau su audito kompanija, kuri laimėjo audito konkursą. Auditoriai nesupranta, kas daro auditą. Jei auditą atlieka savivaldybės auditoriai, tai ką jie gali nuveikti, jei nesugebėjo pradžioje atlikti Tarybos narių „čekučių“ audito? Abejoju savivaldybės auditoriais, čia ne tie lygiai. Mums auditą atliko audito komanda, esanti geriausių Lietuvos auditorių dešimtuke, audituojanti didžiausias šalies bendroves su milijoninėmis apyvartomis. Audito kompanijos, kurios žinojo, kas atliko „Lazdijų šilumos“ auditą, iš naujo neaudituos, nes gerbia savo kolegų profesionalumą. Ar savivaldybės auditoriai sugebės tai padaryti? Kas galėtų paneigti, jog savivaldybės auditoriai iš rajono valdžios gavo užsakymą ką nors bloga surasti „Lazdijų šilumoje“ tam, kad pateisintų mano atleidimą.

Ar Jums buvo pateikta atleidimo priežastis?

– Ne. Susirinko valdyba ir atleido. Taip, tai leidžia įstatymai, vadovams galioja kitokia atleidimo tvarka nei darbuotojams. Paprastus darbuotojus įstatymai labiau saugo, jų taip paprastai neatleisi, jie labiau apsaugoti nuo politinių srovių, Vadovas – kaip karšta bulvė. Jei gerai sutari su meru, tai ir sėdi, o jei nelabai, tai ir išmeta.

Kiek suprantu, Jūs dar neužbaigėte reikalų su „Lazdijų šiluma“?

– Esu pateikęs skundą Darbo ginčų komisijai, nes, apskaičiuojant mano atlyginimą, buvo pažeisti įstatymai, darbo užmokesčio mokėjimas man buvo nevykdomas, kaip reikalavo Vyriausybės normatyviniai dokumentai. Vyriausybės nutarime buvo parašyta, kad 2023 metų gruodžio 31 dieną darbo užmokesčio skaičiavimo metodika jau baigė galioti, o 2024 metų sausio 1 dieną buvo patvirtinta nauja tvarka. Bendrovės valdyba iki kovo turėjo patvirtinti tą atlyginimų skirtumą, tačiau jie man skaičiavo atlyginimą pagal negaliojančią tvarką. Tai yra nusižengimas. Nesuprantu, kaip valdybos pirmininkas, būdamas teisininkas, skyriaus vedėjas, to nežinojo ir neinformavo merės. Taip nesielgiama su žmonėmis, kurie atliko savo darbą. Nusipelniau šešių išeitinių, nes padėjau čia daug sveikatos, žinių ir patirties, kad įmonę padaryčiau nenuostolingą, padariau tai, ko ir prašė merė.

Pagal Darbo ginčų komisijos reikalavimą, mano advokatas davė užklausą „Lazdijų šilumai“, į ją atsakė ne valdybos pirmininkas, bet pavaduotojas, nors ne jis tvirtina mano atlyginimą, nesuprantu, kaip gali valdybos pirmininko pavaduotojas pasirašyti raštą. Panašu, kad žmonės nelabai suvokia savo pareigų.

Kokią matote „Lazdijų šilumos“ perspektyvą?

– Tie darbai, kuriuos padariau, taip ir sustos, ten daugiau nieko nebus daroma, nes toje įmonėje žmonės neatviri naujovėms, jie dirba iš inercijos ir nesuka galvos dėl progreso. Nenoriu apkalbėti, bet ten nėra žmogaus, kuris stumtų juos tobulėti ir diegti naujoves. Taip pat nėra materialinių resursų, o savivaldybė bendrovei neskiria lėšų.

Tai gal ketinama bendrovę privatizuoti?

– Visaip gali būti, toks scenarijus yra įmanomas, nes Šilumos įstatymai yra pataisyti, todėl įmonė gali būti koncesijos būdu (su Tarybos sprendimu) perleista privatininkui – stipresnei įmonei: Alytui arba Druskininkams. Bet abejoju, ar tų įmonių vadovai, įvertinę „Lazdijų šilumos“ situaciją, finansines galimybes, sutiktų ją perimti. Tam reikia labai daug investicijų, o atsipirkimas menkas, nes kaina nebus keliama. Arba tą kainą turės didinti.

Norint įmonę valdyti, reikia turėti specialistų, o Lazdijuose niekas nenori iššūkių. Gaila, bet bedrovės ateitį gaubia migla.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: