Dzūkų žinios

Erkės įkandimas gali sukelti sunkias ligas ir tapti rimta sveikatos problema

Dalintis:
Šeimos gydytoja Viktorija Gražulienė: „Veiksmingiausia erkinio encefalito profilaktikos priemonė – skiepai.“

Šiltuoju metų laikotarpiu medikai pastebi, jog vis dažniau pacientai kreipiasi dėl erkių įkandimų. Lietuvoje erkės dažniausiai platina dvi ligas – Laimo ligą ir erkinį encefalitą. Lietuva priskiriama prie didelio erkinio encefalito paplitimo šalių, kurioje erkiniu encefalitu galima užsikrėsti bet kuriame šalies regione.

Apie erkių platinamas ligas, būdus išvengti erkių įkandimų, prevencines priemones kalbamės su Lazdijų rajono savivaldybės sveikatos centro Pirminio sveikatos priežiūros skyriaus šeimos gydytoja Viktorija Gražuliene.

Kaip šiomis ligomis užsikrečiama?

– Žmonės erkių platinamomis ligomis suserga, įkandus infekuotai erkei. Erkiniu encefalitu galima užsikrėsti vartojant nepasterizuotą ožkų ir karvių pieną. Erkių platinamos ligos yra rimta problema, kuri gali paveikti jūsų sveikatą. Svarbu žinoti apie šias ligas, jų simptomus ir prevencijos priemones. Pasirūpinkite savimi ir savo šeima, kad būtumėte saugūs gamtoje, ir nedvejodami kreipkitės į gydytoją, jeigu įtariate Laimo ligą ar erkinį encefalitą bei turite klausimų dėl skiepų.

Kas yra erkinis encefalitas?

– Tai sunki virusinė liga, kuri sukelia galvos smegenų ar jų dangalų uždegimą, kuris gali būti ir mirtinas. Simptomai gali būti panašūs į gripo – liga prasideda staiga, pakyla aukšta temperatūra, gali skaudėti galvą, sąnarius, pečius, kai kuriais atvejais gali pradėti krėsti šaltis, pykinti, pacientas gali pradėti vemti, viduriuoti. Inkubacinis periodas (nuo erkės įkandimo iki pirmųjų simptomų atsiradimo) gali trukti iki 30 dienų, vidutiniškai būna 7–14 dienų.

Kaip pasireiškia Laimo liga?

– Laimo liga yra bakterinė infekcija. Būdingiausias požymis – odoje atsirandančios raudonos arba elipsės formos ryškiais kraštais dėmės, kurios linkusios didėti. Dėmė gali būti panaši į taikinį. Vėliau šis paraudimas gali ir pranykti, bet liga gali vystytis toliau. Labai svarbu, pastebėjus būdingą paraudimą, kreiptis į savo šeimos gydytoją. Tos vietos reikia stengtis nekasyti, netepti jokiais tepalais ar dezinfekuojančiais tirpalais.

Persirgus šia liga, neįgyjamas imunitetas, tad Laimo liga galima susirgti ne vieną kartą. Laimo liga gydoma antibiotikais.

Lietuvoje erkės dažniausiai platina dvi ligas – Laimo ligą ir erkinį encefalitą.

Ką daryti įsisiurbus erkei?

– Visų pirma, ne visos erkės yra užkrėstos ir ne visos spėja perduoti ligas. Pastebėjus erkę, reikia ją kuo skubiau ištraukti. Netepkite ant erkės, kol jį įsisiurbusi, riebalų, dezinfektantų ar kitų medžiagų. Galite erkę išsitraukti ir patys pincetu: reikia suimti kuo arčiau odos ir nesukiojant traukti staigesniu judesiu.

Kaip apsisaugoti nuo erkių?

– Visų pirma, einant į mišką, reikėtų tinkamai apsirengti: apsivilkti šviesiais drabužiais ilgomis rankovėmis, kurių rankogaliai gerai priglustų prie riešo, taip pat ilgomis kelnėmis, kurių apačia irgi turėtų būti gerai prigludusi prie kūno. Reikia nešioti galvos apdangalus, gerai priglundančią kepurę ar skarelę.

Galima naudoti tam skirtus repelentus (erkes atbaidančias medžiagas).

Ar yra tyrimų, kurie parodytų, jog žmogus užsikrėtęs erkių platinamomis ligomis? Kada tuos tyrimus reiktų atlikti?

– Galima atlikti kraujo tyrimus.

Laimo ligos IgM ir IgG antikūnai: Laimo ligos IgM antikūnų tyrimą rekomenduojama atlikti ne anksčiau kaip po 4–6 savaičių po erkės įsisiurbimo. Šie antikūnai nurodo šiuo metu esančią ligą.

Laimo ligos IgG antikūnai pasirodo vėlesnėse ligos diagnostikos stadijose, susidaro per 1–3 mėnesius nuo erkės įsisiurbimo. Kartą užsikrėtęs Borrelia bakterijomis, žmogus visą gyvenimą turės IgG antikūnų savo organizme. Jeigu IgM klasė yra neigiama, o IgG – teigiama, tai rodo apie praeityje buvusią infekciją.

Erkinio encefalito IgM ir IgG antikūnai: po 2–3 savaičių po erkės įsisiurbimo kraujyje atsiranda erkinio encefalito viruso IgM klasės antikūnų. Padidėjęs viruso IgM antikūnų kiekis rodo, kad yra ūmi infekcija. IgG klasės antikūnai pradeda formuotis praėjus 3–4 savaitėms po erkės įsisiurbimo. Padidėjęs viruso IgG antikūnų kiekis gali būti dėl persirgtos ligos arba dėl skiepijimo nuo erkinio encefalito susidariusio imuniteto. Žmonės, persirgę erkiniu encefalitu, įgyja imunitetą, išliekantį visą gyvenimą. Norėčiau pabrėžti, kad iškart po erkės įkandimo atlikti tyrimus nėra tikslinga, nes anksčiau atliekamas tyrimas gali nerodyti infekcijos.

Kaip apsisaugoti nuo erkinio encefalito?

– Veiksmingiausia erkinio encefalito profilaktikos priemonė – skiepai. Yra išskiriamos dvi skiepijimo schemos – įprastinė ir pagreitinta. Detalus skiepijimo planas priklauso nuo vakcinos ir aptariamas su medicinos personalu, parenkant pacientui geriausią variantą. Vėliau reikalingi palaikomieji skiepai, priklausomai nuo paciento amžiaus, tai gali būti 3 arba 5 metai.

Įprasta erkinio encefalito skiepų schema:

• I skiepas;

• II skiepas – 1–3 mėn. po pirmojo;

• III skiepas – 5–12 mėn. po antrojo;

• I palaikomasis skiepas – 3 m. po trečiojo;

• kiti palaikomieji skiepai – kas 3–5 m.

NAUJIENA

Nuo rugsėjo 1-osios vakcina nuo erkinio encefalito nemokamai bus pradėti skiepyti visi 50–55 metų amžiaus gyventojai. 

Dėl ligonių kasų kompensuojamų skiepų pacientai turi kreiptis į savo šeimos gydytoją toje gydymo įstaigoje, kurioje yra prisirašę.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: